Când spunem iubire, adesea ne gândim la trei lucruri distincte. Primul este iubirea amoroasă față de o altă persoană, al doilea iubirea platonică față de familie și prieteni, iar al treilea este iubirea de sine, care este la fel de crucială. Purtăm această dragoste față de lucrurile de mai sus, deoarece sunt o parte semnificativă din viața noastră. Dar dacă preluăm aceeași logică, de ce nu o aplicăm și la jobul pentru care dedicăm cele mai multe ore din viața noastră? Pe scurt, hai să vorbim despre iubirea față de carieră. 

Ne iubim frumos sau suntem toxici?

Înainte de a repara o relație sau a de a-i pune capăt trebuie să vedem dacă relația este cu adevărat una toxică. Conform unui studiu realizat de Korea University, există 5 elemente, pe care dacă le bifezi, bingo, honey! Tu și jobul tău aveți o relație toxică.

Principalele elemente care reflectă această posibilă stare de fapt sunt: epuizare, senzație de incompetență, mediu de lucru neprielnic, clienți care ne dau o stare de indiferență și întinderea deteriorării emoționale și-n viața noastră personală. (Puig et al., 2012) Acum, pentru a determina cu adevărat cât de tare suntem afectați, ne este recomandat să ne luăm un interval mai mare de timp de reflecție asupra situației, pentru a ne da seama dacă chiar avem o problemă și nu este doar o perioadă mai grea. Problemele au ca sursă mediul de muncă sau sunt alți factori externi ce ne influențează, ca și-o despărțire în pre-sesiune?

Succesul este format din mai multe eșecuri

Și că tot vorbim despre eșecuri, hai să facem clar o formulă matematică : eșec + eșec = succes. Fiind ființe umane, este în natura noastră să nu fim perfecți sau buni la toate din prima. Totuși, faptul că avem opțiunea de a greși ne dă și cheia spre succes. În primul rând, trebuie să definim termenii ecuației noastre. Eșecul nu este un termen absolut sau un capăt de țară, ci o oportunitate de a reflecta asupra mecanismelor pe care le-am utilizat de-a lungul timpului, pe când succesul este un moment prezent și viitor în care avem mecanisme noi datorită eșecurilor din trecut. Astfel, succesul nu poate să existe fără eșecuri ocazionale, deoarece până la urmă nu există vreo rețetă magică pentru acesta. 

Viață și după burnout, dar cu boundaries 

Ca după orice despărțire, există o perioadă în care viața nu este la fel de roz, iar în cazul nostru se numește burnout. Dacă vă aflați în această fază este posibil să nu mă ascultați când o să vă zic ,,e ok, curând o să putem trăi din nou”. Pentru a ne putea reveni din acest capitol mai neplăcut, dar adesea inevitabil din viețile noastre, trebuie să ne utilizăm acel proces nesfârșit de overthinking pentru retrospectivă asupra ,,eșecurilor”, ca după să utilizăm formula exprimată anterior. După ce am reușit încetul cu încetul să ne punem pe picioare, este vital să ne schimbăm perspectiva asupra progresului și că nu este o scară pe care trebuie să urcăm, ci mai mult ca o sculptură de lut, unde adăugăm puțin câte puțin, uneori mai luăm, dar într-un final ne construim statuia noastră personalizată a succesului. Și al treilea lucru esențial este faptul că unul dintre task-urile noastre primordiale zilnice, săptămânale, lunare și anuale este pauza! Deci nu uita să îți treci în calendar acest task esențial pentru o relație sănătoasă, deoarece ochii care nu se văd se uită, dar sufletele care nu sunt aproape doar se vor iubi mai înflăcărat.

Cum să facem să ne săgeteze Cupidon în carieră? 

Iar dacă am vorbit atât de mult despre modul în care ne raportăm la job, de cum să punem boundaries și cel mai important cum să ne găsim jumătatea în materie de carieră, Cupidon vine cu o săgeată de reîndrăgostire sau mai bine spus cu o poțiune magică.  Mai întâi facem un pas, dar în spate, ca să ne gândim la strategia de recucerire a carierei noastre, apoi într-un bol mare adăugăm majoritatea lucrurilor pe care ne place să le facem și lucrurile la care suntem deja buni. Următorul pas este să punem accent pe atuuri și să lăsăm la dospit competențele care trebuiesc dezvoltate. Pentru ca efectul poțiunii să fie adus la potențialul maxim, aceasta trebuie să fie utilizată în jurul a cât mai multor oameni pasionați și plini de iubirea de carieră, cu care să și celebrați fiecare câștig, fie el mic sau mare. Într-un final, dacă poțiunea nu mai funcționează, înseamnă că este timpul să începem un nou capitol în viața noastră cu o altfel de abordare, deoarece poți să ai zile proaste, poți să ai săptămâni proaste, dar nu poți să ai luni proaste – Daniel Gulati. 

Biblografie

  • Puig, A., Baggs, A., Mixon, K., Park, Y. M., Kim, B. Y., & Lee, S. M. (2012, September). Relationship between job burnout and personal wellness in mental health professionals. Journal of Employment Counseling, 49(3), 98–109. https://doi.org/10.1002/j.2161-1920.2012.00010.x
  • Passion & Purpose: Best and Brightest Young Business Leaders de John Coleman, Daniel Gulati, W. Oliver Segovia – Harvard Business Review Press
  • In Praise of Failure : The Value of Overthinking Mistakes in Sports and in Life, Mark H. Anshel

Articol redactat de Bianca-Ioana Barna

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *