„Happiness is in your comfort stuff” or whatever they say. Știu, fericirea stă, de fapt, în lucrurile mici, dar care e diferența? Pentru că tocmai asta înseamnă „comfort stuff” – acele lucruri mici care nu necesită nici foarte mult efort, nici mulți bani, dar care, totuși, te ajută să te simți mai bine, să te relaxezi, să treci peste o zi proastă sau poate să te recompensezi pentru că ai reușit să termini un task important.
Și cum perioada asta a fost plină de taskuri importante, având în vedere sesiunea care tocmai a trecut, avem nevoie de multe comfort stuff pentru a scăpa de cumulul de stres adunat în săptămânile precedente. Avem nevoie ca nopțile albe de studiu să se transforme în nopți târzii petrecute cu persoanele noastre preferate, mesele luate pe grabă să fie înlocuite de mâncărurile noastre favorite și să deschidem laptopurile pentru a ne uita la filme, nu pentru a ne finaliza deadline-urile.
Și totuși, care este explicația din spatele acestor lucruri atât de mici, dar care au un impact atât de mare asupra noastră? Aparent, motivul pentru care filmele, show-urile TV sau mâncărurile ne aduc atât de multă plăcere este pentru că tindem să le asociem cu anumite perioade plăcute din viața noastră sau cu anumite persoane. De exemplu, înghețata cu ciocolată poate fi your comfort food pentru că este ceea ce mâncai împreună cu familia ta când erai copil de fiecare dată când ieșeați în oraș, iar filmul la care te uiți de fiecare dată când nu te simți bine, poate este your comfort movie pentru că prima dată l-ai văzut într-o vară din viața ta când viața era perfectă și nu aveai nicio grijă. Ne agățăm de aceste lucruri mărunte din viața noastră sperând să mai găsim părți din cine am fost cândva, să ne simțim la fel ca atunci, iar ele ajung să facă parte din personalitatea pe care o avem. Cu alte cuvinte, toate aceste activități sunt niște coping mechanisms pe care le-am adoptat de-a lungul timpului, niște metode care ne ajută să simțim un confort psihologic atunci când avem aceste disonanțe cognitive.
Pe termen lung, ele pot deveni nesănătoase și problematice, având în vedere că sunt modalități de a evada din realitate și de a uita de problemele tale pentru o scurtă perioadă de timp, dar nu ar trebui să fie o problemă atâta timp cât înveți să te ocupi de situațiile dificile din viață și în alte moduri mai practice și mai viabile pe termen lung.
Până la urmă, aceste momente de self love care pot părea atât de neînsemnate sunt importante pentru că te vor ajuta să duci la capăt activitățile din viața profesională sau cea academică. Atunci când ne oferim aceste momente de liniște și odihnă, reușim să menținem un echilibru psihic.
Am discutat cu studenții de la UBB pentru a afla care sunt their comfort stuff și cum se confruntă cu stresul de zi cu zi.
Teodora, studentă la Facultatea de Litere, ne-a povestit care este activitatea ei preferată:
Una dintre activitățile mele de confort este să mă uit la filme, pentru că iubesc cinematografia. După o zi stresantă, găsesc confort în a deschide laptopul și a alege un film care să mă transpună în altă lume, indiferent de genul acestuia. Și mersul la cinema cu prietenii are același efect, e o experiență după care mă simt mai revigorată și mai plină de viață.
Ioana, studentă la Facultatea de Psihologie, ne-a povestit despre her comfort food și cum ieșirile la înghețată fac parte din rutina ei de când este la facultate.
„Nu aș putea spune că înghețata este desertul meu preferat atunci când vine vorba de gust, dar este cu siguranță desertul care mă face să mă simt cel mai bine. Am adoptat acest obicei de când m-am mutat în Cluj pentru facultate. De fiecare dată când nu mă simt foarte bine psihic sau chiar din contră, am făcut ceva bine și simt că merit „a little treat”, ies singură în oraș și îmi cumpăr înghețată. Sunt câteva locuri care îmi plac și acolo merg mereu. Îmi place să mă uit la oameni cât timp stau pe o bancă și o savurez sau să mă gândesc la anumite lucruri . Ca prin magie, acele câteva minute în care mănânc înghețata au un efect extraordinar asupra mea și viața e mult mai frumoasă dintr-o dată.”
Fie că este în lucrurile mici sau în momentele petrecute cu tine, uneori avem nevoie de mici artificii care să ne ajute să simțim fericirea. Viața nu este întotdeauna roz, but we can help it. Tu ce comfort stuff ai adoptat de-a lungul timpului?
Articol redactat de Iuliana Grumeza