Navigarea prin studenție nu trebuie să fie grea, haotică sau confusing, în special atunci când vine vorba de gestionarea proiectelor, a întâlnirilor online sau a platformelor educaționale folosite de profesorii tăi. Deși poate ai lucrat în liceu pe perioada pandemiei cu platforma Teams, Sfertul Academic vine în ajutorul tău cu un mic ghid de „How to Teams”. Având în vedere că este o platformă foarte folosită de profesorii UBB pentru teme, proiecte, cursuri, etc. noi vrem să ne asigurăm că navigarea ta pe această platformă nu-ți aduce niciun hop în viața de student. Haide la și un sfert, să învățăm împreună „How to Teams”. Ești pregătit?

1. Aplicația și instalarea

Microsoft Teams este o aplicație de colaborare creată pentru lucrul hibrid, astfel încât tu și profesorul / echipa / colegii tăi să rămâneți informați, organizați și conectați, totul într-un singur loc. Platforma aparține companiei Microsoft, iar, pe lângă aplicația pe care o aveți deja descărcată, Teams poate fi accesat și aici.

2. Funcții principale

Odată ce te loghezi (folosind fie adresa instituțională și parola comunicate la începutul anului universitar, fie propria adresă / parolă sau creându-ți un nou cont), poți începe să te folosești de aplicație și de toate funcțiile sale.

fig. 1

Funcțiile principale pe care le vei regăsi sunt:

1. Vizualizare notificări: aici vei primi notificări cu privire la întâlniri, temele tale, echipele sau canalele în care ai fost adăugat, anunțuri din partea profesorilor; orice activitate nouă înregistrată îți va apărea aici;

2. Accesare Chat: aici ai șansa să comunici prin mesaje text cu colegii, prietenii sau profesorii tăi, să trimiți poze, documente, meme-uri, emojiuri;

3. Echipe / Canale: aici ai ocazia să creezi propria ta echipă, să vezi și să accesezi anumite echipe, dar și să urmărești tot ce se postează pe canalele din care faci parte;

4. Vizualizare / creare teme: numite și Assignments, cu această opțiune poți vizualiza temele create de către profesorii tăi, datele de predare și tot ce trebuie să știi pentru completarea lor. Totodată, atunci când îți finalizezi o lucrare, te vei folosi de această funcție pentru a o încărca, iar în taskbar-ul din partea de sus le poți vedea pe cele pe care le ai de făcut, pe cele predate, pe cele pe care nu le-ai completat sau pe cele pe care le-ai trimis mai târziu de termenul-limită;

fig. 2

5. Calendar: această opțiune funcționează în mod asemănător cu aplicația Calendar din telefonul tău, unde poți planifica întâlniri, teme, dar și alte evenimente importante. Calendarul este agenda ta proprie!;

6. Apeluri: numite și Calls îți oferă posibilitatea să vizualizezi toate apelurile tale telefonice, dar și să suni prieteni, colegi sau profesori;

7. Aplicații: găsește aplicații familiare și explorează aplicațiile noi pentru a simplifica, a particulariza și a gestiona modul în care lucrezi, spre exemplu OutLook, unde poți primi și trimite mailuri către profesorii sau colegii tăi.

Hai să descoperim mai pe larg funcțiile!

Chatul îți permite să te conectezi cu alții, să fii la curent cu proiectele și să te exprimi, indiferent dacă ești la facultate, acasă sau în deplasare. Există trei tipuri de chat: chat privat, chat de grup sau întâlnire chat (pentru a pune o întrebare fără a întrerupe vorbitorul, astfel în cadrul unei întâlniri poți da mesaj vorbitorului fără a interveni verbal accesând microfonul; este ca atunci când vorbești cu cineva la telefon și în loc să îl intrerupi, îi lași un mesaj text).

fig.3

Încearcă și trimite primul mesaj, adaugă persoanele cu care vrei să comunici, trimite-le meme-uri, emojiuri, gifuri, imagini, dă click pe mesajul primit de la ei și trimite-le o reacție, fie o inimă, un smiley face, un like sau ce vrei tu. Adaugă un fișier la mesajul tău pentru a partaja informații, introdu o @mențiune pentru a atrage atenția cuiva sau folosește butonul ”!” pentru a marca un mesaj ca important pentru a te asigura că este văzut și receptat în timp util.

Echipele și canalele îți permit ție și echipei tale să împărtășiți gânduri și să organizați informații. O echipă este un grup de persoane ce comunică și lucrează asupra unui subiect anume. La facultate, profesorii creează echipe pentru a trimite materiale, pentru a comunica cu studenții și pentru a monitoriza activitatea desfășurată la materia respectivă, toate într-un singur loc. În cadrul unei echipe, poți accesa atât temele atribuite, întâlnirile programate, notele primite, cât și anunțurile făcute de profesori. (fig. 4) 

Echipele sunt împărțite pe canale, acestea reprezentând conversațiile pe care le ai cu colegii de echipă. Fiecare canal este dedicat unui anumit subiect, departament sau proiect, unde poți comunica, accesa sau încărca fișiere (fig. 5). Utilizează un canal pentru a posta anunțuri, pentru a organiza întâlniri, pentru a partaja actualizări și pentru a găsi fișiere și informații (opțiunea general). Nu uita, te poți alătura unei echipe folosind codul unic creat de profesor / coleg , folosindu-te de butonul de plus din dreapta sus (fig.6) și selectarea butonului ”join team with a code / alătură-te cu un cod” sau creând chiar tu un cod / o proprie echipă. 

fig. 4
fig. 5
fig.6

Sfaturile Sfertului Academic

  • Pune-te la curent cu toate mesajele necitite, mențiunile, răspunsurile primite și multe altele, în secțiunea Activitate.
  • Aruncă o privire aici ! 
  • Atunci când te conectezi la o întâlnire, ține minte că toți membrii echipei vor beneficia de o paletă de opțiuni, deschidere/închidere, microfon, cameră, partajare ecran, vizualizare participanți, chat, start video with blur, start recording, etc. În figura 7 se poate observa intenția de partajare și alte posibile opțiuni disponibile. 
  • Nu uita că îți poți selecta un status, accesând imaginea de profil din partea din dreapta sus a aplicației, pentru a anunța alte persoane că nu este momentul potrivit să te contacteze, schimbând starea la „ocupat” sau „nu deranjați”. (fig. 8) Teams face acest lucru automat atunci când te afli în întâlniri sau partajezi ceva, dar îl poți seta și singur.
fig. 7
fig. 8

Nu uita, Sfertul Academic și OSUBB sunt mereu în ajutorul tău și sperăm că acest articol ți-a fost util!

Articol redactat de Cosmina Babor

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *