Studenția este una dintre cele mai frumoase etape ale vieții unui om, însă aceasta poate deveni și copleșitoare. Vor exista momente tensionate, cuprinse de frică, dar și momente amuzante și memorabile alături de colegi. Pentru fiecare dintre noi, viața de student înseamnă ceva diferit, iar de aceea m-am gândit să vin în ajutorul tău cu sfaturi, regrete și povestiri ale studenților din ultimul an de facultate sau chiar mai mari, pentru a-ți contura o imagine mai bună despre ce înseamnă această etapă din viață.

Stând de vorbă cu Alexandra Stoian, studentă în ultimul an la licență, am întrebat-o despre regretele pe care le are ea legate de acești ani de facultate. Haide să vedem ce mi-a răspuns.

Cei trei ani de facultate au fost unii dintre cei mai frumoși din viața mea. Am cunoscut oameni noi, am legat noi prietenii, m-am îndrăgostit, am suferit, dar, cel mai important e că nimic nu m-a doborât și am mers mai departe cu capul sus. Ajunsă în ultimul an de licență și privind în spate mă încearcă niște sentimente de melancolie pentru că se termina totul. Cursurile, seminarele, nopți nedormite, toate acestea au dat contur vieții mele. De obicei nu regret nimic din ceea ce fac, însă, cel mai mare regret din ultimii ani este că nu am profitat la maxim de ei. Poate am refuzat anumite oportunități sau am refuzat să ies mai mult, să mă descopăr mai bine. Nu am reușit să mă bucur din plin poate și pentru că am fost loviți de „perioada Teams”.

Dacă ar fi să le dau un sfat viitoarelor generații, le-aș spune să trăiască la maxim anii de studenție pentru că sunt unici și nu se vor mai întâlni niciodată cu aceste momente, iar sentimentele pe care le pot simți în această perioadă, nimeni nu le poate aduce înapoi.”

Pentru Diana Gheorghian, facultatea a luat-o total prin surprindere. Oare e posibil să îți placă o facultate la care nici măcar nu visai?

“Facultatea – o călătorie complet necunoscută, dar inedită din viața oricărui tânăr. Scriu aceste rânduri din postura de viitor absolvent al unei facultăți la care nu m-aș fi gândit niciodată că voi ajunge. Pașii mi-au fost îndreptați către un drum complet diferit față de cel la care am aspirat, fără să am prea multe așteptări sau visuri legate de specializarea aleasă ca back-up plan. Lucrurile, însă, s-au așezat la locul lor, cât de firesc se poate, astfel încât, la distanță de doar câteva luni de încheierea facultății, pot spune cu sinceritate și entuziasm că nu am niciun regret și că mă aflu în locul potrivit. Am întâmpinat destul de multe provocări dar, mi-am păstrat calmul și le-am făcut față cu brio. Am întâlnit persoane minunate cu care rezonez întru totul, completându-ne reciproc și depășind barieră de simpli colegi. Și da, pot lua naștere prietenii care să îți ofere acea senzație de bine și de înțelegere de care avem nevoie cu toții.

Niciodată să nu vă lăsați descurajați sau să renunțați la vreunul din planurile voastre chiar dacă acestea se modifică pe parcurs. Viața e minunată, oricât de dificilă sau greu de înțeles ar putea să pară uneori. Într-o formă sau în alta, lucruri frumoase se petrec pentru cei care au răbdare și perseverență.”

În schimb, Mihai Mărcuț, dorește să vină cu un sfat în întâmpinarea ta, pentru a nu intra în burnout și pentru a alege mereu ceea ce te face fericit.

“Cred că cel mai important sfat pe care aș putea să îl dau cuiva este să se asculte pe ei înșiși. Dacă simți că ai nevoie de un timp pentru a te liniști, ia o pauză. Dacă te simți copleșit de volumul de muncă și nu mai ai timp de ce îți place, cere ajutor. Dacă simți că facultatea actuală nu te mulțumește și, după câteva luni de introspecție, crezi că ai fi mai fericit studiind altceva, schimbă facultatea. Nimeni nu știe ce e mai bine pentru noi decât noi înșine, tot ce trebuie să facem este să ne ascultăm, chiar dacă uneori poate fi incomod.”

Te-ai gândit să faci două facultăți în același timp dar nu ești sigur dacă le vei putea termina cu bine? Uite ce am aflat în urma discuției cu Laura Văduva, Absolvent FSPAC & FSEGA – nivel Licență, Absolvent FSEGA – nivel Masterat.

“Încă din liceu mă fascina lumea reclamelor. Nu știam la vremea respectivă ce înseamnă Marketing și Publicitate – știam doar că vreau să fiu „mintea din spatele unei reclame de succes”.  

Am ales Clujul în detrimentul Bucureștiului și m-am înscris la FSPAC – specializarea Publicitate. La cursurile din anul 1 m-am simțit mai fascinată de latura economică a domeniului, motiv pentru care m-am înscris ulterior și la a doua facultate: FSEGA – specializarea Marketing. 

Anii de studenție au fost printre cei mai frumoși, dar și cei mai extenuanți ani ai vieții mele de până acum. Pot spune că m-am simțit constant stimulată pe plan intelectual, fizic și emoțional, însă și recompensele au fost pe măsură. Am cunoscut oameni din numeroase zone ale țării și ale globului, din diverse domenii de activitate și din diferite pături sociale. Am avut ocazia să studiez intens la cursurile a două facultăți în paralel și am reușit să prioritizez și distracția, voluntariatul și o viață socială activă.

Din experiența mea de student la două facultăți, pot spune cu tărie că totul este realizabil și se poate face performanță. Cel mai important este să îți alegi ceva de care ești pasionat, să îți organizezi bine timpul și să pui un mai mare accent pe materiile importante pentru tine și pentru viitorul tău profesional. Vor apărea inevitabil situații în care se suprapun cursuri sau alte activități, însă profesorii UBB sunt mereu dispuși să te ajute atât timp cât ești sincer și comunici din timp situația ta.”

Ei bine, acestea au fost doar câteva dintre părerile studenților, însă, pentru fiecare dintre noi, viața de student se simte altfel. Dacă te simți copleșit nu uita să ceri ajutor, iar dacă consideri că ai întrebări sau ai nevoie de un sfat poți folosi secțiunea de comentarii, iar noi îți vom răspunde.

Articol redactat de Daria Paraschiv

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *