Voluntariat pe canapea

Timpul, dușmanul tuturor oamenilor din ziua de astăzi, iar internetul, unealta  cu ajutorul căreia găsim toate lucrurile de care avem nevoie. O relație de love-hate și totodată o poveste pe care o trăim cu toții în fiecare zi.

La școală, la serviciu, în pauza de masă, între cursurile de la facultate  sau chiar pe canapeaua din living, putem face voluntariat, putem să dăruim și putem să-i învățăm pe ceilalți lucruri pe care și noi le-am dobândit sau experimentat cândva, totul aflându-se doar la un click distanță.

De-a lungul timpului, diverse organizații non-guvernamentale au creat un mediu virtual, un loc în care oamenii devin magicienii care îndeplinesc dorințele persoanelor aflate chiar la celălalt capăt al lumii.

Motivele pentru care ar trebui să faci voluntariat online sunt infinite, începând prin ideea de familie pe care o să o ai în jurul tău, prin faptul că vei învăța și vei căpăta experiență în diferite domenii de lucru și nu numai, astfel ajutându-i pe alții contribui și la dezvoltarea ta personală. Totodată, putem discuta și despre diversitatea pe care o oferă  activitățile desfășurate în cadrul voluntariatului online, precum redactarea și editarea diferitor articole, predarea anumitor materii la un anumit nivel, dar și traduceri de documente sau chiar editare foto-video.

Faptul că activitățile se desfășoară de pe propria canapea, nu înseamnă că valoarea voluntariatului online scade, ci, dimpotrivă, este evidențiată flexibilitatea pe care acesta o oferă. Relaționarea și interacțiunea indivizilor, nu este problematică,  de cele mai multe ori oamenii comunicând și împărtășindu-și mult mai ușor experiențele și trăirile în mediu online. Chiar dacă voluntariatul online nu implică prezența fizică a individului în activitatea pe  care a ales să o facă, asta nu înseamnă că acesta nu are obligația de a-și onora angajamentele. 

            Beneficiile câștigate în urma voluntariatului online sunt multiple. Astfel, abia după ce participi activ, în genul acesta de activitate, îți poți da seama ce ai obținut  precum: îmbunătățirea competențelor de comunicare și negociere, dar și a lucrului în echipă, dezvoltarea capacității de leadership, conștientizarea punctelor forte, dar și a celor slabe pe care le ai, chiar și descoperirea unor noi idei de abordare și de soluționare a anumitor probleme, iar lista poate continua. 

Nu există timpul potrivit pentru a dărui și pentru a te implica în societatea în care trăiești. În liceu ți-a plăcut o materie anume? Prietenii te consideră un bun sfătuitor? Ești priceput la matematică? Îți place să desenezi sau să cânți? Sau pur și simplu îți place să comunici cu cei din jur?

Sigur este ceva la care te pricepi, iar experiența și dorința ta poate să contribuie la consolidarea viitorului de mâine. Fă magie cu ajutorul lucrurilor pe care le știi și redă speranța în ochii celor care au pierdut-o. Timpul nu ne împiedică să facem bine, ci doar noi nu știm să ne organizăm cum trebuie.

Așadar, ca voluntar online, tot ce ai nevoie este un calculator, un telefon sau o tabletă, dar să nu uităm de energia pozitivă. Mai jos găsești o listă cu diferite organizații non-guvernamentale, care sunt în căutare de voluntari:

–       https://europa.eu/youth/go-abroad/volunteering/volunteer-online_ro

  – https://blogunteer.ro/2012/07/voluntariatul-online-sau-cum-sa-dai-o-mana-de-ajutor-din-fotoliul-de-acasa/

–       https://scoala9.ro/se-cauta-voluntari-care-sa-faca-lectii-si-meditatii-online-cu-copiii-din/658/

–       https://www.erasmusplus.ro/termen-eurodesk/vrs/IDed/191

Articol redactat de Mihalache Gabriela-Simona

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.