Voluntariat: ce să faci în perioada următoare?

Cluj-Napoca este un oraș al tinerilor, al evenimentelor culturale și al voluntariatului. În rândurile ce urmează sunt prezentate trei oportunități de voluntariat la care se poate înscrie orice persoană dornică să interacționeze cu oameni noi și să facă ceva lucruri interesante în timpul lor liber.

TEDxCluj
Ce este TEDxCluj?

TED este marcă a conferințelor în care unii dintre cei mai importanţi gânditori şi activiști ai lumii sunt invitați să împărtășească domeniile de care sunt cei mai pasionați. TED definește misiunea sa ca “idei care merită să fie răspândite”.

TED vine de la Technology, Entertainment, Design, trei domenii largi care în mod colectiv, ne modelează viitorul. Evenimentul prezintă idei care contează în orice disciplină. Participanții au numit-o “cel mai bun tratament pentru creier” și “o călătorie de patru zile în viitor”.

Conținutul și structura fiecărui eveniment TEDx este unic și dezvoltat în mod independent, dar toate evenimentele TEDx au mai multe caracteristici în comun. Formatul celebru TED: o suită de discuții scurte, pregătite cu grijă, demonstrații și spectacole (în direct sau doar clipuri video de pe TED.com) pe o gamă largă de subiecte pentru a promova învățarea, inspirația și de a provoca conversații care contează.

Care este viziunea TEDxCluj?

Din 2010 TEDxCluj dă energie comunităţii clujene de experimentatori, cu scopul de a crea o sinergie de idei care să genereze schimbări şi atitudini inovatoare, și care să formeze promotori ai schimbării. Au fost organizate anual conferinţe şi evenimentele TEDxCluj, cu peste 5.500 de participanți până acum, urmând ca la începutul anului 2018, pe 24 februarie să crescă numărul din comunitate. Atât conferința, speakerii, momentele artistice cât și atmosfera din timpul evenimentelor reprezintă câteva dintre elementele prin care TEDxCluj dorește să creeze noi modele în comunitatea în care trăim.

Ce implică voluntariatul la TEDxCluj?

În fiecare an, TEDxCluj se bucură de o echipă de voluntari dedicați și plini de viață, care fac față cu brio sarcinilor diverse și solicitante. Experiența de voluntar la TEDxCluj implică crearea de noi prietenii, noi conexiuni sociale și noi perspective, având scopul dezvoltării personale a fiecărui individ în parte. Evenimentul mobilizează voluntarii să se cunoască între ei și să se autocunoască, pentru ca la sfârșit să se mobilizeze în rezolvarea cât mai eficientă a sarcinilor primite și să creeze într-o atmosferă plăcută, un colectiv. Dacă dorești să faci parte din această comunitate care inspiră persoane de toate tipurile, atunci nu mai aștepta și înscrie-te la TEDxCluj 2018.

 

PATRIR
Ce este PATRIR?

PATRIR sau Institutul Român pentru Pace, este un ONG înființat în Cluj-Napoca în urmă cu 16 ani. Scopul principal PATRIR este promovarea păcii şi transformarea constructivă a conflictelor, prin mijloace pașnice, în care indivizii, comunitățile, țările și organizațiile locale, regionale și internaționale sunt împuterniciți să soluționeze eficient conflictele, colaborând pentru a realiza acest lucru. PATRIR  se mai ocupă și de prevenirea tuturor formelor de violenţă, atât în România, cât şi la nivel internaţional.

Care este viziunea PATRIR?

PATRIR lucrează pentru o lume în care drepturile omului, libertățile și demnitatea tuturor oamenilor sunt protejate, în care sistemele statale și sociale, economice, juridice și politice respectă atât individul, cât și comunitatea, în care bărbații și femeile au oportunități și drepturi egale și în care toate generațiile, culturile și popoarele sunt respectate și apreciate ca fiind vitale.

Viziunea PATRIR este de a aduce o schimbare în mentalitatea oamenilor astfel încât pacea să devină o normă, democrația fundamentul societăților sănătoase, în care să existe respect pentru demnitatea umană și în care să se celebreze multiculturalitatea și diversitatea. De asemenea, toți oamenii sunt invitați și încurajați să participe la schimbarea pe care vrem s-o vedem în lume.

Ce implică voluntariatul la PATRIR?

PATRIR oferă la nivel local programe de prevenire și reducere a violenței în școli, reducere a Hate Speech-ului din online sau oferirea de șanse elevilor proveniți din medii sociale dezavantajate. Voluntarilor sau tinerilor interesați de aceste teme li se oferă posibilitatea să participe și la traininguri, seminarii sau alte programe internaționale de tineret.

La nivel internațional, PATRIR lucrează în proiecte în Egipt, Irak sau Siria care vizează promovarea educației civice, tranziția societăților spre procese de pace sau depășire a traumelor provocate de conflictele violente cu care s-au confruntat, sau se mai confruntă. Dacă ești una dintre persoanele care se regăsește în viziunea PATRIR și ești interesat de domeniul dezvoltării internaționale, ești mereu bine-venit în susținerea membrilor echipelor de proiect și în observarea îndeaproape, sau poți să fii parte din programele care vizează transformarea conflictelor. PATRIR este intermediul prin care te poți dezvolta personal, social și cultural.

Dog Assist
Ce este Dog Assist?

Asociația Dog Assist este o organizație neguvermanentală înființată în anul 2013, al cărei scop este de a face terapia asistată de animale, cât mai populară, pentru ca astfel cât mai multe persoane să ajungă să se bucure de beneficiile ei, prin proiecte de educare și informare a comunității locale cu privire la beneficiile interacțiunii corecte și pozitive om-animal, dar și a deținerii responsabile a animalelor de companie, respectiv formarea a noi specialiști în domeniu. Echipa Dog Assist este una multidisciplinară, formată din specialiști conductori canini și câini de terapie atestați și din psihologi clinicieni, instructori canini și medici veterinari, ce țintește spre îmbunătățirea calității vieții umane prin înțelegerea și utilizarea metodelor care au la bază interacțiunea om-animal.

Care este vizunea Dog Assist?

Viziunea Dog Assist pune pe prim plan armonia dintre oameni și animale, prin implementarea și popularizarea terapiei asistate de animale în România. Asociația Dog Assist este dedicată să inspire, motiveze și să asigure confort beneficiarilor săi. Dog Assist are scopul de a promova, sprijini, realiza și coordona activități care să contribuie la dezvoltarea din punct de vedere psiho-emoțional, cognitiv, social, educațional, cultural și ecologic a cât mai multor beneficiari prin intervenții asistate de animale, pregătirea, testarea și atestarea câinelui de terapie și a conductorului canin, cât și demararea și participarea la proiecte de cercetare în domeniul terapiei asistate de animale.

Ce implică voluntariatul la Dog Assist?

În cadrul echipei Dog Assist, voluntarii sunt de două tipuri, omuleți și blănoși. Voluntarii umani sunt selectați pe tot parcursul anului, asociația având nevoie de specialiști atât pentru activitățile de terapie (cum sunt psihologii sau kinetoterapeuții, medicii veterinari), dar și specialiști care să ajute la dezvoltarea asociației (specialiști în marketing, comunicare, promovare etc). Echipele de terapie asistată de animale (formate din conductor canin și câine) sunt selectate în anumite perioade, anunțate. Acest lucru se datorează faptului că perioada de pregătire a acestor echipe este de lungă durată, deoarece trebuie să parcurgă un dresaj specializat pentru terapia asistată de animale, dar și să participe la diferite activități pentru a acumula atât cunoștințe teoretice, cât practice. Selecția se face pe baza unor proceduri stabilite de către echipă, urmărindu-se ca fiecare voluntar să își găsescă locul în echipă, să facă ceea ce își dorește și să își dezvolte astfel abilităție și potențialul personal și profesional. Dacă și tu te regăsești în valorile Dog assist, adică implicare, respect, calitate, entuziasm și îți plac micii „voluntari blănoși”,  atunci ai tot ce-ți trebuie pentru a deveni unul dintre voluntari.

Articol redactat de Diana Cornea

 

Comentarii

comments