Visul American: mit vs. realitate

Știm cu toții că studenția e cea mai intensă perioadă a vieții noastre: multe lucruri noi de învățat și dezvoltat, nopți de petrecut, caractere de format și visuri de îndeplinit. Dar când orarul încărcat de la facultate, jobul sau alte activități importante riscă să îți sufoce visurile, programul „Work and Travel” reprezintă un colac de salvare pentru cei care doresc să își vadă dorințele prinzând viață cu orice preț.

Ce este „Work and Travel”? Acest program se înscrie în categoria programelor de schimburi culturale internaționale derulate cu aprobarea Guvernului American, care permite studenților din întreaga lume să cunoască cultura americană și să câștige o experiență de neuitat. Astfel, studenții care în mod independent nu ar putea vizita SUA au posibilitatea ca, prin înscrierea în acest program, să lucreze legal pe perioada vacanței de vară în SUA pentru
a-și acoperi costurile călătoriei. ”Work and Travel” reprezintă, cu alte cuvinte, programul visurilor devenite realitate, iar asta nu o spunem noi, ci studenții care deja au trăit aceste experiențe:

„E o experiență unică de care merită să profiți. Având în vedere că stai câteva luni în State, chiar ajungi să le cunoști cultura și obiceiurile. În plus, e incredibil să poți vizita locuri pe care doar în filme le-ai văzut. New York, Los Angeles, Las Vegas sunt superbe și merită să muncești ca să ajungi să le vizitezi. Recomand experiența „Work and Travel” cu cea mai mare căldura.” (Iulia Tuduce, studentă în anul 2 la FSEGA)

„Prietenul meu fusese cu un an în urmă, așa că în primul meu an de facultate am decis să trăim experiența americană împreună. Astfel, am avut ocazia să am un job la Statuia Libertății, am ajuns să trăiesc în New York, am cunoscut oameni grozavi din alte colțuri ale lumii și am reușit să ajung în Miami, loc în care eram prezenta doar cu gândul înainte.” (Adela Coriteac, studentă în anul 2 la FSPAC)

„Sincer, este cea mai frumoasă experiență pe care un student o poate trăi. Nu există cuvinte care să explice sentimentele ce le-am trăit în vara în care am fost plecată, oamenii pe care i-am cunoscut și cu care țin legătura și mai ales frumusețile orașelor pe care le-am vizitat. Îți poți face prieteni pe viață. Te regăsești pe tine, înveți să fii independent și mai open minded.” (Zeceș Paula Bianca, studentă în anul 3 la FSPAC)

Cum în viață nu e mereu totul numai miere și lapte, unii studenți au întâmpinat unele dificultăți pe parcursul desfășurării programului, însă asta nu i-a oprit în a experimenta cea mai tare vară din viața lor:

„Am pierdut escala la Londra , unde a trebuit să stăm o noapte, din New York am plecat cu alt autobuz față de cei care au venit cu mine pentru că eu îmi cumpărasem bilet pe alt bus către locația unde lucram, dar până la urmă am râs de aceste chestii și a ajuns o poveste foarte amuzantă pe care o împărtășesc cu drag .” (Püsök Gellért, student în anul 3 la Educație Fizică și Sport)

„Jobul cu care am plecat din țară s-a dovedit a nu fi ceea ce ni s-a spus, așa că am rămas pe cont propriu și ne-am găsit un alt loc de muncă în săptămâna 2 de program.” (Adela Coriteac, studentă în anul 2 la FSPAC).

Cu toate acestea, sfaturile cu privire la acest program pentru studenții interesați de a se înscrie pentru a trăi cel mai mare vis al vieții lor, sună cam așa:

„Să nu mai stea pe gânduri și să se înscrie. Eu personal am întâmpinat și dificultăți, dar când ajungi în America uiți de ele. Și să nu se sperie că locurile de muncă sunt cele de jos, deoarece îi va ajuta să realizeze ce greu e să începi orice în viață de jos și cât de mult trebuie să muncești ca să ajungi acolo unde îți dorești.” (Larisa Manciu, studentă în anul 2 la Matematică-Informatică)

„Să aplice cu cea mai mare încredere, însă să facă multe cercetări înainte să aplice pentru un job. Mai exact, să se intereseze dacă sunt oportunități de second job, cât de mare e orașul etc.”  (Zeceș Paula Bianca, studentă în anul 3 la FSPAC)

„Să aleagă o agenție de încredere prin care să aplice în acest program.” (Maria, studentă în anul 3 la FSEGA)

„Să nu urmărească să facă avere, ci să se bucure de experiență. Să viziteze cât mai mult.” (Lixandru Bianca, studentă în anul 2 la Matematică-Informatică)

„Trebuie doar puțin curaj să te înscrii și după sigur nu vei regreta. Să nu te iei după părerile negative pentru că fiecare își creează propria experiență și posibilități sunt. Poți să mergi și să te relaxezi toată vara, să ai un singur job și tot îți acoperi cheltuielile, sau poți lucra mai mult și poate pui ceva și deoparte. În plus, e fain sentimentul când ajungi acolo, simți că ai evadat din viața ta. Ești pe cont propriu, călătorești cât vrei. Profită de ocazia asta și înscrie-te! E cel mai simplu mod de a ajunge în SUA și de a vizita toate locurile celebre.” (Iulia Tuduce, studentă în anul 2 la FSEGA)

Altfel spus, visul american e așa cum vrei tu să fie și te așteaptă dincolo de ocean pentru a-ți oferi cea mai tare vară din viața ta. Ei l-au trăit deja, acum e rândul tău ! Cine știe, poate o să îți placă atât de mult, încât o să vrei să mergi de mai multe ori, așa cum o spun și ei:

„Deja sunt înscrisă în program pentru a doua oară și urmează să plec la vară.” (Larisa Manciu, studentă în anul 2 la Matematică-Informatică)

„Chiar vara aceasta merg din nou, dar în alt stat.” (Iulia Tuduce, studentă în anul 2 la FSEGA)

„M-am reînscris deja.” (Lixandru Bianca, studentă în anul 2 la Matematică- Informatică)

„M-am reînscris deja!!” (Adela Coriteac, studentă în anul 2 la FSPAC)

Articol redactat de Mirela Linul

Comentarii

comments