Un tur…neobișnuit prin țară

Da, știm, vara care abia a trecut nu a fost pentru niciunul din noi așa cum ne-am fi dorit. N-am dansat împreună la Electric Castle sau Untold, n-am trăit „the american dream” prin Work and Travel, n-am mai mers în acea vacanță pregătită cu atâtea luni în urmă. Însă, asta nu trebuie să însemne că nu putem găsi locuri frumoase în care să ne petrecem timpul chiar aici, în România. Și nu mă refer la obiectivele turistice obișnuite, pe care le cunoaște toată lumea. Sfertul îți sare în ajutor cu 10 locuri din țară care merită în totalitate vizitate!

1. Lumea Pierdută, județul Bihor – platoul carstic din Munții Apuseni oferă o priveliște perfectă pasionaților de natură și drumeții, o bucată de rai prinsă în inima munților.

2. Râpa cu păpuși, județul Bistrița-Năsăud – o râpă desprinsă din cântec, abruptă, cu pietre în rol de păpuși, ciuperci sau capete de animale gata să te strecoare într-o poveste.

3. Peștera Bolii, județul Hunedoara – prea puțin valorificat, un loc care ascunde legende și folclor veșnic, inspirate din misterul pereților peșterii.

4. Grădina Zmeilor din Gâlgău, județul Sălaj – dovadă că în orice colț al țării poți întâlni locuri ce merită vizitate, Grădina Zmeilor are un aer de basm, fiecare stâncă din rezervație naturală cu propriul tâlc și fiecare cărare mirajul său.

5. Sanctuarul Urșilor de la Zărnești, județul Brașov – să mai spună cineva că animalele nu au suflet… după ce vizitează cea mai mare rezervație de urși bruni din lume.

6. Biserica din Pustietate, între localitățile Carei și Petrești, județul Satu Mare – se spune că se deschide singură, o dată pe an, de Sfânta Mărie, la miezul nopții și ce se întâmplă merită cercetat de un ochi nebun după aventuri.

7. Cetatea medievală de la Saschiz, județul Mureș (aproape de Sighișoara) – fără mainstream, mai ales în vizite, o alternativă a cetății din orașul Sighișoara care nu trebuie ratată.

8. Rozariul de la Mândruloc, județul Arad – peste 2000 de soiuri de trandafiri prin care să alergi și tot atâtea miresme pe care să le simți.

9. Laguna Albastră de la Aghireș, județul Cluj – un loc perfect pentru când orașul te-a obosit, un lac de care n-ai cum să te plictisești.

10. Satul Scufundat Geamăna, județul Alba – dezastrele naturale au în jurul lor un altfel de aer, satul Geamăna a fost acoperit de un lac steril, iar casele oamenilor încă rămân ascunse sub depunerile toxice, doar turla bisericii se mai zărește de pe cel mai înalt deal.

Circumstanțele în care trăim trebuie privite ca oportunități, nu ne limităm experiențele, ci din contră, profităm și descoperim locurile cele mai ascunse din propria noastră țară, cele enumerate fiind doar o mică parte din ele. Fă-ți bagajul și pornește la drum, dezamăgiri nu avem.

Redacție: Roxana Belen Pop

Ilustrație: Iulian Zbranca

Comentarii

comments

Un comentariu la „Un tur…neobișnuit prin țară”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.