Tips & Tricks pentru o sesiune de succes


Poate că titlul ți se pare puțin clișeic și te gândești – oare ce mai pot face acum ca să-mi ușurez sesiunea? Ei bine, îți promit că în articolul acesta vei găsi atât sfaturi mai des întâlnite cât și obiceiuri mai abstracte care te pot ajuta să ai o sesiune cât mai productivă și mai lipsită de stres. Cu toții percepem sesiunea ca fiind perioada aceea stresantă din semestru, în care avem multe examene într-o perioadă relativ scurtă de timp, și atunci începe panica. Ei bine, îți prezint câteva sfaturi care să te ajute atât să te organizezi mai bine, cât și poate să te facă să vezi jumătatea plină a paharului din perioada asta mohorâtă.

Post-it-uri. Peste tot. La propriu

Da, da, știu că știi. Dar nu mă refer la metoda clasică a post-it-urilor. Încearcă să ți le lipești direct pe perete, deasupra biroului, sau oriunde îți e mai aproape de locul în care înveți, să fie cât mai aproape de raza ta vizuală. Ajută să scrii pe ele orice, nu doar remindere cu lucruri pe care le ai de făcut. Încearcă să scrii orice crezi că te poate ajuta, mesaje scurte și motivaționale, lucruri pe care ți le amintești din senin despre un curs, ceva care să te facă să zâmbești. 

Notează-ți tot ce ai de făcut

Probabil ai impresia că vei ține minte toate lucrurile pe care trebuie să le faci, însă îți spun din experiență că este aproape imposibil să ții minte tot ce e de făcut. Așa că, ajută foarte mult să îți faci o listă cu obiective (de data asta, nu neapărat SMART, haha) sau task-uri pe care le ai de făcut sau pe care îți propui să le realizezi, și bifează-le pe măsură ce le îndeplinești. 

Realizează un calendar

E mult mai ușor să te organizezi dacă vizualizezi exact când ai anumite examene și deadline-uri, așa că un calendar chiar ar fi de mare ajutor. Fie că alegi metoda clasică și desenezi tu unul pe o foaie și o lipești undeva, sau ai deja unul și doar încercuiești pe el datele corespunzătoare, sau, din contră, preferi mai mult varianta digitală și folosești Google Calendars, un calendar cu siguranță te va ajuta să rămâi mai organizat.

  Înconjoară-te cu lucruri care te fac să zâmbești

Cel mai important este să rămânem pozitivi în perioada sesiunii, și să ne amintim să zâmbim, cu gândul că stresul pe care îl avem acum nu va dura o veșnicie. O metodă bună de a face asta este să avem lângă noi lucruri/obiecte care ne fac să zâmbim: poze cu prietenii, postere, un animăluț de pluș, orice. Pur și simplu orice lucru care te face să te automotivezi și îți înseninează gândurile.

PAUZE

Probabil cel mai important element când înveți, și anume, să știi să iei pauze. Dacă ești așa workaholic ca mine atunci înseamnă că vei sta treaz chiar și până la 4 dimineața ca să termini ce ți-ai propus, însă aceasta nu e mereu cea mai bună abordare. A nu se interpreta nici că trebuie să luăm atât de multe pauze încât ajungem să pierdem vremea. Trebuie să găsim echilibrul care funcționează pentru noi, pentru că nu toți avem același ritm. Cel mai bine stai și fă-ți un plan care să fie bazat pe ritmul și stilul tău de învățat, nu trebuie să te suprasoliciți. Iar când iei o pauză, propune-ți să nu te gândești la nimic ce ține de facultate, ci să faci ceva relaxant.

Multă muzică și dans

Probabil cel mai greu e să te dai dimineața jos din pat, mai ales că în timpul sesiunii nu ai cursuri la care trebuie să fi prezent, așa că ești tentat să procrastinezi stând în pat. Ceea ce, din experiența mea, consider că te-ar ajuta cel mai mult ca să te trezești de tot din somn și să nu vrei să te bagi înapoi în pat este să îți pui playlist-ul preferat și să începi să dansezi în timp ce te pregătești pentru învățat. Ia-ți timp pentru a savura micul dejun și toate cele, tot cu muzică upbeat care să te țină în picioare. Vei vedea că îți vei începe diminețile mult mai bine.

Cu siguranță, teoria e mult mai ușoară decât practica, și nu reușim mereu să fim la fel de productivi cum ne-am dori. Important e, însă, să nu fim prea duri cu noi înșine și să găsim micile plăceri care ne motivează. Găsește-ți ritmul de învățat, încearcă să te relaxezi, nu trebuie să te demotivezi dacă colegii tăi au reușit să învețe mai mult decât tine, încearcă să te organizezi cât mai bine. Multă baftă în sesiune!

Articol redactat de Roxana Belen Pop

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.