Thoughts about happiness – Karola Tărăntuș

Deși cei mai mulți dintre noi caută fericirea, marea majoritate nu suntem capabili de a o defini. Călătorim, vizităm persoane specializate în domeniu pentru a primi ajutor, schimbăm job-uri, toate acestea pentru a afirma că am dobândit fericirea. Dar ce este aceasta?

Întâlnesc din ce în ce mai des persoane care susțin că sunt nefericite și am început să mă gândesc care sunt cauzele care pot provoca astfel de gânduri negative și total lipsite de optimism.

Într-un final am ajuns la concluzia că, în primul rând, fericirea este negativ influențată de dependența de oameni. Majoritatea indivizilor își doresc să fie independenți din punct de vedere material, social și profesional, însă din punct de vedere social este un proces preponderent infatuos. Consider că depindem atât de mult de părerile și criticile celorlalți, uneori mult mai mult decât ar trebui… În loc să vizăm evoluția noastră și să țintim către apogeul dezvoltării noastre personale, ne împotmolim la suprafață și, astfel, ajungem fie în stadiul în care ne simțim constrânși și manipulați de opiniile celorlalți, fie urmăm calea pe care au ales-o alții pentru noi.

Fericirea este preponderent influențată și de percepție, astfel că o persoană fericită experimentează tot spectrul de emoții ca toată lumea, însă frecvența cu care le experimentează pe cele pozitive de cele negative diferă. Prea mulți sunt cei care evită să trăiască emoții sau situații negative, convinși că prin aceste eforturi vor fi întotdeauna bine-dispuși, însă eu sunt de părere că astfel de trăiri trebuie confruntate și acceptate. Cu alte cuvinte, precum a afirmat Steve Marboli, “happiness is a state of mind, a choice, a way of living”.

Să îți permiți să îți satisfaci mici plăceri precum să savurezi o cafea pe o terasă drăguță, să citești un roman captivant, să vizionezi filmul a cărui premieră o așteptai cu nerăbdare, să desfaci o sticlă de vin roșu fără un motiv anume reprezintă unele dintre plenitudinea de lucruri care te ajută să ai un vibe pozitiv pentru o anumită perioadă de timp.

Pe de altă parte, stabilirea unor obiective mai ample și încercările de a le atinge, precum și menținerea unor relații de prietenie, practicarea unor activități ce te provoacă să evoluezi sunt tipuri de ocupații care îți stimulează mintea și, prin acest mod, starea de fericire este menținută pentru o durată mai lungă de timp.

Nu trebuie neglijat nici faptul că prin contribuția la binele altora cel mai probabil vom avea satisfacții, fiindcă, până la urmă, nu bunătatea este cea care ne diferențiază ?

Nu sunt totalmente de acord cu afirmația lui Steve Marboli despre care am amintit anterior, a cărei finalitate este “…(happiness) it is not something to be achieved, it is something to be experienced”. Consider că se mulează mult mai bine opinia lui Bertrand Russell, conform căreia “fericirea e o stare care se cucerește”.

Prin urmare, propun să ne creăm un nou obiectiv, acela de a cuceri și de a menține o stare permanentă de fericire!

Comentarii

comments