Sfaturi pentru o sesiune fără griji

Înainte de toate, nu lua titlul atât de în serios. Când spun fără griji, mă refer la o sesiune nu atât de stresantă pe cât ți-ai imagina-o. Ia exemplul meu: am ajuns în primul an de masterat (și al patrulea de facultate) și pot spune că motivul pentru care am avut cele mai mici note în prima sesiune e faptul că am fost prea stresat. Bine, după 12 ani de școală în care mi s-a cerut, în general, să rețin lucruri fără să îmi folosesc prea mult gândirea critică, nu pot spune că știam nici cum să învăț. Ei bine, partea bună e că voi scrie câteva sfaturi care să te facă să înțelegi că sesiunea poate fi chiar faină dacă îți organizezi puțin timpul. 

Cum să înveți

În primul rând, șocul major în prima sesiune a fost când am realizat că nu știu cum să învăț. Volumul era mult mai mare decât fusese în liceu (de aici celebrele faze cu BAC vs. Sesiune), iar eu nu știam cum să învăț 3 cărți pentru 3 examene diferite care urmează să aibă loc pe parcursul a 7 zile. Sfatul meu: Fii atent la modalitatea de evaluare (test grilă sau redacțional) și pregătește-te în funcție de asta. Crede-mă că e mai ușor să înveți diferit în funcție de asta, pentru grilă pregătești un conspect foarte bine structurat (cu a, b, c sau 1, 2, 3), iar pentru un examen redacțional înveți materia de parcă ai crea o poveste. 

Timp liber și recompense

Un lucru pe care îl înțelegem cu toții este că serialele de pe Netflix sunt mult mai interesante atunci când le urmărești în sesiune. Nu mai avem cursuri, nu mai avem seminare, așa că tentația de a sta toată ziua urmărind seriale e prea mare. Tocmai aici va trebui să îți pregătești altfel ziua. Sfatul meu: Serialele DUPĂ învățat. Dacă ești ca mine, te uiți la seriale, mănânci ceva bun, apoi te ia somnul, simți că nu mai ai chef de nimic… Așa nu. Încearcă să înveți prima dată, apoi să te recompensezi cu un episod sau două, după care un power nap și înapoi la treabă. 

Stresul și anxietatea

Știu că îți e teamă din mai multe puncte de vedere: vreau bursă, dacă nu iau bursă? Vreau să îmi păstrez locul la buget, dacă nu reușesc? Întâi, gândește-te că sesiunea e un prim pas. Ai o sesiune de restanțe în care poți să încerci să iei iar examenul ăla mai greu sau să îți mărești nota mai mică. Sfatul meu: Ia lucrurile pe rând și nu îți crea așteptări nerealiste. Dacă nu iei bursă, mai ai vreo 4 semestre în care poți încerca. Dacă pierzi locul de buget, experiența primului an te va ajută să revii la buget în al treilea an, iar în anul al doilea vei renunța la fast food mai des: un lucru bun și pentru finanțe și pentru sănătate! Pe scurt, sesiunea te va ajuta să te maturizezi din mai multe puncte de vedere și te va face să înțelegi cât de important e să îți organizezi timpul cum trebuie. Nu reușești din prima? Ei bine, la fel ca în orice alt aspect al vieții, vei avea mai multe șanse. Eu am încredere în tine, important e să ai și tu! 

Articol redactat de Mărcuț Mihai

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.