Retrospectivă: 10 lucruri pe care le-ai putut face la cursurile online

 Cu siguranță niciunul dintre noi nu se aștepta să ajungem să facem un semestru întreg în fața unui laptop. Frustrați sau poate bucuroși, am acceptat situația și am încercat să ne adaptăm. Randamentul cu siguranță nu a fost la fel de bun ca în cazul cursurilor face to face, dar știți cum se spune, nevoia te învață. Ideea de cursuri online a venit la pachet atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje, dar a venit momentul să râdem de noile obiceiuri cu care ne-am pricopsit pe perioada carantinei și a ZOOM-ului. Iată 10 lucruri pe care nu credeai că le vei putea face vreodată în timpul cursurilor, dar poate le-ai făcut.

1. Să dormi (în patul tău)

Dormitul pe bancă într-un amfiteatru plin de oameni, dar și cu un profesor care te-ar putea descoperi oricând, nu este nici pe departe la fel de confortabil ca dormitul în patul tău de acasă. Pentru că, să fim serioși, cursurile online de la 8 dimineața nu sunt o plăcere, iar de multe ori pe perioada carantinei, ridicatul din pat a părut ca un efort prea mare.

2. Să gătești

Când altcândva să îți îmbunătățești abilitățile culinare decât în timpul cursului tău „preferat”? Cu siguranță economisești mult timp, iar preparatele ies mai bine dacă le faci ascultându-ți profesorii cum își predau ora. Încă o dovadă că poți fi productiv în timpul cursurilor online.

3. Să te speli pe dinți/să faci duș

După cum se vede, rutina de dimineață nu e punctul meu forte, și probabil nici a multora dintre noi. Așa că, nu doar o dată s-a întâmplat să ajungem să ne spălăm pe dinți sau să facem duș în timpul cursurilor de dimineață pentru că am dormit prea mult. Ups, ne vom strădui mai mult data viitoare!

4. Să faci curățenie prin casă

Bineînțeles că productivitatea și interesul pentru treburile casnice vine atunci când avem de învățat sau, mai nou, în timpul cursurilor online. Sper că nu sunt singura care preferă mai degrabă să dea cu aspiratorul prin camera decât să asculte încă o lecție de statistică. Sunt sigură că voi regreta în sesiune, dar până atunci, mă bucur că măcar am o cameră ordonată.

5. Să vorbești cu colegii fără frica de a fi auziți și întrerupți

Doar dacă nu ți s-a întâmplat să ai microfonul pornit din greșeală în timp ce trimiți un mesaj vocal (îmi pare sincer rău pentru toți care ați pățit asta, am pățit-o și eu), orele online erau prilejul perfect pentru „conversații intelectuale despre ce se discuta la curs”. Adică pentru a te plânge că nu înțelegi nimic, că un coleg face pe deșteptul, sau că cursurile online te fac să vrei să te lași de facultate.

6. Să faci yoga

Aici probabil mă refer mai mult la fete. De ce yoga se află pe lista aceasta? Sincer, nu știu dacă pentru că am vrut să îmi mențin „silueta” pe perioada carantinei sau pur și simplu eram în pană de idei pentru ce să mai fac că să pierd vremea în timpul orelor. Fetelor, sper că simțiți și voi ca mine.

7. Să lucrezi la alte 3 materii în paralel

Cine spune că în timpul cursurilor online poți doar să pierzi vremea dacă nu ești atent? Din contră! Poți hotărî să fii mega productiv și să îți termini acea temă la care deadline-ul e diseară la 23:59. Sau să începi alta. Sau să înveți pentru materia la care dai examen în ultima săptămâna de sesiune. Sau. Orice. Altceva. Dar. Nu. Încă. Un. Curs. Pe. Zoom.

8. Să te plimbi (pe jos sau cu mașina)

Având în vedere infinitele posibilități de lucruri pe care le poți face în timpul unui apel pe ZOOM, acesta nu ar trebui să vă surprindă. Te-a trimis mama la cumpărături exact în timpul cursului? Nicio problema! Aplicația ZOOM îți sare în ajutor, că să îi poți plimba pe colegi și profesori cu tine, oriunde ai fi. Nu cumva să îți scape vreo informație importanta de care vei avea nevoie în sesiune.

9. Să cânți sau să dansezi

Cred că vorbesc pentru toți când spun că această carantină ne-a făcut mai creativi în ceea ce privește încercările de a rămâne treji și prezenți (pe cât posibil) în timpul orelor. Evident, nu te puteai mișca prea mult în sala de curs, însă dormitorul tău e locul perfect pentru fredonat și dansat. Orice că să nu adormi și să rămâi până la finalul cursului!

10. Să fii atât de absent încât nici să nu realizezi că e gata cursul

Cred că toată lista se rezumă în final la acest ultim aspect. Fie că ai dansat, ai cântat, ai făcut yoga, ai dat cu aspiratorul, ai rezolvat cubul rubik, ai învățat la alte 5 materii pe lângă, până la urmă, ai absentat de la curs fără a absenta, de fapt. Să recunoaștem, e mult mai ușor să fii distras acasă, iar cursurile online au constituit o adevărată provocare atât pentru studenți, cât și pentru profesori.

Acum că am râs și ne-am amintit de ideile extraordinare care ne-au trecut prin cap în timpul cursurilor din această perioada, să ne amintim puțin și de cursurile la care am fost atenți și prezenți. Cu siguranță vom avea nevoie în perioada ce urmează. În final, trebuie să apreciem eforturile atât profesorilor cât și conducerii Universității, care au făcut tot posibilul ca acest semestru să se desfășoare în cel mai bun mod posibil. Chiar dacă uneori împrejurările ne-au făcut să strecurăm cursurile printre treburile gospodăriei, n-am dus niciodată lipsă de respect, promitem. Mulțumim pentru răbdare, nu știm ce ne-am fi făcut fără voi!

Articol redactat de Roxana Belen-Pop

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.