Rețeta unui CV de succes

Asigură-te că CV-ul tău se potrivește cu tot ceea ce scrie într-un anunț de angajare, dacă vrei să ai șanse reale ca să ajungi la un interviu. Începe cu o formă de „bază” a CV-ului. Un astfel de CV va fi suficient de bun pentru a aplica la majoritatea joburilor din domeniul tău de activitate, dar va putea fi modificat cu ușurință în doar câteva minute, în caz de nevoie.

Ca să-ți construiești un CV de bază ar fi bine să te gândești la pozițiile pe care îți dorești să aplici, precum și la ceea ce vrei să scoți în evidență la capitolul abilități și competențe. Gândește o structură care conține multe paragrafe scurte și listează-ți clar abilitățile, cu ajutorul unor liniuțe. Un astfel de CV va putea fi parcurs foarte repede de către recrutori și îți va permite să faci modificări foarte rapide, când este cazul.

Cea mai mare problemă a tinerilor studenți sau elevi? Experiența. Majoritatea angajatorilor au așteptări ca tu să ai experiență. Ei bine, după cum știți, e destul de greu să ai experiență când tu abia ai ieșit din băncile școlii. O soluție e voluntariatul, dar dacă nu ai făcut voluntariat, trebuie să îți evidențiezi toate abilitățile și să te pui în valoare așa cum trebuie.

Scrie tot ce ai făcut, de la alte joburi la voluntariate. Practic, trebuie să „te vinzi”. Nu uita să notezi și cursuri sau workshop-uri la care ai participat și care te ajută să activezi în domeniul în care vrei să aplici.

Iată și câteva ponturi pentru un CV care să te aducă aproape de a obține locul de muncă dorit:

1. Accentuează obiectivul tău profesional – nu scrie un obiectiv vag, pe care oricine îl poate scrie, fii precis și diferențiază-te de restul.

2. Scrie despre activitățile voluntare la care ai participat – fii activ, fii voluntar! Atunci când știi ce îți place, cu siguranță o să găsești locuri unde să faci voluntariat, astfel, capeți și puțină experiență.

3. Structurează-ți bine CV-ul – imaginează-ți că tu ești angajatorul, nu viitorul angajat. Cum ți-ar plăcea să vezi un CV și ce cauți la viitorul angajat? O să obții o mulțime de idei de care poți să te folosești.

4. Hobby-uri – cu siguranță sunt multe lucruri care te pasionează. Scrie puțin despre ele și ce înseamnă acestea pentru tine.

5. Fii sincer! – sinceritatea e un lucru prețios și foarte apreciat. Cine nu vrea să fie încurajat de oameni sinceri?

Majoritatea angajatorilor preferă CV-ul în Microsoft Office Word, e cea mai sigură și practică variantă de scriere. 2-3 pagini ar trebui să fie suficiente, nu te lungi prea mult. Nu uita să pui și o fotografie cu tine în colțul din stânga sus, dar nu una de la o petrecere sau o ieșire în oraș cu prietenii, ci o fotografie care să transmită seriozitate.

Articol redactat de Andra Benchea

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.