Rețeta unui CV de succes

Ideea de CV a evoluat foarte mult în ultimii ani, de când toată lumea folosea modelul Europass și nu prea se știa exact ce ar trebui spus într-un CV pentru a atrage atenția angajatorului, înafară de experiența profesională, pe care, la vârsta noastră, e cam greu să o avem. Un CV trebuie să atragă atenția și să impresioneze, așadar, iată câteva metode prin care poți reuși să faci asta.

Design-ul. Felul cum arată CV-ul tău este prima componentă esențială pentru a garanta un succes când vrei să te angajezi. Am evoluat mult de la modelul clasic Europass, așa că trebuie să îi dai CV-ului tău un design estetic și o amprentă personală. Pentru asta, poți căuta un template pe CANVA, pe care îl poți completa foarte ușor și îl poți personaliza după preferințele și nevoile tale. Sau, dacă ești mai îndrăzneț, poți încerca să îți creezi tu singur design-ul tot în CANVA, Photoshop sau Illustrator. Este important să menționezi fiecare lucru mărunt pe care l-ai făcut de la liceu până în prezent, ca angajatorul să vadă că ești o persoană implicată și muncitoare.

Experiența. Când vine vorba de experiență nu trebuie să ne referim doar la cea profesională. Voluntariatul chiar este luat în considerare de marea majoritate a angajatorilor, mai ales dacă se pliază pe domeniul în care îți cauți job. Ajută mult și să menționezi ce ai învățat în mare parte de la fiecare și ce skill-uri ai dobândit de pe urma task-urilor și rolurile pe care le-ai avut. Mai mult, pe lângă experiența de experiența de voluntariat, poți menționa și training-urile/conferințele/concursurile le care ai participat (dacă ai o diplomă sau un certificat de pe urma lor, și mai bine), înglobând toate acestea într-o secțiune despre „dezvoltare personală/profesională”.

Skill-urile reprezintă încă o componentă foarte importantă din CV care nu trebuie să lipsească. Gândește-te la 3-4 aptitudini pe care le consideri punctele tale forte și dezvoltă-le cât mai mult cu putință, specificând și, în principiu, de pe urma căror activități le-ai dobândit. E important să menționezi atât de soft skills, care includ skill-urile interpersonale, de leadership, comunicare, teamwork etc., cât și skill-urile tehnice care includ competențele digitale, lingvistice, fotografice și așa mai departe.

CV-ul devine practic, oglinda ta, primul contact pe care angajatorul o are cu tine. Asta nu trebui să îți creeze panică sau îngrijorare, ci din contră, să o privești ca pe o oportunitate de a te pune în valoare și de a-ți arăta potențialul. Nu uita să dai și o scânteie de originalitate CV-ului tău, pentru a căpăta o notă mai personală.

Articol redactat de Roxana Belen Pop

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.