Restanța: sfârșitul lumii sau un nou început?

Dacă ești student în anul I, cel mai probabil ai trecut prin ceva schimbări. La început, a fost totul super nou, dar și super fun. Doar la asta se pricepe Clujul, nu? De câteva zile încoace, însă, auzi din ce în ce mai des un cuvânt foarte înfricoşător: „restanță”. Ce e de făcut?

Simplu: nu plânge. De ignorat, nu poți să-l ignori, dar nici nu e de recomandat să-l visezi noaptea. Inevitabil prima sesiune va veni, dar va și trece și este destul de posibil să ai și ceva restanțe. Nu, nu e sfârșitul lumii.

Încearcă să-ți dai seama ce n-a mers bine. Dacă n-ai apucat să citești tot ce trebuia, învață să-ți gestionezi timpul. Cel mai probabil ai auzit asta de multe ori, dar îţi spun şi eu. Fă-ți un program clar, dar destul de aerisit, astfel încât să te poți ține de el. Puneți neapărat pauze scurte, dar dese, ca să eviți tentația de a te uita ore în șir pe Netflix după o sesiune prea lungă de învățat din care oricum n-ai reținut mare lucru. Ştiu, „Friends” îţi va părea brusc mult mai interesant şi cu glume mult prea amuzante pentru a putea fi ratate sau poate ţi s-a făcut dor de Cillian Murphy, dar hai să nu exagerăm.

Nu te-ai prins cum să înveți cât mai eficient încă? Sunt multe examene, deci preferabil ar fi să sintetizezi cât poți, mai ales dacă ești la o facultate unde trebuie să tocești. Nu-ți fie teamă să ceri sfatul celor din ani mai mari decât tine. Deşi par a fi chiar mai demoralizaţi, nu te lăsa păcălit. Poți să afli de la ei ponturi despre cam ce cere acel profesor (orice facultate are un ,,acel profesor”), cum să înveți la o anumită materie mai dificilă, ce să te faci dacă n-ai prea dat pe la cursuri, și așa mai departe.

În ultima vreme, s-au întâmplat destul de multe lucruri și poate n-ai reușit să te aduni, dar nu uita că nu ești primul student cu restanță și, fără îndoială, nici ultimul. Prin urmare, stai liniștit, ai tăi îţi vor trimite în continuare la fel de multe borcane, n-o să se uite nimeni urât la tine la cafea și nu e ceva peste care nu poți trece fără ceva ambiție și atenție.

A! Încă ceva! Răspunsul la întrebarea „Nu ieșim?” poate fi și „Nu” din când în când (oricât de greu poate părea).

Articol redactat de Ilinca Danciu

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.