Reprezentați și reprezentanți … sau ce fac studenții pentru tine

Generațiile de studenți au dat naștere la ceea ce noi numim acum mișcarea studențească. Se referă la capacitatea de manifestare liberă a tinerilor. Înseamnă dorința de schimbare și evoluție, prin apărarea și militarea pentru drepturile studenților. 

Privind în jur, acum totul pare că funcționează: avem burse, mergem gratis cu trenul, dăm note profesorilor… Dar lucrurile nu au fost așa dintotdeauna. 

Te-ai întrebat vreodată cum au contribuit studenții la toate aceste schimbări în bine? 

Atitudinea studenților a determinat multe, atât prin protestele studențești de-a lungul timpului, cât și prin pozițiile și demersurile avute. Toate eforturile cumulate de mișcarea studențească nu ar fi posibile fără studenții reprezentanți, începând de la cele mai mici niveluri: șefii de an, studenții reprezentanți în Consiliile sau în Senat și până la structurile naționale, precum ANOSR. (Google it, merită)

  Un student informat e un student care știe ce se petrece în jurul lui. Știe și că studenții reprezentanți sunt aleși prin vot și că, pentru a reuși să facă o schimbare, au nevoie de sprijin. 

Totuși, de ce e nevoie să ne reprezinte cineva? Pentru că astfel, viața tuturor devine mai ușoară. Tot procesul de reprezentare este ierarhic. E important să ne cunoaștem unii pe alții și să comunicăm și e important să știm când să cerem ajutor, pentru că soluții se vor găsi întotdeauna. 

De aici, deducem nevoia de implicare cât mai motivată și fundamentată a studenților. Așa au luat naștere și organizațiile studențești, din ambiții comune ale unor studenți determinați și din dorința de a face studenția un loc mai bun.

Implicarea și determinarea sunt elemente cheie în tandemul inițiativelor studențești. Dar uneori e nevoie și de noroc; norocul să existe în jur oameni cu viziuni asemănătoare, norocul să poți duce la bun sfârșit o inițiativă sau norocul de a putea să te implici într-un moment oportun. În acest an universitar, se va schimba întreaga structură de conducere a UBB, precum și studenții care au funcții de reprezentare. 

Poate ăsta este un semn că e rândul tău. 

Articol realizat de Valentina Vasile

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.