Renașterea Universității Cluj

Universitatea Cluj este una dintre cele mai iubite și mai vechi echipe de fotbal (și nu doar de fotbal, ci și de alte sporturi) din România, și nu numai. De-a lungul timpului, în cei aproape o sută de ani de existență, echipa a trecut prin momente mai bune și mai puțin bune. Totuși, indiferent de circumstanțe, sufletul alb-negru care definește Clujul a reușit să reziste și să ajungă la aproape un secol de existență. În 2019 va avea loc centenarul clubului, eveniment care găsește echipa în plin proces de reorganizare și renaștere din propria cenușă.

Drumul echipei prin istorie începe în 1919, când echipa a fost înființată de doctorul Iuliu Hațieganu, al cărui principal obiectiv era atragerea tinerilor spre sport în detrimentul formării unei echipe care să poată să câștige campionatul, după cum spunea chiar el. Astfel, se naște spiritul “U”, un spirit a cărui puritate continuă să impresioneze și astăzi. Suporterii echipei au fost tot timpul unii dintre cei mai activi și mai frumoși din țară încă din 1970, când s-a format sub numele de „Amicii U”, prima galerie organizată a clubului. Astăzi există două galerii ale echipei, „Vecchia Guardia” și „Peluza Șepcile Roșii”. Dacă tot am ajuns la șepcile roșii, porecla bine cunoscută a fanilor Universității, e momentul să afli originea acestei porecle. La meciurile din anii ’70, suporterii echipei purtau cu toții șepci roșii, lucru care le-a atribuit această poreclă.

Revenind la zilele noastre, echipa trece, după cum îți spuneam mai sus, printr-o perioadă de reconstrucție, căutându-și gloria de altă dată. Astfel, în 2016, echipa și-a început revenirea pe scena fotbalului românesc, pornind din Liga a 4-a și având ca scop promovarea în prima divizie în 2019, chiar anul în care echipa își sărbătorește centenarul. În 2015 s-a scris o altă filă fabuloasă din cartea fotbalului clujean, când echipa a ajuns până în finala Cupei României, pierdută însă contra Stelei, moment după care clubul a intrat în faliment.

Palmaresul nu constă în rezultate wow, ”U” având doar o Cupă câștigată în 1965, ci în suporterii alb-negri, care, pe tot parcursul existenței clubului, au fost la cel mai înalt nivel și nu au abandonat niciodată echipa, indiferent de perioada nefastă prin care trecea. Astăzi, echipa se situează în Liga a 2-a, alături de alte nume de tradiție ale fotbalului românesc, precum UTA, Petrolul sau Farul, căutând drumul spre prim-planul fotbalului românesc, un fotbal deficitar, care promovează tot mai des non-valori și lucruri lipsite de esență, unde echipele de tradiție sunt uitate. Cu un antrenor tânăr, fostul mare portar Bogdan Lobonț, și o echipă care caută să promoveze tinerii clujeni, Universitatea are un proiect care promite. Ca dovadă avem meciul cu Astra din 31 octombrie, care aproape că s-a soldat  cu echipa noastră drept învingătoare. Un eșec care totuși promite. Așa că te invit pe tine, student clujean, să susții echipa, să mergi la stadion și să asistăm cu toții la renașterea unui simbol al fotbalului clujean, “U”.

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.