Probleme în facultate. Cui mă adresez?

Încă de la începutul facultății și până în ultimele zile, ivirea problemelor de diferite tipuri este inevitabilă. Putem trece prin facultate fără să știm la cine să apelăm, gândindu-ne la diferite mijloace de a rezolva dificultățile pe cont propriu. Faptul că ești de multe ori pe cont propriu poate fi un impediment major în aceste împrejurări, acest articol este menit să-ți ofere niște pași simpli pe care îi poți urma în apariția unei astfel de probleme.

• Identifică tipul de problemă: Dacă nu știi tipul de problemă pe care îl ai, nu vei cunoaște nici persoanele care te pot ajuta. Impedimentele în facultate pot aparține unor categorii variate: poate fi o problemă de informare, dificultăți care apar cel mai frecvent; o problemă de ordin administrativ sau care necesită acțiune, deoarece drepturile tale pot fi încălcate.

• Rezolvarea problemelor de informare: în majoritatea cazurilor, când ai nevoie de o informație site-ul facultății trebuie să devină cel mai bun prieten al tău. Fie că nu știi când au loc examenele, dacă beneficiezi sau nu de bursă, regulamente sau valoarea și termenul limită al taxei, siteul facultății tale îți poate oferi toate răspunsurile pe care le dorești! Dacă, totuși, varianta de informare de pe site ți se pare prea ,,old school”, poți încerca inclusiv social media, de exemplu Facebook, unde vei găsi cu siguranță grupuri ale facultății tale și oameni activi în aceste grupuri, dispuși să te ajute.

• Rezolvarea problemelor de ordin administrativ: această categorie de probleme este vastă și există numeroase persoane care pot să te ajute. Pentru note, credite și contestații poți apela oricând la cadrul didactic de disciplină, care îți va răspunde la orice întrebare sau nelămurire legate de aceste puncte. Pentru obținerea de adeverințe, burse/cazuri sociale, diplome sau acte pierdute: aceste documente se pot obține de la secretariatul facultății tale. Tot ce trebuie să faci este să te prezinți în orele adresate publicului la secretariat, unde problemelor tale li se vor aduce o soluție cât mai rapidă.

Încălcarea unui drept al studentului: drepturile oricărui student se află scrise în Statutul Studentului. Acesta poate fi consultat pe site-ul universității, iar citindu-l poți descoperi dacă un drept ți-a fost încălcat sau nu de către un profesor. Ca studenți, suntem privilegiați prin existența acestui Statut, deoarece drepturile noastre nu mai rămân în anonimitate, fiind ridicate, cu ajutorul lui, la un nivel legislativ.

Dacă problema ta este mult mai gravă și ai nevoie urgentă de ajutor, se poate ajunge până la o hotărâre luată de Senatul Universitar sau Consiliul Facultății. De aceea, există studenți reprezentanți, membri în consiliu sau senatori, care sunt oricând dispuși să te ajute sau să te reprezinte în una din aceste instituții. Organizațiile studențești sunt o mână de ajutor în rezolvarea impasurilor tale. Asemenea studenților consilieri și reprezentanți, organizațiile studențești la nivel de universitate sau specifice facultății tale (dacă există), te pot ajuta în situații de cumpănă prin reprezentare și nu în ultimul rând, prin oferirea unor și soluții pentru dificultățile de care te lovești în facultate.

Articol redactat de Raisa Crâșmar

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.