Poethree

Cu toții știm de bogăția culturală pe care o oferă Clujul, dar când vine vorba de spoken word sau poezie, multă lume, ori nu prea știe ce înseamnă și cu ce se mănâncă asta, ori consideră un lucru ce ține de o eră demult apusă. Ei bine, Poethree a reușit nu doar să resusciteze poezia, ci și să o adapteze și să o îmbunătățească, pentru a-i oferi un aer proaspăt și pentru a trece dincolo de barierele poeziei pe care o știam. Probabil vă întrebați: „Ok, dar cine sunt acești pionieri ai poeziei contemporane?”. Răspunsul urmează să vi-l ofer: Poethree este o trupă de reprezentație poetică, primul grup de spoken word din România, fondat în 2014 la Cluj-Napoca și care are ca scop promovarea comunității de spoken word poetry în zonă (și nu numai) și încurajarea exprimării libere a fiecărui individ. Trupa are 4 membrii: Paul Cristian Crăciun, Ionuț M.Călin, Tudor Ciubotari-Popescu și Tina Suciu, ce au reușit, cu fiecare show al lor să instige atât la creație, cât și la performance vocile tineretului din toate regiunile țării, umplând Clujul de evenimente de spoken word, în ultimii 4 ani.

Și eu sunt unul dintre cei care, pot spune cu mândrie, că am participat la show-urile lor şi că această experiență m-a ajutat să fac parte din ideea cu care Poethree a început în anul 2014: să creeze o comunitate, o colectivitate de artiști; astfel a luat naștere Poethree Collective, o familie artistică ce-și propune să miște munții din loc și să sece oceanele prin liricismul lor inconfundabil.

Dacă v-am stârnit curiozitatea despre această mișcare, care este mai underground decât metroul, și cum încă nu avem metrou în Cluj, dar avem o mișcare de spoken word poetry, vă anunț că Poethree organizează la finalul acestei luni primul festival de spoken word din România: Poethree ConnexionsFestival (22 – 25 noiembrie). Practic, acest festival este o oportunitate de a încuraja tinerii scriitori să iasă în lumina reflectoarelor și să ia parte la această mișcare cultural-artistică. Așadar save the date! Vor fi invitați speciali, momente inedite, freamăte de versuri și workshopuri ce vor ține atât de scrierea creativă, cât și de performance.

Performance-ul final, va avea loc în data de 25 noiembrie la Centrul de Cultură Urbană “Casino” Cluj, în colaborare cu cei de la „The Nest” , Victor Miron și prietenii din Rotterdam, organizatori ai festivalului „010 Says It All”, cel mai bun nou festival din Olanda. Dar până la data finală, festivalul va găzdui și un Open Mic la Centrul de Interes, unde oricine este interesat, îl invit cu drag să-și prezinte talentul artistic.

Hai să resuscităm împreună arta și poezia din România!

Comentarii

comments