O picătură de viață: donează pentru cei aflați în nevoie

De mici visăm să devenim eroi, să avem super-puteri și să salvăm lumea, însă cu vârsta încetăm în a mai crede că acest lucru este posibil. Uităm, din păcate, că uneori poate fi atât de ușor să salvezi lumea cuiva și să îi readuci speranța în suflet.

Centrul de Transfuzii din Cluj reușește să readucă speranța de viață oamenilor încă din 1945 când s-a înființat în Institutul de Fiziologie al Facultății de Medicina Cluj, Centrul de Transfuzie și Colectare a sângelui în subordinea Serviciului Sanitar al Județului Cluj, sub conducerea dr. Grigore Benetatto, iar din 1992 când a devenit oficial Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, subordonat INHT București din Cadrul Ministerului Sănătății.

Unicul obiectiv al acestei instituții îl reprezintă asigurarea necesarului de sânge și componente sanguine utilizate în scop terapeutic, obținut în condiții de maximă securitate atât pentru donator, cât și pentru pacientul primitor.

Este atât de ușor să salvezi viața unui om! Dacă ești cetățean român cu domiciliul în România sau cetățean al Uniunii Europene cu domiciliu în România, ești în deplină stare de sănătate și îndeplinești condiții precum: vârstă cuprinsă între 18-60 de ani, greutate peste 50 de kg, puls regulat între 60-80 de bătăi de inimă pe minut, nu ai avut intervenții chirurgicale în ultimele șase luni și nu urmezi tratamente pentru anumite afecțiuni (hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine), atunci vino să donezi! Personalul profesional de la Centrul de Transfuzii te va îndruma pe tot parcursul procesului și în calitate de donator, vei avea la rândul tău parte de anumite beneficii. Eliberarea la cerere a analizelor medicale efectuate, a unei adeverințe pentru o zi liberă sau a șapte bonuri valorice sunt doar câteva dintre drepturile donatorului.

În cazul în care nu te încadrezi ca donator eligibil, nu trebuie să te descurajezi! Încă poți să ajuți prin alte modalități, încă poți să devii un erou! Atât la nivel național, cât și la nivel local se organizează campanii de donare în cadrul cărora se caută voluntari pasionați și dornici să ajute. Campanii precum ”BLOOD NETWORK” sau  ”Donează sânge! Fii erou!” au mobilizat în ultimii ani mii de persoane datorită cărora s-a prelungit perioada de viață a multor pacienți.

Proiectul ”Donează sânge! Fii erou!” se desfășoară de 16 ani în mai multe centre universitare, sub egida Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), făcând parte din departamentul de Sănătate Publică. În mod tradițional, agenda proiectului include organizarea a cel puțin 2 campanii naționale de donare de sânge pe an în toate centrele universitare membre și a mai multor campanii la nivel local în centrele universitare.

Proiectul a luat naștere în Cluj-Napoca, în anul 2001, când un grup de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie s-au mobilizat pentru a aduna donatori de sânge pentru o colegă studentă, care la acea vreme avea nevoie urgentă de transfuzie. Ulterior, proiectul s-a dezvoltat în alte 10 centre universitare din România și publicul țintă a crescut treptat, campaniile fiind promovate inițial în rândul altor studenților, iar mai apoi în rândul populației clujene capabile să doneze sânge. Activitatea la nivel local este coordonată de către un voluntar cu funcția de coordonator, iar proiectul se bucură de activitatea a peste 100 de voluntari activi.

De-a lungul timpului, voluntarii proiectului au reușit să contribuie la creșterea numărului de donatori în perioada campaniilor de până la 4-5 ori față de numărul de donatori dintr-o perioadă normală, în afara campaniilor.

Luând legătura cu cei de la OSM Cluj, aceștia ne-au comunicat rezultatele ultimei campanii active, datând în perioada 3-4, respectiv 7-11 mai:

”Suntem foarte bucuroși să anunțăm rezultatele campaniei naționale „Donează sânge! Fii erou”, desfășurată la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj în perioada 3, 4 și 7-11 mai 2018. Număr total de donatori de sânge în cele 7 zile de campanie a fost de 1003 persoane, asta însemnând 3009 primitori cu o șansă la viață, deoarece o donare poate salva trei vieți! Tot datorită gesturilor umanitare ale donatorilor de sânge, am reușit să adunăm suma de 4.810 RON (cumulată din bancnote și bonuri valorice donate) care se vor îndrepta pentru o cauză nobilă – O masă caldă.”

Următoarea campanie va avea loc în perioada 3-7 decembrie 2018, iar dacă încă nu ești pe deplin convins sau ai anumite temeri legate de acest proces, îți mai oferim câteva motive care sperăm că te vor face să te răzgândești. Donatorii trăiesc mai mult (și mai bine!). Studiile arată că donatorii de sânge trăiesc mai mult decât media populației, pentru că donarea este un proces de igienizare, ajută la regenerarea și împrospătarea sângelui.

La un moment dat, 60% din populație va avea nevoie de sânge, dar mai puțin de 2% din populație donează sânge, deci e șansa ta să fii unul dintre eroii care vor salva lumea pentru că donarea este un gest umanitar extraordinar, mai ales în condițiile în care România se află   într-o criză acută de sânge. În plus, sentimentul pe care îl ai donând este… o să descoperiți voi cum! Iar stima de sine urcă la un nivel foarte, foarte mare. Așa că întrebare care urmează acum este: Tu ce mai aștepți? Asta e șansa ta să devii erou!

Comentarii

comments