Muzeul Etnografic

În cele două secții pe care Muzeul Etnografic al Transilvaniei vi le pune la dispoziție, puteți face o fascinantă călătorie în timp, puteți privi și asculta o scurtă lecție de istorie sau puteți vedea cum locuiau, cum lucrau, cum cântau sau cât de special se îmbrăcau în zilele de sărbătoare țăranii transilvăneni. Toate acestea sunt posibile întrucât Muzeul Etnografic al Transilvaniei este despre oameni și despre viața lor, despre tradiții și obiceiuri, despre artefacte, țesături și case de lemn. Muzeul Etnografic este o poveste despre lungul drum parcurs de la vâltori, mori de apă, cuptoare din lut, linguri de lemn sau fântâni cu cumpănă la lumea supertehnologizată în care trăim azi.

Dacă nu știați:

  • Parcul Etnografic Romulus Vuia, str. Tăietura Turcului, primul muzeu în aer liber din România, a fost înființat la 1 iunie 1929 (da, acum 89 de ani);
  • În primul sector veți găsi instalații tehnice și ateliere țărănești din perioada secolelor XVIII – XX, care ilustrează tehnicile tradiționale de prelucrare a lemnului și a fierului, de obținere a aurului, de prelucrare a țesăturilor de lână, a lutului, a pietrei, de măcinare a cerealelor și de obținere a uleiului comestibil.
  • În al doilea sector vă puteți familiariza cu gospodării țărănești tradiționale reprezentative pentru zone etnografice distincte din Transilvania, echipate cu întregul inventar gospodăresc necesar.
  • E liniște și pace, un loc numai bun de învățat

Secția pavilionară, str. Memorandumului nr. 21:

  • Clădirea în care funcționează muzeul datează din Evul Mediu. De-a lungul timpului, aici a funcționat hanul Calul Bălan, a fost apoi școală de ofițeri. Aici s-au ținut întâlniri ale Dietei Transilvaniei, aici au concertat Franz Liszt, George Enescu, Johannes Brahms și alții. În sala Reduta a avut loc Procesul memorandiștilor, în anul 1894, proces intentat de autoritățile maghiare fruntașilor mișcării naționale românești.
  • Din 1957 în această clădire funcționează secția pavilionară a Muzeului Etnografic al Transilvaniei
  • Dacă vizitați această secție, puteți vedea exponate provenind din principalele domenii ale culturii materiale și spirituale din Transilvania rurală.

Vă așteptăm cu drag de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00.

Comentarii

comments