Ce mari muzee ale lumii poți vizita online în această perioadă?

Ești pasionat de artă, însă niciodată nu ai avut timpul sau posibilitățile necesare să călătorești în jurul lumii, pentru a vizita muzeele consacrate? Ai vrut să vizitezi Capela Sixtină sau Luvru și era prea mare coada la acces? Acum este momentul potrivit să le faci pe toate acestea, fără a depune prea mult efort!

Deși este dificil de a învinge experiența unei plimbări fizice printre cele mai faimoase piese de artă și artefacte ale lumii, în această perioadă este posibil să explorezi muzeele cunoscute la nivel mondial din confortul propriei case. În cele ce urmează, noi îți propunem o colecție de giganți ai culturii internaționale, cărora era digitală le-a oferit un rol și pe durata pandemiei. 

1. Muzeul Luvru

Primul pe lista noastră este, bineînțeles, Muzeul Luvru. Fiind consacrat drept unul dintre cele mai mari muzee de artă și istorie ale lumii, cu o suprafață totală de 210.000 m2, instituția culturală pune la dispoziția pasionaților și curioșilor o serie de tururi virtuale gratuite pentru unele dintre cele mai mari expoziții ale sale, precum operele de artă ale lui Michelangelo sau colecțiile de antichități egiptene. În același mod, și Muzeul d’Orsay, creat pe ruinele unei gări abandonate, oferă povestea sa în format online. 

2. British Museum

Cu un total de peste 8 milioane de exponate care povestesc istoria lumii de peste două milioane de ani, British Museum oferă publicului posibilitatea de a viziona o parte dintre acestea online.  În plus, zonele exterioare ale acestuia pot fi vizitate, utilizând Google Street View

3. Palatul Versailles

Palatul Versailles, un simbol al monarhiei absolutiste, este vizitat de aprox. 8 milioane de turiști în fiecare an. Câteva dintre încăperile acestuia, precum Galeria Oglinzilor sau Grand Trianon, și-au deschis ușile digitale pentru un tur virtual. Mai mult decât atât, instituția a realizat și o aplicație specială VR pentru a trăi experiența în toate formele ei posibile. 

4. Vatican

Muzeele din Vatican oferă și acestea soluții digitale pentru perioada de carantină și nu numai. Atât Capela Sixtină, cât și alte instituții culturale din capitala catolicismului se regăsesc în format digital. 

5. National Art Gallery

Galeria Națională de Artă din Washington, D.C., existentă încă din 1937 pe tărâmurile artei, pune și ea la dispoziții o serie de expoziții în format digital. Instituția de cultură se află în top 10 al celor mai vizitate muzee din lume. La fel, și Muzeul Național de Istorie Naturală Smithsonian, cu accesul liber, oferă un tur virtual. Colecțiile muzeului reunesc peste 126 de milioane de exemplare de plante, animale, fosile, minerale, pietre, meteoriți și artefacte culturale umane. 

 6. NASA

NASA pune și ea la dispoziția pasionaților experiențe digitale pentru Centrul de Cercetare Langley și Centrul de Cercetare Glenn.  În plus, Centrul Spațial din Houston pune la dispoziția entuziaștilor o aplicație dedicată, care oferă tururi virtuale, experiențe VR și video-uri sau variante audio ale unor povești despre explorarea spațiului.

7. Muzeul Ermitaj

Muzeul Ermitaj, situat în Sankt Petersburg, prezintă, printre operele expuse, picturi ale maeștrilor olandezi și francezi precum Rembrandt, Rubens sau Matisse. Aici pot fi găsite și o pictură în ulei a lui Leonardo da Vinci, cât și 31 de picturi ale lui Pablo Picasso. Și acesta oferă un tur virtual complet, care garantează o experiență de neuitat. 

8. Rijksmuseum 

Rijksmuseum, muzeu național din Țările de Jos, dedicat artelor, tehnicii și istoriei, are în posesie o mare colecție de picturi din secolul de aur olandez precum și o bogată colecție de artă asiatică. 80 dintre galeriile acestuia sunt disponibile și de pe canapeaua din sufragerie. 

Pe lângă titlurile pe care vi le-am prezentat anterior, multe alte instituții de cultură recunoscute la nivel internațional oferă soluții virtuale pentru distanțarea socială. Dintre acestea, amintim Galeria Uffizi din Florența, Muzeul Dali sau Muzeul Prado. Mai mult decât atât, pentru a-și încuraja utilizatorii să descopere și să vizualizeze opere de artă în această perioadă, Google a realizat un parteneriat cu peste 1200 instituții culturale din întreaga lume, în cadrul proiectului Google Arts&Culture. Astfel, platforma conține o arhivă imensă, documentată, a operelor de artă disponibile, plus o listă a tururilor virtuale existente în acest moment la marile muzee ale lumii.

Așadar, acum este momentul potrivit să devii un adevărat Fine Art Connoisseur și îți recomandăm să te plimbi cu noi printre cele mai valoroase exponate ale lumii, de pe propriul fotoliu, cât încă nu a început sesiunea!

Articol redactat de Tamara Ciobanu

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.