Mistere pentru cititori

Dacă ai chef să citești și să rezolvi un „puzzle” în același timp, literatura polițistă te așteaptă s-o descoperi. Inevitabil, afundându-te într-o astfel de carte, vei fi învăluit de misterul crimei și, poate inconștient, la început, vei deveni chiar tu detectivul pe măsură ce răsfoiești pagină după pagină. Fie că ești nou în această zonă a literaturii sau te consideri deja un cititor înrăit de cărți polițiste, în cele ce urmează îți voi lăsa câteva sugestii pe care nu trebuie să le ratezi.

„10 negri mititei” de Agatha Christie

Probabil cea mai faimoasă carte a renumitei „Regine a Crimei”, „10 negri mititei” intrigă cititorul printr-o linie narativă care pare din ce în ce mai greu de descâlcit. După cum sugerează și poemul eponim din care s-a inspirat scriitoarea, personajele sunt zece persoane cărora li se întâmplă evenimente teribile, ajungând să moară unul câte unul. Va mai rămâne cineva în viață în cele din urmă? Sau se vor prăpădi cu toții? Și dacă da, cine poate fi făptașul? Citește această operă pentru a afla răspunsul.

„Fata din tren”, de Paula Hawkins

Un thriller psihologic, narat din trei perspective diferite, „Fata din tren” transformă o banală rutină ca naveta într-un mister prin diverse observații ale unor detalii nu tocmai nevinovate. Ritmul alert și stilul aparent simplu, concentrat pe acțiune, îl fac numai bun de citit într-o călătorie cu trenul, pentru un plus de autenticitate.

„Adversarul secret”, de Agatha Christie

Deși nu se bucură de același renume ca îndrăgiții detectivi Hercule Poirot și Miss Marple, cuplul Tommy și Tuppence nu este mai puțin lipsit de farmec, aducând o notă proaspătă prin tinerețea și caracterul neînfricat al personajelor. Abordând un gen ușor diferit, de spionaj și suspans față de romanele de crimă cu care ne-a obișnuit Agatha Christie, „Adversarul secret” ne introduce în universul palpitant al trădărilor politice, în care cei doi se strecoară cu iscusință, în timp ce și între ei se naște o idilă.

„Cianură pentru un surâs”, de Rodica Ojog-Brașoveanu

După câteva recomandări internaționale, revenim pe plaiurile natale cu un roman autohton. Primul din seria „Melania Lupu”, „Cianură pentru un surâs” prezintă un scenariu plasat în spațiul românesc. Un roman cu personaje tipice, acesta prezintă confruntarea dintre comisarul din Miliție și o bătrânică ce reușește, cu agilitate, să-i înșele suspiciunile.

„Toamna se numără cadavrele”, de Tony Mott

Autoare română contemporană, Tony Mott, prezintă în acest roman, o nouă aventură a lui Gigi Alexa. Când o serie de crime dau peste cap liniștea turistică a Brașovului, eroina se vede pusă într-o situație aparent fără scăpare. Ca toți eroii, însă, trebuie și ea să iasă cumva din impas.

Pe lângă romanele polițiste pe care le publică, Tony Mott citește și câte o „povestire criminală” în fiecare duminică pe pagina ei de Facebook, unde o poți urmări pentru mai mult conținut interesant.

Sper că aceste recomandări ți-au indus o stare de mister și că acum te simți inspirat să dezlegi chiar tu o dilemă polițistă! Lectură plăcută, detectivule!

Articol redactat de Alexandra Tudorescu

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.