Mesajul Rectorului

Dragi studenți, dragi colegi,

Îmi face plăcere să vă salut și să vă urez bine ați venit în anul universitar 2020-2021 la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB)!

Comunitatea UBB din prezent – formată din profesori/studenți/personal administrativ – vă salută cu drag întâi pe voi cei din anul I, cei care prin prezența și implicarea voastră veți întări și duce mai departe misiunea și valorile UBB. Dacă doriți să vă formați ca buni profesioniști și cetățeni, pregătiți adecvat pentru prezent și viitor, atunci ați venit unde trebuie! Mă bucur însă să ne reunim împreună toată comunitatea UBB – toți studenții, profesorii, personalul administrativ -, într-un nou an academic, pentru a face față cu creativitate, inteligență și înțelepciune pandemiei și a nu o lăsa să ne afecteze misiunea academică. Am luat măsurile care corespund celor mai bune practici internaționale pentru a nu lăsa pandemia să ne afecteze viața, parcursul academic și cariera, dar implementarea lor cu succes depinde și de responsabilitatea fiecăruia dintre noi. A fi UBBist implică însă și responsabilitate, așa că aici nu am emoții!

Cei nou veniți în comunitatea UBB trebuie să știe, iar noi ceilalți să ne reamintim, câteva lucruri care definesc esențial comunitatea noastră academică, prin valorile și misiunea sa. 

Astfel, UBB este universitatea din România cu cea mai veche tradiție academică, începută în 1581 prin Academia/Universitas Claudiopolitana (1581/1606-1698/1786), continuată apoi din 1872 prin Universitatea Maghiară din Cluj/Universitatea Franz Joseph (care a înglobat la formare instituțiile de învățământ superior moștenitoare ale Academia/Universitas Claudiopolitana), transformat în 1919 în Universitatea Românească din Cluj/Universitatea Regele Ferdinand I. UBB este moștenitoarea academică a acestei tradiții și succesorul legal al Universității Românești din Cluj. Tradiția este astfel una din valorile fundamentale ale UBB! Dar tradiția este importantă nu de dragul trecutului, ci pentru că o tradiție înțeleasă și folosită reflexiv poate susține apoi excelență în prezent și viitor. Într-adevăr, astăzi UBB este una din cele mai importante universități din Europa de Sud-Est, acceptată recent în GUILD, organizația exclusivistă a unora din cele mai importante universități world-class europene. În rankingurile internaționale ale universităților UBB ocupă primele poziții din România (adesea prima); într-adevăr, spre exemplu, în Metarankingul Universitar – cel care reunește toate rankingurile majore ale universităților -, inițiat de Ministerul Educației și Cercetării în 2016, UBB se află din 2016 pe prima poziție în România (2016/2017/2018/2019). Excelența este astfel cealaltă valoare fundamentală a UBB!

Împreună, Traditio et Excellentia fac astăzi din UBB cea mai mare comunitate academică din România, de aproximativ 50 000 de oameni, dedicată ca misiune cunoașterii în sens larg, și anume: (1) generării acesteia prin cercetare avansată/creație artistică; (2) diseminării cunoașterii prin educație tradițională și netradițională și (3) utilizării acesteia prin produse/servicii inovative și/sau de calitate crescută către societate. Punând la UBB cercetarea în centrul activității academice, (1) educația devine astfel formativă – studenții nu învață doar cunoștințe, ci și modalitatea de generare a acestora, devenind astfel indivizi autonomi, experți în înțelegerea și generarea cunoașterii viitoare -, (2) iar utilizarea cunoașterii devine inovativă (nu doar una obișnuită), studenții dobândind în acest proces și abilități antreprenoriale. 

Îndemnul meu este să folosiți și să întăriți valorile UBB – Tradition et Excellentia – pentru a deveni prin misiunea academică buni profesioniști și buni cetățeni ai țării și ai lumii, pregătiți pentru orice provocări ale prezentului și viitorului! Dar nu în ultimul rând, tineri fiind, îmbinați studiul și distracția, beneficiind de farmecul orașului Cluj-Napoca, pe care voi, UBBiștii, trebuie să-l mențineți o capitală a inovării și tinereții!

Prof. univ. dr. Daniel David

Rectorul UBB

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.