Mai mult timp pentru tine, mai mult timp pentru cărți!

Fiind cu toții supuși unei pandemii care ne-a tăiat pofta de viață și ne-a luat libertatea de a ne plimba în afara unui perimetru restrâns, ce ne mai rămâne de făcut? Desigur, am vizionat toate serialele pe care ni le-am propus într-un timp mult mai scurt decât ne așteptam. Nu vrem să ne uităm la tavan, inundați de plictiseală, așa că ne îndreptăm privirile spre biblioteca noastră. Un om asuprit de restricțiile pandemiei poate să evadeze într-un univers al reflecției sau chiar într-un alt univers distopic, folosindu-se doar de paginile unei cărți și imaginația sa.

1. 1984 – George Orwell

Acțiunea acestui roman are loc într-un univers așa-zis distopic, însă dacă îi vom citi atenți rândurile, vom observa cu uimire că acesta este mult mai aproape de realitatea zilelor noastre decât am fi crezut. Se poate să trăim în romanul lui Orwell? De ce acțiunea acestei scrieri seamănă atât de mult cu ce se petrece în zilele noastre și, mai mult, de ce ne putem identifica atât de bine cu personajele? Acest răspuns îl putem găsi doar parcurgând romanul, de care sunt sigură că ați auzit foarte mulți dintre voi. În caz că nu l-ați citit încă, merită încercat. Poate așa mai făurim niște teorii ale conspirației pentru prietenii noștri!

2. Ura cu care lovești – Angie Thomas

Un roman care ne reamintește că în lume există și alte probleme, în afara pandemiei de care ne-am lovit, este Ura cu care lovești, scris de Angie Thomas. Acesta abordează problema rasismului în America zilelor noastre și pune în centrul său efectul mișcării BLM (Black Lives Matter) asupra minților tinere, dar și rezultatul pe care îl are manipularea mass-media asupra populației. Ar trebui să folosim acest roman pentru a ne deschide ochii asupra problemelor pe care unii oameni trebuie să le îndure zilnic și, de asemenea, el trebuie să fie oglinda care reflectă caracterul ușor de manipulat al oamenilor, cât și influența posturilor TV, ziarelor și a internetului. Romanul a fost ecranizat în regia lui George Tillman Jr. Filmul este intitulat The hate U give și respectă atât detalii ilustrate în carte, descrierea personajelor, cât și acțiunea.

3. The dark between stars – Atticus

Propunerile noastre se opresc și asupra celor sensibili dintre noi. Poezia nu trebuie privită doar din perspectiva unui școlar nevoit să o învețe. Se scrie multă poezie frumoasă și profundă, care abia așteaptă să fie descoperită. Nu voi recomanda autori arhicunoscuți care sunt studiați în liceu, ci îmi voi arunca privirea asupra poeziei lui Atticus. Volumele sale traduse își pierd însemnătatea și originalitatea, de aceea recomand titlul The dark between stars. Scrierile acestui volum de poezii ilustrează profunzime în cuvinte, care au un joc ce te atrage, un mozaic pe care vrei să îl descifrezi. De asemenea, să nu uităm de poeziile lui Edgar Allan Poe care, deși nu tocmai recente, vor domni veșnic în topul literaturii americane.

4. Strange case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde – Robert Louis Stevenson

Această carte vine în ajutorul persoanelor care trăiesc pentru mister și care sunt în căutarea unei atmosfere macabre în operele pe care le citesc. Povestirea lui Robert Louis Stevenson nu doar că ridică mari semne de întrebare asupra naturii umane, dar este și un simbol al dualității mascate cu genialitate în spatele unei persoane. Un final șocant, o acțiune sinistră, un ton de negru, acestea sunt lucrurile care descriu această povestire.

5. Orașul în mantie purpurie – Asli Erdogan

Aerul unei Brazilii bolnave, ascunse în spatele unei măști colorate și a paradelor din Rio, ne este descris în cartea Orașul în mantie purpurie, scrisă de Asli Erdogan. Personajul principal ne fac cunoscute atât tentațiile Braziliei, cât și atitudinea, caracterul și mentalitatea locuitorilor săi. Un roman al zbuciumului sufletesc și al străinului pierdut într-o țară despre care nu știe nimic, Orașul în mantie purpurie este pătrunzător și marcant în același timp. Brazilia este, oare, doar o pată de culoare și atât? Am fi surprinși să descoperim că altul este adevărul…

Cu toate că lectura de beletristică poate fi captivantă, vă îndemnăm să nu uitați de bibliografia obligatorie pe care trebuie să o terminați și în sfârșit aveți ocazia. Știm că tentația procrastinării este mare, dar și mai mare poate fi mulțumirea noastră după ce vom inspira aerul curat, barierele carantinei fiind ridicate, știind că am făcut tot ce ne-am propus și că am avut în sfârșit suficient…timp!

Articol redactat de Raisa Crâșmar

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.