Liceu vs Facultate ⬄ ce s-a schimbat?

E posibil ca pentru mulţi dintre voi liceul să fi părut o perioadă ȋncărcată şi plină de stres ȋn preajma bacalaureatului. Totuşi, să nu credeţi că veţi scăpa de programul ȋncărcat la facultate. Din punctul meu de vedere ambele perioade sunt foarte frumoase şi pline de ȋncercări, dar ȋn acelaşi timp şi foarte diferite:

  • Programul. Dacă pȃnă acum erai obişnuit să ai un program foarte clar și structurat, la facultate nu mai este deloc aşa. Pe lȃngă faptul că orarul nu mai este unul fix și variază de la o zi la alta, vei observa că şi activităţile tale zilnice sunt din ce ȋn ce mai diferite, aşa că sfatul meu este să ȋncerci să foloseşti un planner digital sau pe hȃrtie pentru a reuşi să ȋţi organizezi cȃt mai bine timpul şi să eviţi să laşi totul pe ultima sută de metri.
  • Responsabilităţi. Odată cu libertatea pe care o cȃştigi venind la facultate, vei observa că numărul de responsabilităţi crește. Vei ȋnvăţa sau nu să ȋţi administrezi finanţele şi vei descoperi cȃt de bună era mȃncarea de acasă.
  • Stresul. Dacă ai crezut ca BAC-ul a fost stresant aşteaptă doar să vezi prima sesiune, undei vei descoperi cȃt de preţios e timpul şi cȃt de mult ȋţi place să faci curat ȋn cameră. Vei fi uimit de cantitatea de materie pe care poţi să o ȋnveţi ȋntr-o zi şi cȃt de cool e să ȋnveţi ȋmpreună cu prietenii tăi, care vor fi la fel de stresaţi, dar măcar veţi fi stresaţi ȋmpreună.
  • Distracţia. Sper că nu te-am speriat pȃnă acum, pentru că am lăsat ce e mai frumos la final. În facultate, nu doar stresul se amplifică, ci şi distracţia. Aici vei avea parte de cele mai amuzante si de neuitat seri şi ȋţi vei lega prietenii de-o viaţă.
  • Activităţi. După cum am zis şi la ȋnceput, programul tău va fi foarte diversificat la facultate, asta deoarece vei descoperi că mereu poţi să mergi undeva, să participi la un eveniment sau să faci voluntariat ȋntr-un loc. Indiferent de pasiunea ta, dă un search pe Google și, mai mult ca sigur, vei descoperi că există activităţi prin care ȋţi poţi cultiva hobby-ul, unde te vei dezvolta.

Poate ar mai fi multe de zis, dar nu aş vrea să-ți stric toată plăcerea din a descoperi ce ȋnseamnă viaţa de facultate, mai ales că este o experienţă unică, simţită diferit de fiecare dintre noi. Nu uita, ȋnsă, că acesta este momentul ȋn care te vei dezvolta cel mai mult şi ȋn care te vei autodepăşi de nenumărate ori. Liceul a fost perioada ȋn care ţi-ai făcut visuri şi ȋn care ţi-ai propus nişte ţeluri, dar acum este momentul ca acestea să devină realitate.

Articol realizat de Adela Popovici

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.