Job-ul meu va fi diferit față de domeniul facultății?

Alegerea drumului pe care vrem să mergem în viață poate să fie destul de dificilă pentru un elev de clasa a XII-a, pus în fața faptului de a decide facultatea pe care să o urmeze. De aceea, atunci când ajungem în mediul universitar începem să avem așteptări diferite de la domeniul pe care l-am ales și să ne identificăm și cu alte facultăți. 

George Kardoș ne povestește despre experiența lui pe piața muncii și cum a ajuns să lucreze într-un domeniu atât de diferit față de cel în care a finalizat studiile. Absolvent al Facultății de Biologie și Geologie UBB, George este în prezent Asistent Manager la Tommy Hilfiger și Videograf Freelancer, realizând diverse reclame și spoturi publicitare. El a acceptat să ne răspundă câtorva întrebări despre cum a ajuns pe drumul pe care e acum și de ce nu trebuie să ne temem să lucrăm în alt domeniu față de cel în care studiem/am studiat.

Spune-ne puțin despre tine… Care este experiența ta din facultate și care a fost momentul în care ai început să te îndrepți spre piața muncii?

„Pot spune că deja din anul 3 simțeam nevoia să am un venit stabil, așa că am început să caut joburi peste joburi. Lucrarea de licență o aveam deja în desfășurare, pentru că la Facultatea de Biologie se începe undeva în anul 2, deoarece e nevoie și de o perioadă de practică. Ei bine, în anul 3 după ce am terminat perioada de practică am vorbit cu profesorul meu și l-am rugat să mă ajute să îmi găsesc un job în domeniu, proiecte care implică munca de teren, îmi plăcea foarte mult ramura asta a domeniului. Trecuseră mai apoi câteva luni de zile și nimic. Am vorbit cu domnul profesor și mi-a spus că din păcate nu a găsit nimic și că nu are ce să facă.

Atunci a fost momentul în care mi-am dat seama că sunt foarte slabe șanse să pot face bani din domeniul acesta, în munca de teren care mă interesa pe mine. Majoritatea colegilor mei se îndreptau spre munca de laborator. Eram pasionat și de domeniul Resurselor Umane, fusesem și coordonator la OSUBB și îmi plăcea foarte mult, între timp am mai organizat și teambuilding-uri și sesiuni de training, așa că am încercat să mă îndrept și înspre partea asta. Am aplicat la o grămadă de joburi, cred că nu era job de Junior HR pe orice platformă la care să nu fi aplicat, dar nu m-a sunat nimeni. Eram foarte încrezător, având experiența de la OSUBB, dar n-am reușit să primesc nici măcar un telefon.

Era deja primăvară, Martie-Aprilie, și eu tot nu aveam un loc de muncă. Așa că am început să mă reprofilez din nou. Am aplicat ca și Consultant în Vânzări la Tommy Hilfiger, unde m-au angajat destul de repede. Undeva prin vară, obținusem și un post de internship HR la o firmă, așa că am început să lucrez în paralel atât la Tommy full-time cât și pentru internship part-time. După prima lună de internship, mi-am primit salariul, care era în valoare de 200 de lei. Mi se părea ceva imposibil, având în vedere că stăteam aproximativ 5h la birou pe zi. Am aflat ulterior că eram plătit diferit față de cum credeam eu că eram la început, deci nu pe oră, ci pe task-urile pe care le făceam. Voiam să renunț, însă mi se oferise oportunitatea de a organiza un teambuilding și eram foarte încântat, așa că am mai continuat o lună. La finalul celei de-a doua luni, din nou salariul, 180 de lei. În momentul acela am zis -gata- și am plecat.”

Cum ți-ai dezvoltat pasiunea pentru videografie și cum ai ajuns să mergi și în direcția aceasta?

„Am rămas la aceeași firmă, am fost și promovat pe postul de Asistent Manager, așa că am început să îmi asum mai multe responsabilități acolo. Între timp, mi-am dezvoltat pasiunea aceasta de a filma, la început o făceam la caterincă atunci când vizitam anumite locuri. După ce am început să investesc mai mult timp în partea de filmări am decis să încerc să fac un business din asta. Așa că din Noiembrie 2020 mi-am deschis PFA și am început să fac asta la un nivel profesional și legal, bineînțeles, am început să investesc mai mult timp în cunoștințe, tehnici și așa mai departe. În continuare am același job dar mi-ar plăcea să investesc mai mult în partea asta de filmări și să îmi dezvolt un business în domeniul videografiei. E o pasiune pe care îmi doresc mult să mi-o explorez.”

Și ți se pare profitabil, ca freelancer, neavând un salariu fix?

„Păi, într-adevăr, depinde de lună, dar am reușit de câteva ori să îmi depășesc salariul de la jobul principal. Sună foarte frumos, dar e foarte multă muncă, sunt exact ca în perioada în care aveam internship-ul pe HR în timp ce lucram full-time. Doar că de data asta, am confortul de a edita de acasă, și atunci îmi e puțin mai ușor.”

E ușor să găsești potențiali clienți?

Așa și așa… Networking-ul contează foarte mult. Cred că 90% din clienții pe care i-am avut au fost datorită recomandărilor.. Ce mi se pare interesant e nu doar partea aceasta cu filmatul și editatul, ci și partea de vânzare, de marketing, la care încă mai trebuie să lucrez. Îmi place că e un proces creativ, ești mereu solicitat să gândești și să vii cu idei noi, și nu e o chestie în care stagnezi, ca să zic așa.”

Ce părere ai despre ideea aceasta pe care și-o formează oamenii, că trebuie să îți alegi un domeniu șă să îl urmezi toată viața?

„Mi se pare că e exact ideea aceea de îndoctrinare. Spre exemplu, la mine în oraș, dacă erai în liceu la bio-chimie, trebuia să mergi la medicină; dacă ai terminat la matematică-informatică, trebuia să mergi pe IT sau Universitatea Tehnică. La fel e și la facultate cu –munca în domeniu-. Nu trebuie să fie o rușine că nu lucrezi în domeniu, important e să știi tu de ce ești capabil, ce ai vrea să faci, să simți că ești util și nu stai degeaba, și foarte important, chiar nu e o dezamăgire să nu lucrezi în domeniu. Uneori e chiar mai bine pentru că poți să vezi și alte perspective. Mulți studenți sunt porniți pe ideea de a vedea doar domeniul pe care îl studiază, și nu apucă să exerseze, să vadă și alte planuri. De exemplu, eu apreciez foarte mult oamenii care fac voluntariat, și mai ales cei care o fac într-un domeniu diferit față de cel în care studiază. Îți poate deschide niște portițe, niște oportunități. Poți acumula cunoștințe de PR, Resurse Umane, Marketing, Educație Financiară, Management, indiferent de ce studiezi, ești implicat și îți poți pune niște întrebări, te gândești că poate poți face bani din asta, îți dai seama că poți să faci multe chestii, și că poți să o duci chiar mai bine decât dacă te-ai angaja în domeniu. Am citit undeva că, în ziua de azi, un om își schimbă domeniul în care lucrează (deci nu job-ul, domeniul) de 4-5 ori de-a lungul vieții. Pe noi ne învață sistemul să avem un singur job. Și în primul rând, ne învață doar să avem job-uri, nu ne încurajează neapărat să avem noi inițiative, să dăm noi job-uri altor oameni. Nu știu dacă sunt facultăți care te încurajează să o iei și pe calea antreprenoriatului, spre exemplu.”

Ce sfaturi ai pentru oamenii care se află într-o situație similară?

Îi incurajez să experimenteze domenii cât mai diverse față de cel în care studiază. Sunt foarte multe oportunități în Cluj și trebuie să știm cum să profităm de ele. Poți face cursuri în diferite domenii. Spre exemplu, ești la facultatea de Management și faci un curs de IT, să vezi așa care e treaba cu IT-ul. Poți face atât cursuri cât și să te uiți la ele pe YouTube, sunt o grămadă de cursuri gratuite, plus voluntariat, desigur. Încearcă să te descoperi pe tine, să vezi ce îți place să faci, și să vezi cum poți investi timp să faci acel lucru. Dacă investești destul timp, acel lucru are potențial să devină un job. Ideea e să nu te focusezi doar pe domeniul în care studiezi. Trebuie să călcăm puțin peste mândria aceea de a fi constrâns să lucrezi în domeniu, chiar dacă nu ești mulțumit sau nu ești plătit suficient. Important e să lucrezi, să poți să te întreții, să devii independent, să avem țeluri mai mari decât stereotipul de a lucra în domeniu.”

Dorințele și abilitățile pe care le înveți și le dobândești atunci când pătrunzi în mediul universitar pot fi profund influențate de oamenii din jurul tău, de experiențele și de voluntariatele la care iei parte sau chiar și de job-ul acela part-time la care aplici în timpul facultății ca să afli ce înseamnă să fii independent financiar. 

De aceea, noi vă încurajăm să faceți orice schimbare care credeți că e benefică pentru voi și pentru cariera voastră: participați la cât mai multe activități din domenii mixte sau din alte ramuri ale domeniului vostru și creați-vă conexiuni cu oameni diferiți, numai așa veți începe să realizați ce vă place cu adevărat. 

Articol redactat de Roxana Belen Pop și Claudia Drăgan

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.