Îți doresc să nu ai vreodată o ultimă noapte la teatru

Știu că te simți după o lună de facultate ca și cum a trecut un an într-o secundă. Uneori e greu să te concentrezi și să ții pasul cu tot ce se întâmplă în jurul tău, însă crede-mă că n-o să reușești nimic cu tot stresul ăsta care atârnă mult prea greu pe tine. Scapă de durerea de cap, hai la teatru!

În rândurile care urmează vei citi despre unele dintre cele mai bune spectacole din Cluj ale lunii noiembrie, și ca să ne crezi că e un top pe bune și că suntem serioși,  nici măcar nu e top 5, e top 4.

4. Richard al III-lea se interzice de Matei Vișniec, 21 noiembrie

În cazul în care ați ratat ”Întâlnirile internaționale de la Cluj” care au avut loc între 9 și 14 octombrie, nu-i nicio problemă, căci vă puteți întâlni cu geniul lui Matei Vișniec prin piesa sa, Richard al III-lea se interzice, pe 21 noiembrie la Teatrul Național din Cluj.

Matei Vișniec este unul dintre cei mai jucați dramaturgi români la momentul actual, piesele lui fiind nelipsite de pe scenele marilor teatre precum: Teatrului Odeon, Teatrul Nottara, Unteatru, Teatrul Bulandra și multe altele. Îl găsiți și în Cluj cu un spectacol care promite să vă prezinte „Răul direct sincer și pur”, care vă va purta prin perioada stalinistă, însă care vă va arăta că nu numai atunci a fost „răul”. Regizorul Răzvan Mureșan confruntă realitatea de atunci cu realitatea de acum, prezentând un rău universal care nu a existat numai în acea perioadă.

3. KEANE 23 noiembrie, Teatrul Național Cluj-Napoca

O bibliografie care întărește liniile singurătății unui artist orbit de faimă, aflat în cădere liberă după o carieră strălucitoare.

Spectacolul ilustrează un actor sufocat de el însuși. Decorul prea încărcat, folosit cu același scop, adaugă o doză de ironie. Pierdut printre costume, el se pierde și în gândurile sale, printre personajele pe care le-a interpretat de-a lungul timpului. Îl macină trecutul, prezentul și viitorul, iar datorită interpretării actorilor, o să ajungă să te macine și pe tine, spectatorule.

Cu „Keane” și cu  povestea sa tulburătoare vă întâlniți pe data de 22 noiembrie la Teatrul Național din Cluj.

2. Extrinsec 25 noiembrie, Reactor de creație și experiment

Imaginați-vă că luați în mână o portocală și începeți s-o decojiți. Apoi o împărțiți în jumătate și-i separați feliile una câte una. Cam asta se întâmplă cu ființa umană în „Extrinsec”, spectacolul celor de la Reactor. Omul este dezbrăcat de concepte sociale ce-l constrâng (nevoia de a mulțumi pe ceilalți, de a fi acceptat, de a impresiona) și rămâne  în fața voastră, singur, vulnerabil, dar pur.

Acesta este un spectacol de teatru muzical experimental care o să vă antreneze toate simțurile și care, pe lângă faptul că o să vă captiveze, o să facă să vă facă să vă întrebați la ce bun atâtea compromisuri cu noi, dar în special cu cei din jur. Dacă ți-e frică de singurătate, vezi „Extrinsec”.

1.Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război-22 noiembrie, Teatrul Național Cluj-Napoca

Sigur vă mai amintiți de intelectualul inadaptat social, Ștefan Ghiorghidiu, și de frumoasa lui gagică pe care cu toții v-ați imaginat-o altfel. Spectacolul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” va aduce o nouă perspectivă asupra personajului ce promite a fi atât de interesantă, încât vă veți dori să fi văzut spectacolul înainte să fi dat BAC-ul.

Ce te faci când mintea ta e construită logic și rațional, dar inima nu? Deși s-ar putea să știi deja cum a ajuns Ghiorghidiu să-și găsească pacea și liniștea, n-o să poți ghici niciodată modul minunat în care Ada Lupu (regizor) a ales să pună în scenă trăirile și măcinările sublocotenentului care bănuia că este înșelat. Astfel, ea mai adaugă un personaj, anume conștiința personajului lui Ghiorghidiu, cu care acesta are dialoguri aprinse.

Cu ceea ce se anunță a fi unul dintre cele mai bune spectacole din luna noiembrie, te întâlnești pe data de 22 ale lunii la Teatrul Național din Cluj.

Articol redactat de Iustina Ignat

Comentarii

comments