Interviu cu Alexandru Mureșan Dacian, președintele OSUBB şi Student Senator pe ONGs-uri

Un om, o idee, un cuvânt, o realizare. Poate pentru unii el încă rămâne un copil, dar pentru alții este un simbol de urmat în viață. Actualul președinte al Organizației Studenților din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca ne-a făcut marea cinste de a ne răspunde la câteva întrebări legate de viața sa din trecut, dar și despre viitorul său strâns legat de organizație. Iubitor de voluntariat încă din liceu, pasiunea s-a dezvoltat de la an la an. Cine este Alexandru Mureșan Dacian?

Î: Cu cine stăm în această seară de vorbă? Spune-ne mai multe despre ce înseamnă să fii ”Alexandru Mureșan Dacian” și cum a evoluat viața ta?

R: Cred că voluntariatul, într-o oarecare măsură, mi-a schimbat viața destul de radical. Spun acest lucru pentru că în copilărie am urmat calea sportului, eram pasionat de fotbal, dar din păcate am învățat la un liceu destul de ”micuț” în care nu prea făceam școală, dar cu ajutorul voluntariatului pot trage concluzia că m-am pus pe picioare și am reușit să fac anumite lucruri pe care nu credeam că am să ajung să le realizez. Într-o oarecare măsură voluntariatul mi-a dat un destin și m-a ajutat foarte mult să mă dezvolt profesional și să știu ce-mi doresc de la viață, am aflat ce înseamnă să lucrezi, ce înseamnă să ajut pe alții și să mă descopăr pe mine.

sursa: Facebook

Î: De ce mulți colegi îți spun ”Kinder”? Care este povestea din spatele poreclei?

R: Aceasta este o poreclă de când aveam 10 ani pusă de un vecin de bloc deoarece eram cel mai mic de înălțime din generația mea, mai ales când mergeam la școală, la fotbal, la joacă în fața blocului. În general ”kinder” înseamnă copil, de unde și porecla care, surprinzător, a prins foarte repede la lume. Numai părinții îmi mai spun Alex și încă 2-3 persoane.

Î: Cine te-a motivat să faci voluntariat și să intri în OSUBB?

R: Voluntariat fac încă din perioada liceului, din clasa a XI-a. Cred că principala persoană care m-a motivat la început să fac voluntariat și care m-a împins a fost doamna dirigintă din vremea respectivă. Ea m-a încurajat să candidez pentru funcția de președinte al Consiliului Școlar al Elevilor unde am și câștigat. De acolo am fost împins spre Consiliul Județean al Elevilor. Fiind președinte pe liceu trebuia să merg la CJE pentru că aveam drept de vot și de acolo participam săptămânal la ședințele CJ. În cadrul Consiliului veneau tot felul de oameni cu proiecte, cu businessuri, evenimente, festivaluri, și care îmi dădeau oportunitatea de a face voluntariat proiectele lor sau la festivalurile lor, iar de acolo ușile au început să se deschidă încet-încet. Precum și JSU, având în vedere ca el este un proiect al nostru, am aflat și de OSUBB, iar când am ajuns la facultate am decis să mă implic în organizație și în asociația de la mine din facultate.

Î: Ce ar putea reprezenta pentru viitorii studenți, după părerea ta, OSUBB?

R: OSUBB-ul este o organizație studențească care îi reprezină pe studenții din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai”. Pe lângă faptul că face reprezentare, susține și diverse proiecte pentru studenții universității noastre, dar totodată și pentru studenții Clujului și ai țării. De asemenea, în momentul în care cineva devine voluntar în cadrul organizației are oportunitatea de a se dezvolta pe diferite planuri – profesional, personal etc. Acum depinde de dorințele fiecăruia privind  implicarea în cadrul OSUBB, dacă vrea să cunoască mai multe persoane (sociabil, comunicativ), dacă vrea să se dezvolte pe un anumit plan (să facă Project Managament, Public Speaking) sau dacă vrea să facă activități care să-l dezvolte și să-l îndrume spre o anumită direcție pe viitor.

Î: Cine poți spune că te-a ajutat, indiferent dacă era 12 noaptea, pentru a ajunge unde te afli acum?

R: Sunt destul de mulți oameni, dar în principal mama mea. Ea a avut un rol foarte semnificativ, în sensul că a fost foarte deschisă la ceea ce fac, ba chiar și acum mă susține, având o vârstă destul de mare legată de voluntariat și a organizațiilor studențești. Precizez acest lucru deoarece m-a ajutat să cred în ceea ce fac și mai ales să cred în lumea voluntariatului și bineînțeles am mulți prieteni care m-au îndrumat în drumul meu, în tot ce înseamnă voluntariatul din prima zi, care este calea mea ș.a.m.d. deoarece au fost foarte multe momente de cumpănă în care am avut nevoie de sfaturi și atunci am apelat la anumite persoane pe care le știam de încredere și care-mi pot da cel mai bun sfat.

Î: Acum că ești președinte, ai ceva planuri de viitor pentru organizație? Te gândești să schimbi ceva, să înlături?

R: Nu voi înlătura nimic pentru că lucrurile bune practic există și nu trebuie eliminate, mai ales că sunt utilizate de ani de zile. Vom veni cu mai multe proiecte noi în teme. Avem și un proiect nou care vizează studenții reprezentanți din UBB, am schimbat puțin structurile proiectelor-simbol, Caravana UBB și UBB Fest, și, bineînțeles, am venit în adaos cu acest concept de ”Revista Studențească”.

Î: Poți să ne spui mai multe despre aceste proiecte? Ce reprezintă Caravana UBB, cum s-a desfășurat Trix-ul, dar și ce va implica JSU?

R: Sigur! Caravana UBB reprezintă un proiect destul de mare al OSUBB-ului care are misiunea de a prezenta oferta educațională a UBB-ului în rândul elevilor de clasa a XI-a și a XII-a din țară. Momentan, până anul trecut (2017), noi mergeam doar prin liceele din Transilvania, dar acum, având în vedere că avem și posibilitatea de transport gratuit cu trenul, vom extinde această caravană în toată țara, încercând să acaparăm o bună parte din liceele autohtone.

Trix-ul este un proiect care se desfășoară la ora actuală (8-14 ianuarie), un proiect care vrea să familiarizeze studenții cu sesiunea, în special ”bobocii”, pentru că ei sunt cei mai speriați în ceea ce înseamnă sesiune și îl consideră un ”monstru”, dar de fapt este mult mai liniștitor, mult mai calm, dacă mă pot exprima în acest mod. Nu este chiar cum spune lumea. Totodată vrea să pună față în față studentul mai vechi, cu 2-3 ani în facultatea respectivă, cu studentul de anul I ca să-i explice că examenele nu sunt chiar așa de grele pe cum par. Misiunea este de a învăța studentul cum să învețe eficient ca să-și promoveze examenele cât mai repede.

JSU, anul acesta (2018), ajunge la a XI-a ediție. Este cel mai de suflet proiect pentru mine pentru că, datorită acestuia am decis că trebuie să fac ceva cu viața mea, în sensul în care am decis că vreau să dau la facultate. Am fost ani de zile coordonator JSU în cadrul Facultății de Sport și pot spune că el nu mai este un proiect, ci mai degrabă un fenomen pentru elevi și pentru organizație. În 2012/2013 a fost premiat la nivel național de către Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, și acum sunt majoritatea centrelor mari universitare din țară au implementat modelul nostru JSU, model de școală de vară pentru elevi, care bineînțeles este ”powered by OSUBB”. Pentru elevi este un fenomen, un impact imens în sensul în care vin și-și dau seama de ce vor să facă în viață și pe ce cale să o ia, dacă vor să rămână în România, dacă vor să vină la Cluj și la ce facultate, specializare, dacă vor să meargă în alt oraș etc. Cei care vin la noi învață despre viața de student, ba chiar au un examen la final. Pentru ei este o simulare a studenției timp de 2 săptămâni. Ce înseamnă acest lucru? Vor sta în cămin, vor mânca la cantină ca orice student, participă la cursurile facultății unde a aplicat, în cazul în care intră la facultatea respectivă, și pe lângă treburile formale, mai există și cele informale de tip jocuri de echipă, diverse traininguri, treasure hunt ș.a.m.d., sunt diferite activități care încearcă să ajute toți acești elevi care sunt undeva la 250-300 la număr să se integreze, să se cunoască, ei fiind din toată țara.

Junior Summer University – sursa: Facebook

Î: Poți să ne enumeri câteva momente sau activități la care ai participat cu plăcere?

R: Da, în anul trei am început să fac lucruri mai mari pentru OSUBB, înainte eram mai mult axat pe organizația de la facultate, și am candidat pentru funcția de Coordonator pe Departamentul de Resurse Umane împreună cu alți prieteni din generația mea. Am câștigat și am început să învăț mai multe despre acest domeniu, despre ce înseamna Resurse Umane în cadrul unei organizații. Apoi, încet-încet a început să-mi placă și am învățat foarte multe, chiar și să devină o pasiune foarte mare, participând și la școli de vară pe acest domeniu, ba chiar chemat la interviuri de mai mute firme care doreau să vadă dacă sunt compatibil pentru ramura HR. A fost un moment remarcant pentru că am învățat ce-mi place să fac cu adevărat și ce mi-ar plăcea să fac pe viitor, și anume lucrul cu publicul, încerc să coordonez o echipă, să muncesc și să ating rezultatele firmei, ale evenimentului sau ale organizației din care voi face parte. Acum un an am fost vice-președintele acestora, o muncă asemănătoare cu cea a HR-ului, numai că nu aveam o echipă mare în spate, nu aveam voluntari și trebuia să am grijă de biroul meu de conducere, o muncă destul de provocatoare, iar acum cea mai grea misiune o consider funcția de președinte prin care vin foarte multe responsabilități și prin care pot să mă dezvolt cel mai bine.

Î: Iar spre final, ai un mesaj pentru cititorii noștri, fiind și ei studenți de asemenea?

R: Un mesaj pe care aș vrea să-lurez tuturor este în felul următor. În timpul studenției să facă ceea ce le place și să aibă diverse amintiri pentru a le spune și altor oameni și să încerce să nu rămână blocați pe un singur fir. Adică să nu facă doar niște lucruri monotone precum mersul al facultate, mersul în cămin, învățat ș.a.m.d., ci să iasă în societate, să se distreze, pentru că studenția este un moment pe care nu o să-l mai prinzi niciodată, mai ales cât ești tânăr. De asemenea este foarte important să încerci să descoperi adevărata ta persoană și nu ceea ce ar vrea alții ca tu să fii. Tu trebuie să te regăsești, nu alții pe tine.

Articol redactat de Andrei Mareș

Comentarii

comments