Informația: ,,Treasure hunt-ul” secolului XXI

Suntem numiți „generația digitală” din motive care ni se amintesc din nou, și din nou fără încetare: ne-am născut cu privilegiul de a avea cea mai vastă cantitate de informații din istorie chiar la vârfurile degetelor noastre. Desigur, pe de altă parte, asta i s-o fi spus și primei generații care a beneficiat de biblioteci la scară largă. Așadar, problema n-a constat niciodată în disponibilitatea informației, ci în căutarea și găsirea ei în mod eficient.

Iată, deci, o listă unde se pot găsi cărți și cursuri gratuite pentru nopțile în care conștiința de student îndeamnă la studiu:

•Library Genesis – Libgen.is e un motor de căutare unde se pot accesa și descărca gratuit articole și cărți pe diverse domenii, de la literatură, la articole despre fizica nucleară, și chiar și articole filozofice cu tema: „Cine m-o fi pus să mă înscriu la facultate?”.

Z Library – Z-lib.org e un site sub aripa sfântului Internet Archive din cadrul proiectului Open Library unde se pot găsi cărți dedicate majorității domeniilor, în diverse limbi (inclusiv limbile română, maghiară, germană și engleză).

Internet Archive – Archive.org e o bibliotecă digitală non-profit care conține milioane de cărți, melodii și documentare gratuite, se ocupă cu arhivarea paginilor de pe internet de când s-a născut generația sus-numită (Coincidență? Puțin probabil.) și care în 2015 a lansat proiectul „Open Library” cu menirea de a pune la dispoziția publicului larg toate cărțile publicate vreodată. Printre cunoscători, este de asemenea numit și „Bossul Academic.”

Sci-Hub – Născut din disperarea oamenilor față de articolele de cercetare costisitoare, Sci-hub. tw e un website care oferă aceste articole, dar și multe alte cărți gratuit. Prin simpla lipire a URLului în motorul de căutare, se deschid porțile către Raiul Academic.

Manybooks – După cum indică numele, acest website oferă milioane de cărți în diverse formate digitale. Majoritatea de această dată sunt cărți clasice și beletristică, dar de abia mai scăpăm temporar de realitatea parțialelor și de durerile de cap aferente. Nu degeaba spun cercetătorii că cititul reduce stresul cu 60%.

Cartibunegratis – Cartibunegratis.blogspot.com e un site cu romane în limba română și engleză pentru cititorii avizi sau cei care, la îndemnul profesorilor, vor „să se mai culturalizeze.”

EdX – EdX e o platformă educațională non-guvernamentală fondată de Harvard și MIT care, în parteneriat cu alte universități, oferă cursuri online gratuite pe toate domeniile imaginabile – de la agronomie, la politică și filozofie – și satisface curiozitatea și foamea de cunoaștere ale fiecăruia, fără să traversăm oceane.

Cu aceste instrumente ajutătoare, „treasure-hunt-ul” prin marea de informații în căutarea sursei celei mai bune ar trebui trebui să decurgă mai lesne.

Articol redactat de Pătrașcu Iris

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.