Ilustrația ca o copie imperfectă

Am început să desenez ca orice alt copil, de la clasicii stickmen până la soarele zâmbăreț și brazii făcuți din triunghiuri. Am continuat pentru că așa ne cerea doamna învățătoare și apoi doamna profesoară, nu pentru că eram îndrăgostită de desen. Cel puțin nu încă. Abia în momentul în care am început să aud lucruri ca „desenezi frumos” sau „tu ai făcut asta?!” am început să privesc altfel artele vizuale. Și nu a fost nevoie de mulți care să o spună sau de un talent ieșit din comun.

În liceu am început să fac portrete și încercam să redau totul cât mai realist, voiam să copiez tot ce văd în jur, însă aveam impresia că nu-mi iese niciodată. Desenele mele erau, cum le-ar numi Platon, niște copii imperfecte, palide. Asta s-a transformat, acum, în tehnica pe care o folosesc în ilustrațiile mele – iau lucruri din realitate și le simplific, le reduc la ce e esențial pentru a transmite un mesaj.

Cu digitalul am interacționat abia odată ce am intrat la facultate, dar nu a durat mult până să devină ceva natural. De fapt, mă ajută mult să fac dintr-o simplă idee ceva mult mai versatil și să-i găsesc o funcționalitate. Acum sunt într-o fază în care încerc atât de multe, încât îmi este greu să definesc un singur stil.

Totuși, dacă nu mi-am format un stil, există însă câteva subiecte sau teme pe care le tot repet, iar acestea țin de orașe și localități din Transilvania. Sunt locuri în care toată lumea a fost în excursie în școala primară sau locuri de care nu a auzit nimeni și care par a fi sate din alte țări. Tocmai de aceea, primul lucru la care te gândești când vezi o ilustrație aș vrea să fie subiectul și nu tehnica, canalul sau instrumentul. Să fie despre orășelul acela, despre biserica fortificată sau despre o cetate. Că tot vorbeam de funcționalitate, cam asta vreau să reprezinte ilustrațiile mele – să fie ca un indicator care-ți arată încotro să-ți îndrepți atenția și să-ți demonstreze că merită. Vezi imaginea cu ce e esențial și cauți mai departe. S-ar putea să găsești lucruri incredibile!

Check her out:  https://www.behance.net/stefaniacucu

Comentarii

comments