Ierarhizare și reprezentanți

Ești de ceva vreme prin facultate și încă nu te-ai prins care e faza cu reprezentanții studenților? Nu-i nimic, îți explicăm noi și promitem să nu te plictisim.

Treaba stă cam așa… Intri la facultate și vă alegeți un „șef” de grupă, după care ajungi accidental la un curs unde își susțin discursul doi colegi de an pe care nici nu îi cunoști, dar tu îi votezi ca reprezentanți de an, și… cam asta e tot ce înțelegi. Mai departe nu știi ce se întâmplă sau ce fac ei mai exact, în afară de faptul că te mai anunță când se schimbă ora cursului sau mai afișează calendarul sesiunii.

Ei bine acești „șefi” de grupă, nu sunt șefi, sunt reprezentanții grupei tale. Ei vă apără interesele și vă reprezintă în fața profesorilor, în cadrul facultății și cel mai important în cadrul consiliului studenților. Ce fac ei mai exact în cadrul consiliului? Își pierd din timpul lor liber pentru a participa săptămânal la o întâlnire a consiliului, votează în cadrul acesteia în interesele tale, fac parte din Comisiile de cazare și formulează propuneri pentru îmbunătățirea vieții studențești în cadrul Consiliului Facultății.

Oh, și desigur mai este reprezentantul de an care face munca cea mai „murdară”. El trebuie să asigure o comunicare bună între cadrele didactice și studenți, el trebuie să fie anunțat în momentul în care intervin schimbări în orar, el colaborează cu organizațiile studențești din facultate, el este un lider al vostru, prin urmare dacă intervine undeva o eroare provenită de la emițător… în capul lui se sparg toate oalele.

Până acum avem așa: reprezentant de grupă, un consiliu al studenților și un reprezentant de an. Despre ei așa în mare v-am lămurit, dar mai avem studentul cancelar, cel senator, Consiliul Studenților din UBB și biroul de conducere al CSUBB.

Cine este acest cancelar? Cancelarul studenților este reprezentantul studenților în Biroul Consiliului Facultății și este ales pe o perioadă de doi ani. El votează în Biroul Consiliului Facultății, are drept de vot deliberativ în comisiile privind bursele, căminele și taberele studențești, beneficiază de un birou și înlocuiește uneori Studentul Senator al Facultății. El are un program de audiențe cu studenții, inițiază și prezidează alegerile pentru reprezentanții de an, informează studenții facultății cu privire la hotărârile luate în Biroul Consiliului Facultății și acționează în vederea promovării intereselor studențești.

Dar studentul senator? El reprezintă studenții la nivel de Universitate. Acesta este ales prin vot secret, direct și universal, pe circumscripții, de către toți studenții circumscripției respective, pe un mandate de 2 ani, și… poate candida oricine! Acesta are aceleași atribuții ca studentul cancelar, doar că se desfășoară la nivelul Senatului.

Consiliul Studenților UBB este însuși organismul de reprezentare a studenților din UBB. Fac parte din Consiliul Studenților din Universitate toți studenții senatori – în calitate de titulari – și studenții cancelari ai Universității – în calitate de membri asociați fără drept de vot. Consiliul Studenților din Universitate și organizațiile studențești elaborează anual un raport privind respectarea prevederilor prezentului statut în universitate.

Iar… prefectul și subprefecții studenților, ei funcționează în vederea reprezentării tuturor liniilor de studiu, sunt reprezentanții studenților în Biroul Senatului Universității și în Consiliul de Administrație. Fiecare din cele 3 linii de studiu (Română, Maghiară și Germană) își desemnează un Subprefect al studenților. Acesta este ales de studenții senatori ai liniei respective.

Sper că te-am lămurit așa în mare, ți-ai dat seama cât e de mișto ce fac ei și că ai putea să te numeri și tu printre ei!

Articol redactat de Nona Virgilia

Comentarii

comments