Gaudeamus Igitur

Dacă ai continuat să fredonezi „Juvenes dum sumus”, felicitări! Ai mai urcat o treaptă pe scara absolvirii. Până la momentul oficial în care vei recita acest cântec academic, te invităm să descoperi câteva personalități de succes pentru care popularul imn s-a auzit la Cluj, în ziua absolvirii studiilor universitare:

Cronologic, prima poziție a listei o ocupă George Coșbuc. A absolvit Facultatea de Filosofie și Litere pe vremea când Universitatea „Babeș-Bolyai” era intitulată „Francisc Iosif”. Nu este necesară o prezentare amănunțită a poetului… toți suntem familiarizați cu „Iarna pe uliță” sau „Vestitorii primăverii” de la serbările din școala primară.

Urmând cursul istoriei, Hermann Oberth a efectuat o parte din studiile academice în cadrul Facultății de Fizică. Unde? Ai ghicit: la UBB. Studiile l-au format să ajungă unul dintre părinții fondatori ai rachetei și astronauticii [1].

Pentru că nimeni nu putea reprezenta mai bine universitatea decât un posesor al titlului „Alma mater”, actualul rector al universității, Ioan-Aurel Pop, a urmat Facultatea de Istorie și Filosofie, terminând șef de promoție [2].

În registrul politic, printre absolvenții renumiți ai centrului universitar clujean se numără fostul prim ministru al României și actualul primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. A terminat în 1991 cursurile Facultății de Istorie și Filosofie, iar în 1995 pe cele ale Facultății de Drept [3]. Știai că și președintele României, Klaus Iohannis, a absolvit UBB? A studiat fizica.

În ceea ce privește lumea sportului, UBB a format-o pe gimnasta Sandra Izbașa. Și celebrul jucător în NBA, Gheorghe Mureșan, a fost înscris la universitatea clujeană, dar a fost determinat de sportul de performanță să plece din țară și să își abandoneze studiile [4].

Muzicianul, comediantul și actorul Ioan Gyuri Pascu a studiat limba română și limba spaniolă în cadrul Facultății de Litere. Te-ai prins la ce universitate, nu?!

Lista se încheie cu scriitoarea Ana Blandiana, care a studiat filologia, dar și cu actorul Pavel Bartoș, care a terminat Facultatea de Teatru. La Cluj, bineînțeles.

Cum e viaţa după UBB? Aşteptăm să-ţi auzim povestea. Vivat academia!

[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Hermann_Oberth (accesat în 11.02.2018)

[2] https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan-Aurel_Pop (accesat în 11.02.2018)

[3] https://ro.wikipedia.org/wiki/Emil_Boc (accesat în 11.02.2018)

[4]http://adevarul.ro/educatie/scoala/elevul-ghita-jucat-fotbal-curtea-scolii-1_50adb4ea7c42d5a6639951df/index.html  (accesat în 11.02.2018)

Articol redactat de Elena-Claudia Popa

Comentarii

comments