Eu cum învăț sesiunea asta?

De câte ori nu ți s-a întâmplat ca în timpul examenului, și nu numai, să nu-ți mai amintești detalii pe care le-ai citit de minim zece ori? Ca urmare, probabil te-ai învinuit și ai tras concluzia că nu ai o memorie suficient de bună, însă cauza poate fi alta. Poate că nu ai folosit metodele de memorare potrivite pentru tine sau poate nu ai respectat până la capăt etapele procesului de învățare.                                               De aceea, venim în ajutorul tău cu sfaturi și tehnici de studiu care te vor convinge de eficiența lor imediat după ce le vei pune în practică.

Fă-ți un plan realist și urmează-l :

Ți se poate părea că poți duce la bun sfârșit sarcinile fără un program prestabilit, însă riști să uiți detalii importante sau să fii mereu distras. De aceea, îți sugerăm să analizezi volumul materiei și să o distribui astfel încât să o poți parcurge în timp util și fără presiune.

″Fotografiază″ imaginar materia și selectează informațiile importante :

Dacă te bazezi pe memoria vizuală, cu siguranță aceasta este etapa ta preferată. Chiar de la prima citire a conținutului unei materii, îți poți fixa mai ușor informațiile prin:

 • Evidențierea/sublinierea cuvintelor sau enunțurilor cheie;
 • Crearea unui mind map– presupune realizarea de grafice și scheme logice care te vor ajuta să înțelegi și să reții mai ușor informații complexe. (Pentru a-ți crea un mind mape virtual îți recomandăm: MindMeister ,MindMaster);
 • Asociere- implică crearea de legături logice pentru a reține un volum mai mare de conținut. Te poți folosi de cunoștințe mai vechi (povești, experiențe) creând asocieri cu unele dintre conceptele noi, proaspăt învățate.

Mulți dintre noi ne-am obișnuit, și ne este mai comod, să ne oprim la acest pas. Omitem astfel un aspect important: nu ne oferim șansa de a ne verifica cunoștințele acumulate.

Explică cunoștințele pe care le-ai dobândit:

Situația ideală este aceea în care interlocutorul este partenerul tău de studiu, însă poți să explici informația și unui receptor nespecializat. Având în vedere faptul că acest exercițiu presupune un grad ridicat de concentrare și colaborare, noile cunoștințe se vor impregna pentru mai mult timp în memoria ta.

Reamintește-ți ce ai învățat:

În loc să repeți mecanic informațiile, citind aceeași pagină de mai multe ori, își sugerăm o metodă mai eficientă. După parcurgerea unui capitol sau oricând simți nevoia, îndepărtează-te de orice sursă de inspirație și reflectează. Astfel, prin câteva întrebări, vei ști care sunt secvențele asupra cărora trebuie să mai revii.

Creează-ți propriul set de întrebări:

Își sugerăm ca pe tot parcursul procesului de studiu să îți creezi un set de întrebări, bazate pe datele pe care tu le consideri ca fiind relevante. Când ai terminat de parcurs toată materia și consideri că o stăpânești suficient de bine, ia o pauza și apoi testează-ți cunoștințele.

Premiază-te:

Timpul alocat odihnei este la fel de important ca și cel alocat învățatului. Nu te extenua. Amintește-ți să ai grijă de tine și să-ți acorzi timp suficient pentru relaxare. Nivelul tău de motivație va crește atunci când știi că după îndeplinirea unei sarcini te așteaptă o recompensă (poate fi orice: de la un serial sau o plimbare, până la felul tău preferat de mâncare).

Bonus tips:

 • Nu mai procrastina
 • Folosește aplicații mobile pentru o focusare mai bună (Forest, FocusMe)
 • Setează-ți intervale de timp pentru a finaliza o sarcină (Pomodoro)
 • Ia pauze regulate
 • Studiază în locuri care îți permit să te concentrezi
 • Acordă-ți timp și pentru evenimente neprevăzute
 • Asigură-te că dormi suficient înainte de examen
 • Nu uita să faci sport
 • Nu te compara cu ceilalți colegi

 În concluzie, pentru a evita episodele de blocaj emoțional și stres din perioada sesiunii, te încurajăm  să îți formezi un stil propriu de învățare. Experimentează metode diverse, alegele pe cele potrivite pentru tine iar rezulatele vor fi pe măsură.

Articol redactat de Ana-Maria Icușcă

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.