Erasmus plus

Erasmus Plus, varianta actuală și îmbunătățită a proiectului Erasmus, a intrat în vigoare în anul 2014, extinzându-se până în 2020, această înnoire atrăgând după sine câteva schimbări considerabile, ce vor fi prezentate în rândurile ce urmează.

În prezent atingând o valoare de 14.7 bilioane de euro, Erasmus Plus cuprinde sub sfera sa o multitudine de programe și proiecte noi dedicate tineretului, educației, sportului, sesiunilor de training profesional pentru cadre didactice și proiectelor care doresc să îmbunătățească calitatea educației europene [1]. Printre proiectele noi sub umbrela Erasmus Plus se numără Lifelong Learning Programme (programul Comenius pentru gimnazială, Erasmus pentru studiile superioare, Leonardo Da Vinci pentru educație vocațională și Grundtvig pentru andragogie [2]), programe de colaborare la nivel mondial care includ Erasmus Mundus, Tempus, Alfa și Edulink, și Youth in Action, un proiect ce sprijină și încurajează tinerii să susțină și să lupte pentru cauzele în care cred, oferind de asemenea sesiuni de leadership și îmbunătățire a comunicării [3].

Erasmus Plus a modificat și metodele de finanțare ale proiectului, în prezent punând la dispoziție, trei linii de finanțare, comparativ cu cele 60 de linii disponibile în perioada anterioară (perioada precedentă anului 2014). A devenit astfel mult mai ușor pentru beneficiari să înțeleagă procesul de finanțare, mai ales dacă nu sunt pe deplin deciși asupra domeniul dorit.

Dar bineînțeles, acest Erasmus plus este cu mult mai complex decât putem noi prezenta într-un timp atât de scurt, deci o mai bună și intensă documentare este clar necesară în cazul în care doriți să deveniți unul dintre norocoșii studenți care iau parte la acest proiect extraordinar. Fiecare an universitar vine cu broșură Erasmus Plus aferentă, unde găsiți toate detaliile de care aveți nevoie pentru a vă informa cât mai bine și mai structurat. Puteți accesa toate aceste informații, și multe altele, la erasmusplus.ro.

[1] „European Commission – PRESS RELEASES – Press release – Green light for Erasmus+: More than 4 million to get EU grants for skills and employability”, 30 December 2014.

[2] http://ec.europa.eu/education/lifelong-learning-programme_en

[3] http://youthinactionri.org/about-us/

Articol redactat de Sara Gheța

Comentarii

comments