Dublă perspectivă: Voluntar vs Participant

Te-ai întrebat vreodată cum e să privești aceeași experiență din două perspective complet diferite? Ei bine, ai fi surprins să afli că, diferența între a fi voluntar și a fi participant la un eveniment e mai mare decât crezi. Am participat doi ani la rând la festivalul Untold, în primul an ca voluntar, iar următorul an ca festivalier, iar acum a venit momentul să fac o paralelă între cele două experiențe.

Oportunitatea de a fi voluntar mi-a picat parcă din cer. Cu câteva zile înainte de festival, am aflat că o prietenă nu putea merge și am ajuns să merg eu în locul ei. De necrezut, așa-i?

Experiența de voluntar la un eveniment vine la pachet atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje. Unul dintre dezavantajele care pot apărea este să pierzi anumite concerte pentru că sunt în timpul turei tale. Eu eram minoră, turele mele fiind în timpul zilei, așa că nu am pierdut nimic din ceea ce voiam să văd. În schimb, nu am apucat să mă bucur de activitățile din festival care se puteau face doar în timpul zilei, ci numai de concerte. Dacă ești major și ai ture în timpul nopții, chiar dacă e posibil să pierzi 2-3 artiști (turele nu țin mai mult de 6 ore, în general), măcar ești împăcat că ai timp să te odihnești și să te și distrezi pe timpul zilei. Am cunoscut o grămadă de lume, atât organizatori, cât și alți voluntari, și am ajuns chiar să stau în backstage la unul dintre artiști.

Pe lângă toate astea, mai e și avantajul uriaș de a ți se plăti biletul integral, lucru care contează mai ales la un festival mare. Să fii voluntar la un eveniment e ceva extraordinar și unic, te face să ieși din zona de confort și să privești altfel experiența, simțind că ai adus și tu o contribuție cât de mică la buna desfășurare a festivalului. La final, nu e nimic mai satisfăcător decât să vezi că munca ta a dat roade și că toate lucrurile au ieșit cum trebuia. Munca pe care o faci, de orice fel ar fi, te responsabilizează pentru că știi că anumiți oameni depind de tine, și totodată îți oferă experiență. Știm cu toții cât de important e să avem un background cât de vast posibil, pentru că nu știm unde ne poartă viața.

Experiența de participant e mult mai confortabilă, dar nici pe departe la fel de satisfăcătoare. După ce am plătit biletul, am așteptat cu sufletul la gură să înceapă. Chiar dacă aveam tot timpul din lume să merg la concerte și să particip și la activități, mă trezeam din senin că îmi era prea somn și nu mai aveam energie să fac nimic. Neavând un program care trebuie respectat, zilele mele erau mult mai haotice, și totuși parcă mă simțeam prost, știind că am plătit așa de mulți bani, să plec devreme din festival. Totuși, mă simțeam mai liberă decât în anul precedent. Nu eram în priză tot timpul, de la începutul turei mele până a doua dimineață. În postura de participant, simți că toate activitățile sunt făcute special pentru tine, că sunt gândite și puse în aplicare ca să te simți tu bine și să te distrezi cat mai mult. Și chiar așa e, știam din propria experiență.

Chiar dacă ambele experiențe au propriile plusuri și minusuri, să fii voluntar are ceva special. Se zice că „nu poți să muncești și să te distrezi în același timp”. Cred, totuși, că v-am convins că voluntariatul e dovada vie că lucrurile nu stau chiar așa. Până la urmă, nu e o muncă atât de grea. Aș încuraja pe oricine să fie voluntar măcar o dată la un eveniment (mai ales dacă ați fost și participanți la același eveniment), dacă nu pentru toate motivele enumerate anterior, măcar pentru a vedea cum e să trăiești pe propria piele experiența.

Articol redactat de Roxana Belen Pop

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.