„Dream-team” la RIUF Cluj-Napoca

Cea de-a XXIII – a ediție a târgului internațional de universități RIUF a adunat anul acesta peste 4.700 de participanți în cadrul expoziției din Cluj-Napoca, reușind să mențină cetatea învățământului universitar în top cele mai căutate centre academice. De 13 ani, RIUF – Romanian International University Fair este cel mai mare târg internațional de universități din Sud – Estul Europei, care oferă oportunitatea cunoașterii a peste 150 de instituții de învățământ superior din întreaga lume.

Evenimentul a avut loc în 9 octombrie 2018, la Sala Polivalentă, unde peste 65 de expozanți și-au prezentat programele de studiu, participanții având față în față reprezentanți ai unor universități precum Anglia Ruskin University, Brunel University London, University College Birmingham sau ai unor programe de orientare universitară precum Edmerica, Edmondo sau Universalio.

Pentru ca toate aceste lucruri să se desfășoare în cele mai bune condiții, RIUF a însemnat o mișcare în masă a tuturor voluntarilor clujeni, dornici să ofere o experiență cât mai plăcută miilor de participanți interesați de o bursă în străinătate. Andreea Badea, studentă și voluntar trei ani la rând în cadrul RIUF, ne-a împărtășit impresiile ei în urma acestui târg internațional, invitând un număr cât mai mare de elevi și studenți să guste experiența de voluntar la viitoarea ediție RIUF: „Anul acesta am ales să mușc din curaj și să fiu coordonatoarea mai multor standuri și a asistenților de stand, care sunt o a doua mână a expozanților. Asistenții de stand sunt responsabili cu informarea despre universitatea din cadrul standului lor, se asigură că reprezentanților străini nu le lipsește nimic, iar ei reprezintă puntea de comunicare dintre participanți și reprezentanții universităților.” Aceasta s-a implicat intens în promovare, iar munca din ziua evenimentului a însumat aproximativ zece ore care, alături de o echipă unită, s-au transformat într-o adevărată dedicare: „Am rămas uimită de toți elevii implicați care aveau la activ foarte multe acțiuni de voluntariat și care au făcut ca acest târg să fie mult peste așteptările mele. Toți voluntarii prezenți au format cea mai faină echipă. RIUF este o experiență deschisă oricui, unde simți că părerea ta contează și că ești cu adevărat ascultat.” Andreea a rezumat ediția RIUF din acest an în trei cuvinte emblematice: „super mega faină”.

Carmen Curticăpean, studentă și coordonator principal în cadrul RIUF Cluj-Napoca, ne-a oferit o perspectivă mult mai largă din culisele evenimentului, prezentându-ne în detaliu munca voluntarilor. Așadar, aflăm de la ea că pregătirea evenimentului a început cu aproximativ patru săptămâni înainte, timp în care voluntarii s-au axat pe promovarea online, prezentări în instituții de învățământ preuniversitar și alte activități  de informare cu privire la tot ce înseamnă RIUF. Evenimentul a fost coordonat de team-leaderi, iar munca voluntarilor în ziua expoziției RIUF a fost împărțită în diverse departamente, precum logistică, acces și asistenți de stand pentru universitățile participante. Anul acesta, RIUF a strâns aproximativ 70 de voluntari activi, dintre care 50 au fost prezenți în ziua desfășurării târgului.

„Datorită studenților foarte buni, țara noastră atrage ca un magnet universitățile din străinătate, acestea dorindu-și cât mai mulți studenți români, deoarece învățământul preuniversitar din România este considerat de străini superior, comparativ cu alte regiuni europene și nu numai. De aceea, în fiecare an vin tot mai multe universități, iar anul acesta am avut standuri de la universități din 9 țări.” mărturisește Carmen Curticăpean, care este și coordonator de imagine și PR pentru RIUF. De asemenea, aceasta afirmă că munca totală în pregătirea unui astfel de târg universitar durează aproximativ zece săptămâni, iar întreaga experiență se poate rezuma, din perspectiva ei, la dream-team (,,care este și hashtagul oficial, pentru că noi lucrăm tot timpul în echipă”), energie și dezvoltare.         Târgul universitar RIUF vizează, în special, voluntarii liceeni, pentru că aceștia au acces mult mai ușor la tot ceea ce înseamnă învățământul în străinătate, acest lucru fiind un beneficiu în orientarea lor educațională. Studenții sunt un grup țintă secundar, însă forma de învățământ nu este un criteriu principal pentru a fi voluntar RIUF. Voluntarii au parte de contract și diplomă care să ateste participarea la târgul internațional universitar. Organizatorii îi invită pe toți cei dornici să participe la viitoarea ediție RIUF să consulte site-ul oficial, unde vor fi disponibile din timp atât formulare de înscriere, cât și platforma de aplicare pentru voluntari.

Articol realizat de Veronica Isailă!

Comentarii

comments