Două săptămâni de vară într-o țară străină – Summer University

Cu siguranță toți cei care citesc aceste rânduri acum își doresc să călătorească cât mai mult și să viziteze cât mai multe țări. Dorința aceasta provine, probabil, dintr-o nevoie a omului de eliberare și de cunoaștere a unor noi lumi și civilizații. Mulți dintre noi am călătorit ca simplii turiști, vizitând cele mai importante obiective (turistice) și punctele de interes maxim dintr-o anumită destinație, însă cum ar fi ca, pentru două săptămâni, să participi la cursuri într-o țară străină, să descoperi culturi noi și să cunoști oameni din toate colțurile Europei?

Ei bine, posibilitatea asta este cât se poate de reală, prin intermediul programelor de tip Summer University. SU a fost fondat în 1988 de către AEGEE (Forumul Studenților Europeni), o organizație non-profit ce desfășoară numeroase programe inter-disciplinare pentru tineri. Intenția acestui proiect este aceea de a promova integrarea europeană, lucru care se întâmplă la fiecare SU, de 30 de ani încoace.

Un SU durează de-obicei două săptămâni, însă multe dintre ele se desfășoară pe parcursul a trei sau chiar patru săptămâni. Activitățile care se desfășoară într-un astfel de proiect sunt cât se poate de diverse: cursuri academice, cum ar fi istoria Spaniei, ori mitologie greacă și învățarea unor limbi străine. Pe lângă noțiuni teoretice, poți învăța cum să navighezi pe mare sau poți opta pentru un curs de fotografie în Turcia. Tot în timpul unui SU vei gusta din mâncarea tradițională a țării respective, și nu numai, vei asculta muzică de toate felurile și vei cunoaște oameni din culturi poate complet opuse celei din care provii tu.

Marina Mușetescu, președinta filialei AEGEE din Cluj, ne-a spus că cel mai popular Summer University este Transsiberian Dream, unde timp de două săptămâni călătorești cu trenul de-a lungul Siberiei. De neratat ar mai fi clasicele SU-uri în țările din Europa, dintre care mi-au atras atenția „Barceloniki: Mediterranean Dream”, care începe în Barcelona și se termină în Skiathos și „Be A’DAM cool SUperhero” care are loc în Amsterdam și care este cu siguranță o experiență inedită.

Filiala din Cluj a AEGEE desfășoară în fiecare an proiecte internaționale, inclusiv un SU, care se bazează pe voluntariat și artă, unde participanții vor învăța ceva care să le rămână pe viitor: spiritul de voluntar și diverse skill-uri artistice, de la pictură până la teatru. Un alt proiect demn de menționat este YVote, bazat pe alegerile europarlamentare din 2019, unde vor participa tineri din străinătate, dar și din Cluj.

Dacă te-am convins că un Summer University poate fi cea mai tare experiență din timpul studenției tale, trebuie să știi că înscrierile pentru un astfel de proiect se termină pe 2 mai, iar lista cu toate SU-urile de anul acesta și multe alte informații le găsești pe site-ul AEGEE.

Pentru detalii suplimentare de orice fel, poți contacta pagina de Facebook AEGEE-Cluj-Napoca.

Articol redactat de Laura Iacob

Comentarii

comments