Devino un voluntar internațional cu AIESEC!

Fiind una dintre cele mai mari organizații de tineri din lume, AIESEC își propune să aducă în viața tinerilor diverse oportunități de a se dezvolta atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. Astfel, prin susținerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, tinerii au posibilitatea de a participa la o multitudine de programe de voluntariat internațional, desfășurate în peste 120 de țări partenere, în diverse domenii de activitate, începând de la predarea unei limbi străine în cadrul unei școli locale, marketing, activități ecologice, turism, fotografie, până la proiecte legate de susținerea egalității între genuri. Mai mult, această experiență are loc pe o durată de minim 6 săptămâni, cu posibilitatea de a alege orice perioadă a anului, la final fiind răsplătit cu o diplomă de Global Volunteer recunoscută la nivel internațional

Una dintre eroinele noastre, Andreea Carabulea, ne-a împărtășit câteva amănunte legate de experiența sa de Global Volunteer din Spania, în perioada 19 octombrie – 30 noiembrie.

Procesul de selecție este primul pas în această aventură: „Recrutarea noastră s-a desfășurat 100% online – am stabilit interviul și am urmat toți pașii pentru a aplica cu ajutorul voluntarilor din AIESEC in Cluj-Napoca, iar restul întâlnirilor cu cei din Barcelona au avut loc pe Zoom. Cred că asta este procedura standard de desfășurare, cu sau fără pandemie, deci fără vreo diferență considerabilă din punctul acesta de vedere”.

Părerea sa despre voluntarii AIESEC ne-a făcut să credem și noi că ei sunt într-adevăr niște spiriduși: “Ce pot să spun despre voluntari e că au fost un fel de „Ajutoarele lui Moș Crăciun”, unde Moș Crăciun e rezultatul final al experienței. Nu a existat un moment în care să mă simt fără sprijin sau fără răspuns la o întrebare, au fost cu noi 24/7 – în prima zi de școală, la aeroport, în fiecare săptămână aveam parte de activități și evenimente organizate pentru noi. Mi-am făcut prieteni foarte buni printre membrii AIESEC în Barcelona și Cluj-Napoca. Ba chiar în prima săptămână am stat în izolare 3 zile pentru că eram contact direct pentru pacient din România și riscul ca întreg proiectul să fie afectat era foarte mare, dar chiar și așa, au fost extrem de optimiști și m-au asigurat cu tot ce am avut nevoie să fiu bine. You rock, guys!”.

Întrebată de ce a ales tocmai această perioadă incertă, răspunsul ei a fost unul demn de urmat de noi toți: „Am ales să plec acum pentru că sunt convinsă că viața nu se oprește temporar doar pentru că suntem într-o pandemie. Cum facultatea/jobul e online, mi se pare o oportunitate să profităm de timpul nostru pe care nu o să-l mai avem curând și îmi doream experiența aceasta. Bineînțeles că trebuie să respectăm toate măsurile necesare, însă am observat un obicei în a ne resemna și a da la o parte multe din planurile pe care le avem. Dacă te poți proteja pe tine și pe cei din jur, de ce să nu o faci? La întoarcerea în țară, am stat în carantină și, apoi, m-am testat. Trebuie să ne asumăm alegerile și să fim responsabili oriunde”.

Am fost curioși să aflăm cum se desfășura o zi din viața ei de voluntar:  “În afară de miercuri, când aveam sesiunile de Team Leading, care erau pur și simplu excelente, aveam școală zilnic, cam 2-3 ore pe zi, uneori 6. Petreceam mult timp în sălile de clasă și în oraș, planificând lecțiile cu colega mea din Germania, iar în pauze exploram orașul pe jos cât de mult posibil. Seara ne întâlneam cu ceilalți voluntari și membri din organizație sau petreceam timp cu familia gazdă, iar în weekenduri mereu aveam ceva stabilit: seri de joc, excursii, muzee, plajă… Doamne, ce dor!”.

Pe lângă impactul pe care îl aduci în locația în care ești voluntar, ai oportunitatea să vizitezi țara mult dorită și să creezi amintiri pentru o viață.

Începând cu luna martie, activitatea organizației a trecut în mediul online, membrii AIESEC demonstrând adaptabilitate și dorință de impactare a lumii. Bianca Ciurea, unul din voluntarii AIESEC în Cluj-Napoca ne-a povestit despre importanța unei gândiri pozitive și activitatea organizației în ultimele luni:

Motivațională. Provocatoare. Plina de satisfacții. Odată ce a venit pandemia, nu ne-am gândit pentru o secundă să ne oprim activitatea. Am învățat să găsim soluții la problemele care apăreau, să ne adaptăm promovarea din offline în online și cum să ne bucurăm la maximum de fiecare succes. Datorită pandemiei am reușit sa ieșim din zona de confort, să inovăm activitățile și să luptăm pentru ambițiile setate. Ce ne-a ajutat să continuăm a fost să ne păstrăm aceeași rutină: de întâlniri săptămânale cu echipele, cu voluntarii din local, de a ne întâlni online să lucrăm împreuna. Acum ca suntem obișnuiți să lucrăm eficient și în mediul online, să livrăm experiențe și în perioadă de pandemie și să oferim oportunitatea de dezvoltare personală membrilor din organizație, așteptam următoarea provocare”.

Fii unul dintre eroii acestei lumi și contribuie la îmbunătățirea mediului înconjurător. Înscrie-te pe aiesec.org pentru a afla mai multe detalii! 

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.