De ce să fii student voluntar

Ești student și nu știi cum să-ți petreci timpul liber? Ei bine, există mereu varianta de a face voluntariat! Ce beneficii îți aduce și de ce ți-ai petrece timpul făcând acest lucru, vei afla chiar de la doi voluntari activi: Ardelean Tudor, voluntar OSUBB și Aniței Ema, voluntar OSUBB și Beard Brothers.

Ce este voluntariatul din punctul tău de vedere?

Eliza: Din punctul meu de vedere voluntariatul este o experiență semnificativă pentru fiecare om. Este genul de activitate ce te schimbă, te formează și într-un oarecare mod te ajută să îți găsești drumul în viață. 

Rareș: Voluntariatul pentru mine este modul cel mai ușor de a învață să faci lucruri noi. Cel mai mare avantaj pe care îl vad eu în voluntariat este că ai posibilitatea să greșești.

Ce crezi că diferențiază un student care nu face voluntariat de unul care face?

Eliza: Consider că o mare diferență ar fi modul de a gândi. În sensul că, tind să cred că studentul care face voluntariat este o persoană cu o gândire deschisă, atentă la cei din jur.

Rareș: În primul rand, modul de a aborda problemele. Atunci când faci voluntariat, ești încurajat să lucrezi în echipă, iar asta dezvolta o mulțime de aptitudini. Un alt lucru care diferențiază oamenii care fac voluntariat, față de cei care nu fac este zona de confort și faptul că ești reușești să dobândești încredere în tine prin toate activitățile pe care le faci

La ce te gândești atunci când auzi “voluntariat”?

Eliza: Mă gândesc la fericire. M-a dezvoltat într-un mod în care nicio școală nu ar fi putut, m-a învățat ce este educația non-formală și cât de importantă este aceasta și mi-a deschis ochii față de societatea în care trăim și cât de mult putem să contribuim la dezvoltarea acesteia. 

Rareș: Mă gândesc la oameni. Prin voluntariat am reușit să cunosc sute, și nu exagerez, sute de oameni minunați de la care am învățat și am reușit să îi învăț și eu lucruri pe care nu ai ocazia să le înveți în alte medii.

Ce beneficii îți aduce voluntariatul?

Eliza: În materie de beneficii, depinde foarte mult de ceea ce dorești tu să obții din voluntariat. În primul rând, câștigi experiență prin faptul că înveți lucruri și deprinderi noi. De asemenea, ai șansa să cunoști mulți oameni, să creezi prietenii și legături, iar în ziua de azi networking-ul este un lucru destul de important.

Rareș: Acestea sunt nenumărate, însă rețeaua de oameni pe care reușești sa ți-o faci, extinderea zonei de confort și capacitatea de a vedea recunoștiința celorlați în orice altceva decât banii, sunt printre cele mai mari beneficii.

De ce ai ales să faci voluntariat?

Eliza: În cazul meu a fost din pură curiozitate. Participasem la prezentarea unui ONG și îmi amintesc că eram atât de fascinată de voluntarii vechi din acea organizație și de patosul cu care vorbeau despre anii lor de voluntariat încât în mai puțin de 50 de minute deja eram convinsă că vreau să mă implic cât mai mult în viitoarele activități.

Rareș: Am ales să fac voluntariat inițial pentru a-mi ocupa timpul. M-am dus cu capul înainte și nu știam ce mă așteaptă, însă faptul ca nu aveam așteptări m-a făcut să apreciez mai tare lucrurile care mi se întâmplau.

Ce te motivează să faci voluntariat în continuare?

Eliza: Oamenii pe care i-am cunoscut și pe care urmează să îi cunosc. Pentru mine voluntariatul a ajuns să fie o parte din mine, un stil de viață. Niciunde nu am întâlnit oameni mai frumoși și mai dedicați decât în cadrul activităților de voluntariat. 

Rareș: Probabil că dacă as fi făcut același lucru, eram tentat să renunț la voluntariat, dar odată cu experiența în acest domeniu vin și provocări mai mari decât cele inițiale. Învăț în continuare lucruri noi și de asemenea cunosc în continuare oameni extraordinari, iar acestea sunt cele două motoare care mă fac să fiu și acum mândru voluntar

Articol realizat de Denisa Mălan

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.