De ce merită să votezi?

De mici auzim discuții între părinți, bunici, vecini că iar vin alegerile, nimic nu se schimbă, toți sunt niște hoți, ce rost mai are? 

Cred cu tărie că noi suntem generația care vrea cu ardoare schimbarea și nu că cei dinainte nu ar fi vrut-o, dar erau prea multe probleme de rezolvat într-o singură perioadă. Acum câteva luni, eram pe zoom la un curs, pica netul, mai ațipeam, aceleași povești. Dar, la un moment dat, începuse o discuție ce mi se pare că merită spusă mai departe. Pentru noi, lucrurile materiale nu au o mare semnificație, bine sau nu, asta duce la un rezultat. Rămânem uimiți când încă vedem gunoaie aruncate pe jos, când încă există grădini zoologice, urlăm de frustrare când în urma pădurilor rămân așchii și tot nu înțelegem cum unii oameni urăsc alți oameni în funcție de persoana pe care o iubesc. La un scroll pe facebook sau o plimbare prin parc dăm de atâtea probleme care nu ne dau pace. Astfel, activismul a prins curaj. Avem voci care merită ascultate și care știu ce vor. Avem voci care mobilizează grupuri întregi.

Așa s-a născut și Generația Vot. O inițiativă care emană tinerețe, viață, implicare și dorință de mai bine prin fiecare mesaj, ilustrație și IGTV creat. Cristi Drăgan și Tushar Advani au vrut să vadă cum stă treaba cu prezența la vot în rândul tinerilor. După ce au văzut situația, și-au spus că trebuie să facă ceva și de atunci nu au mai stat pe loc. Mesajele ca ,,Te scot la un vot?”, ,,Prietenul la vot se cunoaște” și ,,În casa asta se votează” au ajuns la sufletele tinerilor prin autenticitate și înțelegere față de situația actuală.

I-am contactat pe cei de la GV, iar din comunicatul de presă am extras un paragraf care prezintă unul dintre marile motive pentru care pe 27 merită să votezi. ,,Dacă în viața personală nu lăsăm ca altcineva să decidă ce e mai bine pentru noi și familiile noastre, de ce să lăsăm pe cineva să decidă viitorul  țării? Putem să aducem multe schimbări, oricât ne-ar spune lumea că suntem de mici. Trebuie să începem de undeva. Alegerile locale sunt o oportunitate pentru a ne face vocile auzite. Haideți să le transformăm într-un megafon al Generației VOT!

Așadar, te scoatem la un vot?
Cu drag, GV” 

O altă inițiativă care mișcă lucruri vine din partea ONG-ului Forum Apulum, promovând ,,gândirea critică, dezbaterile și educația civică”. Multe subiecte merită discutate și interes din partea tuturor, iar cei de la Forum dezvoltă această idee prin proiectele și demersurile lor. Politica ar trebui să fie pe înțelesul tuturor, astfel încât la alegerile care urmează să facem cele mai bune decizii. Am vorbit cu Diana Filimon, președintele ONG-ului, și am rugat-o să transmită de ce merită să votăm și tu și eu și cât mai mulți oameni posibil.

Cetățean, angajez primar

Într-una dintre întâlnirile cu un grup de tineri pe care îi mentorăm la Forum, le-am propus un exercițiu: să meargă într-o zi prin localitatea în care stau ca și când ar merge pentru prima dată. Să se uite în jur, să caute plusuri și minusuri, să joace un rol, acela al unui turist, român sau străin, cum vor ei. Să se uite sincer și fără filtru la orașul sau comuna lor.

O parte dintre ei mi-au scris peste câteva zile mesaje foarte similare, în care îmi spuneau că sunt șocați de câte nereguli au văzut pentru prima dată în localitate. De la mult prea puține coșuri de gunoi, la spațiile verzi neîngrijite și tot felul de alte detalii pe care păreau să le vadă pentru prima oară, pentru că, fiind obișnuiți cu ele, nici nu le mai observau. Și le-am mai propus ceva, ca pentru fiecare neregulă observată, să caute o cale de acțiune: să scrie o cerere Primăriei să îi întrebe de ce nu sunt mai multe pubele sau dacă au în plan să aducă, chiar să meargă în audiență la Primar, să strângă alți cetățeni în jurul ideii lor și să încerce să miște lucrurile. 

S-a tot vorbit de vot, iar de multe ori pare un gest abstract, ca un favor făcut politicienilor, dar e punctul cheie în activarea civică. Așa că luați-l ca un concurs de angajare. Vă alegeți viitorii angajați, care vor fi în slujba voastră, a cetățenilor. Mergeți și alegeți pe cine vreți. Iar după ce faceți asta, din timp în timp, mai întrebați-i dacă au respectat un deadline, dacă au făcut ce au zis, dacă știu să facă ce au zis ei în CV că știu, nu așteptați patru ani ca să vedeți dacă au meritat votul. Și nu uitați că politicienii nu sunt extratereștri, sunt doar o oglindă pusă în fața noastră, a implicării sau neimplicării noastre civice, a nepăsării sau a delăsării noastre. Iar asta se poate schimba doar începând cu un vot informat.”

Diana Filimon,
Președinte Forum Apulum

Ilustrație: Emilia Florea 
Redactor: Cristina Crudu

Comentarii

comments

4 comentarii la „De ce merită să votezi?”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.