Cum să studiezi în altă țară pe bani europeni

Dacă vrei să pleci să studiezi în altă țară, dar totuși nu pe „banii tăi”, e bine de știut că poți beneficia de o bursă ERASMUS. Ce este această bursă și cum poți beneficia de ea? Păi hai să aflăm ce și cum.

Bursa Erasmus reprezintă una dintre cele mai cunoscute burse în rândul studenților. Uniunea Europeană oferă această bursă pentru a oferi posibilitatea de a studia într-o altă țară pentru o perioadă de unul sau două semestre. Țările în care poate merge un student cu această bursă sunt în număr de 33 și cuprind țările membre UE, Islanda, Croația, Liechtenstein, Elveția și Turcia.

Cum poți să beneficiezi? Păi ar trebui să știi că sunt destul de multe condiții pentru a aplica pentru o astfel de bursă. Cea mai importantă condiție este să fii integralist, deci fără restanțe. De asemenea, trebuie să fii cel puțin anul doi de învățământ universitar, iar licența trebuie dată în România. A da, era să uit… îți cam trebuie și un certificat de competență lingvistică pentru limba de predare a universității alese, dar și un CV în format Europass, o scrisoare de intenție, o adeverință cu rezultatele academice anterioare (doar trebuie să demonstrezi cumva că ești integralist, nu?), o declarație și fișa candidatului.

Cu siguranță vă întrebați dacă această bursă acoperă în totalitate costurile pentru perioada de studiu în acea țară. Păi… nu o să va mint. Bursa acoperă doar o parte din costurile plecării în țara respectivă. Banii din această se virează în proporție de 80% la 15 zile lucrătoare de la semnarea contractului financiar Erasmus, iar restul de 20% urmând să se vireze în 15 zile lucrătoare de la închiderea decontului financiar și academic, adică depunerea inclusiv a notelor obținute la universitatea parteneră.

Să zicem că totuși luăm decizia că vrem să plecăm. Care sunt, deci, plusurile și minusurile?

Ca argumente pro am avea faptul că vei putea vedea pe pielea ta cum este un sistem de învățământ diferit de cel din România, te vei maturiza și vei învăța să te descurci singur, vei deveni mai adaptabil, mai flexibil și vei deschide ochii înspre idei și oportunități la care nu te-ai fi gândit vreodată.

Iar ca argumente contra am avea faptul că bursa nu acoperă în totalitate toate cheltuielile, deci pentru a avea o experiență cât mai completă în țara respectivă vei avea nevoie de bani extra, deci fie îți iei un job part-time, fie economisești bani, fie îți rogi părinții să te ajute; birocrația în țară te poate încurca atât când pleci, dar și când te întorci, echivalarea notelor poate dura ceva mai mult când te întorci; poți suferi de un șoc cultural și eventuale experiențe negative care vin odată cu el.

Totul depinde de cum vezi tu lucrurile. Dacă ești de părere că orice întâmplare este o lecție de viață și dacă ai poftă de experiențe culturale, acele argumente contra sunt doar un nou motiv să accepți provocarea.

Vrei să trăiești viața de student la maxim? Vrei să „le faci pe toate” în anii aceștia? Vrei să nu regreți nimic la sfârșitul studenției? Bursa ERASMUS reprezintă o ocazie unică, zic eu. Nu rata această șansă, îți va schimba viața, promit!

Articol redactat de Elisa Bajzat

Comentarii

comments