Cum să găsești un internship?

De fiecare dată când ne gândim la viitorul nostru, ne apar în minte diverse întrebări legate de evoluția fiecăruia dintre noi – pe plan personal, profesional, spiritual, social. Pentru un progres multidimensional care să asigure prosperitate și un drum de succes spre obiectivele vizate în carieră, se impune necesitatea unor instrumente care să favorizeze familiarizarea cu domeniul de activitate, piața forței de muncă, cunoștințele care se cer a fi aplicate în zona respectivă. Un astfel de instrument, deosebit de util, poate fi internshipul, acel stagiu de practică care deschide oportunitatea integrării într-o firmă ori organizație.

Avantajele unui internship sunt multiple, pornind de la acumularea experienței de muncă, confruntarea cunoștințelor teoretice cu cele practice, șansa de a dezvolta noi competențe și aptitudini și ajungând până la deschiderea unui drum sigur spre un job și la obținerea unui avantaj în momentul angajării. Cu toate acestea, găsirea unui internship care să se potrivească perfect obiectivelor tale poate fi destul de dificilă. În acest context, care sunt pașii pe care îi poți urma în demersul identificării unui internship? Iată câteva posibile metode:

  • Identifică-ți interesele în carieră pe termen lung

Pentru început, este important să îți orientezi căutarea spre un domeniu de activitate. Acesta nu trebuie să fie, în mod obligatoriu, foarte specific, deoarece scopul principal al unui internship este familiarizarea cu mediul de muncă. Încearcă să-ți identifici pasiunile și nișa către care să te îndrepți. Internship-urile deschid porți spre oportunități de dezvoltare din multiple arii. 

  • Începe căutarea din timp

Este benefic ca demersul tău să fie bine definit în timp. Studiază cu atenție deadline-urile pentru înscriere, documentele necesare, experiențe ale alumnilor, remunerația oferită (în cazul internshipurilor plătite), condițiile și programul de muncă, perioada de timp pe durata căreia se va întinde stagiul. Spre exemplu, anumite experiențe anterioare momentului aplicării pot fi solicitate de angajator, iar cunoașterea acestora cu ceva timp în urmă te poate ajuta în a le pregăti. 

  • Stabilește legături

Încearcă să discuți cu cât mai multă lume care te-ar putea ajuta – familie, prieteni, colegi, consilieri, formatori, facilitatori. Extrage, apoi, și sintetizează informațiile utile drumului tău. Încearcă să iei legătura cu foști participanți la programele de care ești interesat, află detalii despre ce oportunități ai la finalul internshipului, ce impact a avut acesta în viața lor, cum i-a ajutat. Astfel, îți poți contura o imagine de ansamblu amplă. 

  • Participă la evenimente de orientare în carieră – târguri, webinarii, dezbateri

În cadrul acestor evenimente se reunesc numeroși angajatori, fiind facilitată comunicarea directă cu aceștia. Ai, astfel, șansa de a adresa întrebări, de a discuta cu persoane abilitate, de a-ți clarifica ideile.

Așadar, strategiile prezentate mai sus sunt doar câteva dintre cele ce pot fi aplicate pentru a-ți găsi internshipul potrivit. La momentul actual, internshipurile devin din ce în ce mai căutate, datorită pieței tot mai competitive, așa că nu exclude varianta aplicării pentru un astfel de stagiu. 

Articol redactat de Vali Voin

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.