Cum mă ajută voluntariatul pe piața muncii?

Dorești să te implici în acțiuni de voluntariat, dar nu știi dacă această activitate este utilă în obținerea unui job? Dacă, într-adevăr, te ajută să dobândești abilitățile necesare? Nu este nimic, suntem aici pentru a vă prezenta aceste aspecte.

Pentru început, este de luat în considerare faptul că voluntariatul constituie o nouă calificare, pe care o poți pune în CV-ul tău. Deși nu ar părea, acesta are o importanță deosebită. Tânăr student, lipsit de experiență, această activitate poate fi considerată o oportunitate, prin care ai pus în practică teoriile învățate în facultate. Astfel, este cea care dovedește că ai ,,ceva în plus”, iar angajatorii recunosc voluntariatul ca fiind o dovadă de profesionalism și devotament.

Mai mult decât atât, în ,,Regulamentul privind organizarea și funcționarea activității de voluntariat din cadrul Ministerului Finanțelor” se amintește faptul că ,,dacă un voluntar a activat în acelaşi domeniu cu specialitatea deţinută, fapt confirmat prin carnetul de voluntar, certificatul nominal şi contractul de voluntariat, perioada în care s-a implicat în acțiuni de voluntariat se va include în vechimea de muncă”. Acest lucru dă dreptul la concediul anual suplimentar plătit și la primirea sporului pentru vechimea în muncă.

Mai apoi, îți poate dezvolta aptitudini noi, care sa te pregătească pentru procesul de recrutare. Lucrul în echipă, comunicarea, prezentarea unui discurs argumentat și fluent, coordonarea unor proiecte, organizarea eficientă a timpului liber, sunt doar o parte din abilitățile pe care le poți dobândi în urma implicării în acțiuni de voluntariat. Acestea te ajută în procesul de recrutare deoarece un voluntar a mai fost pus în situații dificile și îi va fi foarte ușor să răspundă la orice întrebare. Emoțiile de la interviu brusc vor dispărea. Mai apoi, să ținem cont de faptul că pe piața muncii capacitatea de a te adapta oricărei situații și de a rezolva probleme neașteptate, într-un mod rapid, este una dintre cele mai importante în avansarea în funcție.

Să nu uităm faptul că participând la acțiuni de voluntariat poți cunoaște o mulțime de persoane, care îți pot da o recomandare pentru obținerea unui job. Chiar și prin faptul că îți realizezi activitățile cu seriozitate și devotament, un posibil angajator poate fi interesat de ceea ce faci. Cei dornici de a munci sunt ușor de recunoscut. De asemenea, poți interacționa chiar și cu specialiști din domeniul tău, de la care poți învăța mereu ceea ce este util în realizarea anumitor sarcini.

Încă un aspect merită menționat. Dacă ești o persoană ce își poate face greu prieteni, voluntariatul este cel care te poate ajuta în acest sens. Deși poate părea greu de crezut, adaptarea la un nou colectiv este esențială în orice job. Să luăm în considerare doar câte joburi are o persoană pe parcursul vieții. Voluntariatul îmbină utilul cu plăcutul, astfel încât nu are un program rigid. O mulțime de studenți cu voie bună și energie te vor face să te distrezi, în timp ce rezolvi sarcini utile. O glumă la momentul potrivit poate schimba atmosfera. De ce să ratezi ocazia să te distrezi, făcând ceea ce îți place și obținând toate abilitățile necesare pe piața muncii?

Articol redactat de Diana Dragoman

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.