Cum e voluntariatul peste ocean?

Voluntariatul reprezintă pentru cei mai mulți tineri o pasiune, o șansă de a cunoaște oameni noi, o metodă de a-și folosi timpul într-un mod pozitiv, ba chiar un stil de viață. Voluntariatele se desfășoară în orice oraș, pe diferite domenii, la nivel local, județean, național sau chiar la un nivel internațional.

Pentru mine, voluntariatul a fost momentul în care mi s-a oferit o șansă de a-mi schimba viața. Îmi aduce cele mai frumoase amintiri, multe experiențe și bucurii pentru că am oameni faini alături de mine sau pentru că aduc zâmbetul pe buze cuiva.

Am început cu voluntariate mici la nivel local, iar această viață în care ești înconjurat de noi oportunități și „call-uri pentru voluntari”, a devenit ca o adicție pentru că ajungi să-ți dorești mai mult, să te „rupi de monotonia lumii reale” și să vezi cât de puternică poate fi această atracție față de fiecare nou eveniment care apare. Cu timpul, cunoști oameni implicați și îți dai seama că te afli în cadrul unei familii, mânuțele ajutătoare lucrând harnice în orice colț al lumii. Trenurile pe care le iei în ultimele momente pentru a te implica la zeci sau chiar sute de kilometri reprezintă o aventură. Mintea și inima îți devin un burete ce absoarbe noi prietenii, amintiri dar și mult stres acumulat, însă la finalul zilei, când se termină tura ta, împlinirea de a vedea oamenii că se bucură de proiect precum și clipa în care realizezi că o parte din tine aparține acelui loc, sunt absolut de nedescris. Poate că nu totul este roz și simplu cum se aude dincolo de backstage sau de cortine, însă merită fiecare clipă, mail sau task îndeplinit pentru a lăsa ceva memorabil în spate.

De multe ori pleci la drumul acesta cu dorința de a strânge o mare colecție de amintiri materiale și emoționale, apoi ajungi să îți dorești să faci acest lucru o viață întreagă și poate chiar să îți dai seama că în acest domeniu ai putea să își desfășori o activitate legală, cu o carte de muncă și cu un viitor nu mereu sigur, dar cu siguranța unui viitor demn de a fi povestit nepoților tăi. Vara aceasta am reușit să ating un țel, locația voluntariatului fiind peste ocean, în SUA, unde lucrurile stau diferit față de cele din România, iar în prezent încerc să aflu în jurul căror voluntariate și ONG-uri îmi organizez viața.

Probabil anii de voluntariat nu pot fi comparați în totalitate cu doar 2 zile de implicare în comunitatea internațională, însă cred că e un bun lifeset, anume să oferi o mână de ajutor și dincolo de granițe. Spre deosebire de voluntariatele și evenimentele din țara noastră, afară se obișnuiește a se sărbatori nu atat de mult după încheierea cu success și mereu vei găsi acolo doar zâmbete, o atmosferă calmă și discuții lungi și interesante despre dorințele tale, despre viața ta și despre alte subiecte care-ți dau de gândit. Față de străini, noi avem parte de mai multă acțiune și implicare, mai mult stres, mai multe cerințe, mai mult efort, care animă atmosfera. Cred că undeva la mijloc se găsește echilibrul perfect într-o viață de voluntar. La final, ceea ce e cel mai important este bucuria cu care rămâi, satisfacția că ai fost acolo trup și suflet pentru orice a fost nevoie.

Articol redactat de Alexandru Ciubotaru

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.