Clujul și oamenii lui au arta în ADN – Artiști din Cluj Napoca

Cluj- Napoca: Orașul care pregătește profesioniști, care hrănește talente, care crește standarde și care orientează mii de suflete către drumul spre succes. Un loc micuț pe hartă, însă un loc în care cele mai mari vise pot deveni realitate. Fie că ești student și ai venit în Cluj ca să îți trăiești „the Romanian dream” sau „the student dream”, fie că ești de-al locului de când te știi, dacă ai trecut pe aici, atunci ai ceva special, ai sufletul clujean.

În rândurile ce vor urma vom vorbi despre câțiva artiști cu sufletul clujean. Sunt mulți, ce-i drept, și trec pe lângă noi zi de zi. Ne-ar trebui un întreg număr de revistă alocat numai acestui subiect ca să îi putem menționa pe toți. Așa că am selectat câțiva artiști din sfera muzicii, teatrului, televiziunii, care s-au născut la Cluj sau care au studiat aici și pe care, probabil, îi cunoașteți deja.

Care e primul artist care îți vine în minte când te gândești la Cluj? Da, e nimeni altul decât Florin Piersic, actor cu mare influență pe scenele teatrului Românesc, al cărui nume dăinuie în lumea cinematografiei și teatrului de peste mai mult de jumătate de secol, acesta deținând astfel meritul „Ordinul Național Steaua României”. Rolurile sale cele mai celebre sunt Mărgelatu, haiducul Grigore Pintea și haiducul Anghel Șaptecai. De asemenea, unul dintre cinematografele din Cluj îi poartă numele în onoarea sa.

Alt artist cunoscut născut la Cluj, cu greutate în muzica românească de 20 de ani, este Călin Goia, solistul trupei Voltaj. Cu 9 albume la activ și o apariție pe scene internaționale, precum cea de la Eurovision în 2015 cu piesa „De la capăt”, Călin este unul dintre clujenii cu renume în România. De asemenea, kitch partyurile nu ar mai fi la fel fără melodiile lor vechi și nici aniversările noastre de 20 de ani, când cu toții fredonăm că „tineri vrem mereu să fim”.

Că tot vorbeam de Eurovision, anul trecut pe scena din Kiev, România a fost reprezentată de o tânără clujeancă, Ilinca Băcilă, pasionata de yodel-ing, care, de asemenea, la mai puțin de 20 de ani, încet, încet își ia avânt în lumea celebrităților României în muzică. Videoclipul piesei de la Eurovision a fost filmat pe străzile Clujului, astfel ea promovând imaginea orașului nostru drag la o scară înaltă. Aceasta a fost și Speaker la TEDx, deține un canal de YouTube cu vloguri și este prima artistă care cântă o melodie de yodel cu versuri în română, numită “Ardelean Show”.

El nu este clujean, dar a studiat la UBB Facultatea de Teatru și Televiziune, ajungând astăzi un iubit om de televiziune. Pavel Bartoș este un actor român de teatru și film, astăzi cunoscut pentru figura sa simpatică din postura de prezentator în cadrul emisiunilor de Entertainment Vocea României sau Românii au Talent, și care a prins aripi aici, la Cluj.

Ultimul, dar nu cel din urmă artist despre care vorbim deocamdată este Cristian Rigmann, actor al Teatrului Național Cluj Napoca din 2003, care, deși nu s-a născut aici, a urmat studiile la UBB și acum este o apariție uimitoare în lumea teatrului clujean și național. A mai avut apariții în proiectul Delirul, alături de Ada Milea, Vava Ștefănescu si Bobo Burlăcianu. De asemenea, el este unul din cei selectați în programul 10 Pentru Film din cadrul TIFF 2016.

Un lucru e sigur: dragul nostru Cluj și oamenii lui au artă în ADN.

Articol redactat de Andra Postru

Comentarii

comments