Ce ar trebui să știi în anul I?

Trecerea de la confortul casei părinților la mutarea într-un oraș cu totul nou și nevoia de a fi independent, pot fi destul de intimidante. Cursuri, job-uri și petreceri, un adevărat sport să le împaci pe toate, dar am adunat o listă de sfaturi pentru a face primul an de facultate mai ușor.

1.Internship 

Unul dintre cele mai neprețuite sfaturi pe care orice student din anii mai mari ți-l va da este să aplici pentru internship. La finalul facultății vei realiza cât de mult ajută această experiență în CV-ul tău.

2. Cutia cu amintiri 

Mulți boboci nu realizează cât de importantă este această cutie care ar putea părea puerilă. Fie că aduni brățări de la petreceri, bilete de tren sau polaroid-uri din diferite momente, cutia cu amintiri va fi unul dintre cele mai emoționante lucruri din toată această perioadă. Pentru un extra-challenge, propune-ți să o deschizi de abia la finalul anului universitar sau chiar la finalul facultății și mulțumește-ți ție, din trecut, pentru că ai decis să colecționezi aceste memento-uri.

3. Implică-te 

Din nou, studenția nu este completă fără experiența profesională. Fie că este vorba de organizații studențești, acțiuni de voluntariat la festivaluri sau a da o mână de ajutor prin facultate, orice student îți va recomanda să te implici. Nu doar că vei dobândi abilități profesionale, dar vei întâlni persoane cu interese similare și vei lega posibile prietenii de lungi durată. 

4. Cantina

Cantina UBB și cantinele facultăților oferă mâncare delicioasă în porții mari la un preț accesibil pentru toată lumea. De asemenea, sunt un loc foarte bun pentru a termina proiectele de la facultate pe ultima sută de metri și de a petrece o fereastră de două ore între cursuri. 

5. Petrecerile

În contextul COVID-19, nu vor fi multe petreceri și nu încurajăm participarea la acestea, dar, presupunând că această criză sanitară va trece în curând, spune ,,da” la unele dintre ele, cu un număr limitat de persoane. Curând vei realiza că aceștia sunt cei mai frumoși ani și că ți-ai cunoscut adevărații prieteni în aceste momente în care muzica devine una cu tine și timpul parcă se oprește în loc.

6. Biblioteca și sălile de lectură 

Studenția este toată o distracție și râsete până vine sesiunea, moment în care trebuie să ne punem serios pe treabă. Dacă stai la cămin sau locuiești cu persoane mai zgomotoase, folosește cu încredere sălile de lectură din cămin sau de la bibliotecă. De asemenea, resursele bibliotecii îți vor fi de mare ajutor la anumite proiecte, iar împrumutul cărților te va scuti de niște costuri în plus. Prin urmare, pregătește-ți unghiul bun pentru poză și dă o fugă la bibliotecă pentru a-ți face abonament. 

7. 5 to go

Deși alte cafenele pot suna ca o primă opțiune, 5 to go va fi mereu acolo pentru tine. În diminețile după petreceri, când ai examene după nopți albe de studiu sau în zilele în care nu ai timp să stai pe loc mai mult de cinci minute, 5 to go nu te va părăsi. Pentru cei care nu știu, toată această diversitate de gusturi și miresme se încadrează la prețul de 5 lei. De asemenea, franciza este răspândită prin tot Clujul, așa că salvează niște bani, timp și primește un moment pentru tine. 

8. Bursele Erasmus 

Poate părea puțin ciudat deoarece cel mai probabil ai ales să vii în Cluj pentru…Cluj, dar experiența Erasmus este una pe care rar o poți avea altundeva. Pentru un semestru sau un an, trăiești viața de student în străinătate. Cele mai multe facultăți au parteneriate cu Universități din afară, dar chiar și fără, de pe site-ul Erasmus se poate aplica independent.

9. Opționale 

Un sfat foarte important și rar auzit este să îți alegi opționalele care îți plac și în domeniul în care te-ai vedea lucrând în viitor, nu pe cele care sună ușor. De cele mai multe ori dacă ești determinat să înveți îți va fi mult mai simplu decât dacă înveți pentru un opțional care doar sună ușor. Facultățile din UBB oferă ,,fișa disciplinei” unde te poți documenta despre ce vei învăța în cadrul cursurilor. 

10. Gratuitatea CFR

Fie că pleci într-un solo trip sau într-o aventură de trei zile cu colegii pentru a vă cunoaște mai bine, gratuitatea de tren este unul dintre cele mai mari beneficii ale studentului român. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a facilitat obținerea în mediul online a biletelor gratuite și abonamentelor pentru studenți, atsfel că ia-ți un ghiozdan în spate, pune-ți masca și vizitează țara.    P.s. România este una dintre țările cu cele mai frumoase priveliști și rute de tren din Europa.

Indiferent de modul în care îți petreci studenția, știm că nu vei fi dezamăgit de această experiență. Deși pandemia ne dă bătăi de cap, nu poate opri studenții din a se bucura de viață și din a-și crea amintiri de lungă durată.

Redacție: Diana Vișinescu 
Ilustrație: Emilia Maria Florea

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.