Cărți care te vor ajuta să devii cea mai bună versiune a ta

În timpul anilor de liceu, suntem încurajați să citim opere literare românești precum „Ion”, „Moromeții” sau „Patul lui Procust”, romane care, cel mai adesea, le lasă un gust amar elevilor în ceea ce privește lectura. Dacă ceea ce ai citit în liceu te face să tresari la vederea unei cărți sau lectura pur și simplu nu e unul dintre hobby-urile tale, trebuie să știi că, de fapt, ți-ar face mare plăcere să citești dacă ai alege cărțile potrivite pentru tine.

Acestea fiind spuse, ar fi o idee grozavă să începi cu niște publicații din care poți învăța cum să ai un trai mai satisfăcător, mai organizat. Studenția e o perioadă extraordinară pentru a te descoperi pe tine însuți și pentru a pune temelia unor obiceiuri care îți vor fi de folos mai târziu. Așadar, iată o serie de cărți de dezvoltare personală care îți vor oferi un punct de plecare în această călătorie.

Randy Pausch, „Ultima prelegere”

Despre ce ți-ar plăcea să vorbești dacă ai mai avea câteva luni de trăit? Asta e întrebarea la care Randy Pausch a trebuit să găsească un răspuns după ce a fost diagnosticat cu cancer în fază terminală.

Prin această carte, autorul își provoacă studenții și cititorii să se întoarcă la visurile din copilărie, să-și amintească ce speranțe și așteptări de la viață aveau pe atunci. Desigur, nu vei fi încurajat să devii un artist de circ sau un astronaut, însă vei fi impulsionat să trăiești viața pe care ți-o dorești cu adevărat, nu cea care se încadrează în tiparele rigide ale societății. 

Gretchen Rubin, „Proiectul fericirii”

Majoritatea oamenilor susțin că fericirea este cel mai important aspect al vieții, iar cei mai mulți părinți declară că speranța lor este să își vadă copiii fericiți. Cu toate acestea, prioritizarea propriei fericiri este adesea percepută drept un act egoist. Oare de ce stau lucrurile așa?

Simțind că vieții ei îi lipsea acea scânteie de bucurie, autoarea și-a dedicat un an din viață „proiectului fericirii”. Ea s-a concentrat pe 12 zone ale traiului de zi cu zi și a ținut evidența comportamentelor și obiceiurilor care i-au influențat în mod pozitiv buna dispoziție. Chiar dacă proiectul fiecăruia dintre noi arată diferit, cartea aceasta îți va oferi un blueprint pentru a-ți crea propria fericire.

Dale Carnegie, „Secretele succesului. Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent”

Deși cartea a fost publicată în anul 1936, mesajul acesteia are o aplicabilitate extraordinară și în zilele noastre. Abilitatea de a crea conexiuni cu cei din jurul tău este indispensabilă, mai ales în era influencerilor și a platformelor social media.

Captivantă și ușor de lecturat, această publicație te va învăța să navighezi relațiile interumane, să porți o conversație interesantă cu orice partener de discuție și să îi atragi de partea ta pe cei cu opinii diferite. Ia-ți notițe când o citești; te va ajuta să îți mărești cercul de prieteni și să urci pe scara succesului în viața profesională.

Kelly Williams Brown, „Adulting: How to Become a Grown-Up in 535 Easy(ish) Steps”

Dacă ai absolvit facultatea și încă te simți ca un student, dacă la orele online te îmbraci frumos doar de la brâu în sus, dacă ai propriul apartament și, totuși, habar nu ai să gătești sau să faci curățenie, cartea asta e pentru tine. 

Autoarea vorbește despre aspecte ale vieții pe care sistemul educațional nu le prezintă (deși ar trebui!): cum să calculezi o dobândă, cum să îți pui rufele la spălat, de ce e o idee foarte proastă să te muți în apropierea unui bar. Dacă îți place să subliniezi cu cerneală colorată paragrafele preferate, pregătește-te să creezi un adevărat curcubeu în paginile acestei cărți.

Toate aceste cărți au potențialul de a te transforma în cea mai productivă, încrezătoare și motivată versiune a ta, asta dacă și tu ești dispus să pui în aplicare ceea ce citești. Nu e niciodată prea devreme să lucrezi la propriul mindset și să îți construiești viața pe care dorești cu adevărat să o ai.

Articol redactat de Ana Maria Golea

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.