Călătorie prin Europa în lumea culinară: 5 rețete de făcut acasă

Deși o parte din restricții au fost ridicate, pentru noi, cei cu un spirit călător, granițele încă nu s-au deschis. Cu toate acestea, un virus nu ne poate opri din a ne bucura de gastronomia diferitelor țări din Europa. Acum că toți am dobândit noi aptitudini în bucătărie, am adunat o listă de rețete mai cunoscute și mai puțin cunoscute, din cinci țări europene: Grecia, Italia, Franța, Spania și Suedia.

1. Grecia – Keftedes

Keftedes sunt niște chiftele fără carne ale grecilor. Ce trebuie să faci? Rade un dovlecel și pune-l pe un șervețel că să nu mai aibă apă. Rulează chiftelele cu dovlecel, brânză feta și mărar și trece-le prin ou și prin făină, apoi prăjește-le așa cum ai prăji chiftelele obișnuite.  Acum poți să le servești cu niște tzatziki, pe care îl poți face singur în casă din iaurt grecesc, castraveți, usturoi, puțină lâmăie, sare și piper.

2. Italia – Paste de casă

Dacă întrebi orice italian „unde se poate mânca cea mai bună mâncare?”, toți o să îți răspundă la fel: „la mama acasă”. Pastele de casă sunt foarte ușor de făcut și rezerva de făină din cămară poate fi, în sfârșit, utilizată.  Pune făina într-un bol și sparge oul în mijloc. Pune puțină sare și începe să amesteci până se formează un aluat. Pune-l într-o folie de plastic și lasă-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute.  După cele 30 de minute,  întinde aluatul într-un dreptunghi și împăturește-l la jumate. Acum taie pastele.  Dacă urmărești „Sfertul Academic”, probabil ești student, deci automat știi să gătești pastele. Așa că, du-te și fă niște bolognese pe care mai apoi să le savurezi în timp ce Bella ciao cânta încet pe fundal și începi să te visezi pe o străduță îngustă din Veneția.

3. Franța – Ratatouille

Mâncarea care a inspirat filmul Pixar cu același nume este 100% vegetariană și foarte ușor de făcut. Tot ce trebuie să faci e să tai roșia, dovlecelul, zuchiniul și vinetele felii, pe care mai apoi le pui într-o tavă mai adâncă, iar întregul control asupra design-ului se află în mâinile tale. Peste, se toarnă un sos de roșii cu usturoi, iar apoi et voila!

4. Spania – Gazpacho

Supa este una din cele mai cunoscute feluri de mâncare din Spania, perfectă pentru o zi de vară și foarte aromată. Se taie roșiile, castraveții, ardeiul gras, ceapa și pâinea în bucățele. Se pun într-un vas în care se adaugă usturoi și jumătate de cană de apă și se mixează. Se adaugă ulei de măsline, sare și oțet și se mixează pentru încă un minut. Se trece printr-o sită și se pune la frigider pentru 3 ore.  Presară niște mărar și servește-l cu niște crutoane. Această rețeta nu numai că este potrivită pentru o bucătărie mai minimalistă, ca oficiul de pe holul căminului, dar este și foarte ușor și rapid de preparat.

5. Țările Scandinave – Cinnamon Rolls

Pentru că, din când în când ne trebuie și un desert, cinamon rolls sunt alegerea perfectă pentru zilele ploioase. Se pun într-un vas laptele, oul, zahărul, un vârf de sare, untul, drojdia și se amestecă. Apoi se adaugă făină și se amestecă până se formează aluatul. Se acoperă cu un bol și se lasă la temperatura camerei 5 minute. Într-un bol separat se amestecă zahărul brun și scorțișoara. Se întinde aluatul într-un dreptunghi, se întinde un strat subțire de unt și se pune compoziția de zahăr și scorțișoară. Se rulează aluatul și se taie în bucăți după care se pune într-o tavă și se pun la cuptor pentru 18-20 de minute, la 180 de grade.  Se servește cu o cafea, preferata scandinavilor, Finlanda având cel mai mare consum anual de cafea din lume. 

Mâncarea este cea mai rapidă poartă către înțelegerea diferitelor culturi, iar arta gătitului este cel mai ușor mod de a călători în această perioadă. Nu îți trebuie abilități de Master Chef pentru a găti aceste rețete și este mult mai ieftin și mai sigur decât un bilet către acea destinație.

Articol redactat de Diana Vișinescu

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.