Oficial, a venit primăvara! Asta înseamnă că zilele o să devină din ce în ce mai lungi, lalelele, ghioceii și zambilele ne vor încânta atât vizual, cât și olfactiv, păsările migratoare se vor întoarce și viața, în general, va fi mai frumoasă. 1 martie, cunoscută ca sărbătoarea Mărțișorului, are numeroase legende asociate, iar una din acestea spune că un zmeu a răpit soarele pentru trei anotimpuri, până iarna, când un viteaz l-a înfruntat şi a redat astrul cerului şi oamenilor. Eroul a fost însă rănit în luptă, iar în locul în care sângele său s-a scurs pe zăpadă au crescut ghiocei, aceștia devenind astfel vestitorii primăverii. 

O altă legendă, în care Primăvara și Iarna sunt protagoniste, spune că Primăvara se plimba într-o poiană, când a observat un ghiocel răsărit, pe care a vrut să îl ajute să crească, îndepărtând zăpada din jurul lui. Iarna a devenit mânioasă şi a trimis un frig teribil peste ghiocel care a îngheţat, dar Primăvara, dorind să îi ţină de cald cu mâinile s-a rănit la un deget. Sângele care i-a curs peste ghiocel l-a readus la viaţă, iar astfel, Primăvara a învins Iarna.

Totuși, nu se cunoaşte exact când a apărut tradiţia Mărţişorului, dar se estimează că ea este veche de mii de ani. La origini, obiceiul Mărţişorului era legat de reînnoirea naturii cu ocazia venirii primăverii, fiind larg răspândit ulterior în spaţiul balcanic. În timp, tradiţia de Mărţişor a primit şi alte conotaţii, legate de optimism şi credinţă. Cert este că sărbătoarea mărţişorului a apărut în zona cuprinsă între regiunile istorice Maramureş şi Bucovina de nord, până la graniţa Bulgariei cu Grecia.

În ţara noastră există diverse tradiții legate de Mărţişor, în funcţie de regiuni:

  • în Ardeal, mărţişoarele sunt agăţate la uşi, ferestre, sau chiar coarnele animalelor domestice, potrivit credinţei că astfel sunt alungate duhurile rele.
  • în zona Oradiei există credinţa că oamenii devin mai sănătoşi şi mai frumoşi dacă se spală cu apă proaspătă de ploaie în această zi.
  • Dobrogenii obişnuiesc să poarte mărţişoarele până la sosirea cocorilor, apoi le aruncă în aer, pentru ca astfel să primească o fericire „înaripată” 
  • în Banat există obiceiul ca fetele să se spele cu zăpadă, sau cu apa de pe frunzele fragilor, pentru a fi iubite şi pentru măritiş
  • În zona Moldovei, ca şi dincolo de Prut, există obiceiul ca mărţişoarele să fie oferite de fete băieţilor, de 1 martie, pentru ca pe 8 martie băieţii să fie cei care oferă mărțișoare.

Tot în ziua de 1 martie există la noi şi tradiţia „babelor”. Babele de martie își au rădăcinile în mitologia românească și sunt strâns legate de legenda Babei Dochia, un personaj al folclorului. Conform poveștilor străvechi, Baba Dochia era o femeie aspră, care își trata nora cu multă severitate.

Într-o zi de 1 martie, Baba Dochia i-a cerut norei să spele o lână neagră până când aceasta devine albă. Disperată că nu reușea să îndeplinească sarcina, fata a fost ajutată de un înger care i-a oferit o floare albă. Printr-o minune, lâna s-a albit, ceea ce a făcut-o pe Baba Dochia să creadă că a sosit primăvara. Încrezătoare, și-a luat oile și a urcat pe munte, îmbrăcată cu nouă cojoace, iar pe măsură ce vremea se încălzea, baba a început să-și dea jos cojoacele, unul câte unul. Totuși, natura capricioasă a primăverii i-a jucat o festă: după ce și-a dat jos ultimul cojoc, a venit un frig năprasnic care a înghețat-o. Se spune că Dumnezeu a transformat-o în stâncă drept pedeapsă pentru comportamentul ei aspru.

Alegerea „babei” este un moment important al acestei tradiții, iar modul în care se stabilește variază în funcție de preferințele fiecăruia. Există două variante prin care îți poți calcula ziua babei: fie alegi la întâmplare o zi între 1 și 9 martie, fie îți afli baba folosindu-te de data nașterii. În cazul în care se folosește metoda datei de naștere, regula este simplă. Persoanele născute între 1 și 9 ale oricărei luni își aleg baba corespunzător acelei zile. De exemplu, cineva născut pe 7 iunie va avea baba pe 7 martie. Însă, pentru cei născuți într-o zi formată din două cifre, calculul implică adunarea acestora până se obține un număr între 1 și 9. 

Dacă în ziua aleasă este soare, persoana respectivă va avea parte de un an luminos, plin de bucurii și reușite, dacă este înnorat, anul va fi presărat cu provocări și momente dificile, iar dacă plouă sau ninge, tradiția spune că persoana respectivă va avea parte de belșug și prosperitate. Această credință este încă vie în multe zone ale României, iar mulți oameni o respectă an de an, considerând-o o modalitate de a prezice direcția în care le va merge în perioada următoare.

Indiferent de baba pe care ți-o alegi, noi îți dorim o primăvară frumoasă și îmbelșugată!🌷

Articol redactat de Mara Ionescu

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *